leestijd

Intuïtief Eten: loskomen van de focus op gewichtsverlies

Tina Somers
Celine Vereeck
Liesbet Weltens
Binke Hoeken

Commissie Intuïtief Eten, Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Publicatiedatum: 8 mei 2025

intuitief eten - geen focus op gewicht

Intuïtief Eten werd in de jaren ’90 ontwikkeld door de Amerikaanse diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch als antwoord op de tendens die ze in hun praktijk keer op keer vaststelden: traditionele diëten en de focus op gewichtsverlies bleken zelden duurzaam.

BEKNOPT

  • Intuïtief Eten, ontwikkeld in de jaren ’90 door Tribole en Resch, is een anti-dieet-benadering met als doel een gezonde relatie met voeding, lichaam en geest te bevorderen.
     
  • De methode werkt gewichtsneutraal en steunt op tien basisprincipes die focussen op interne signalen, zelfzorg en voeding zonder regels of verboden, binnen een gewichtsneutraal kader.
     
  • Onderzoek toont vooral psychologische voordelen aan (minder eetstoornissen, meer lichaamstevredenheid), maar ook gunstige fysieke effecten zoals stabieler gewicht en verbeterde metabole markers. Meer onderzoek naar de effecten van Intuïtief Eten, vooral op lange termijn, blijft echter nodig.
     
  • Intuïtief Eten vraagt begeleiding door gedegen opgeleide professionals ter zake. Zo niet kan het concept verkeerd geïnterpreteerd worden en bestaat het risico op misvattingen zoals 'onbeperkt of impulsief eten'.

In 2025 is het precies dertig jaar geleden dat Intuitive Eating werd gelanceerd (12). Deze benadering heeft intussen wereldwijd ingang heeft gevonden in zowel de klinische praktijk als de populaire media. Hoewel er al een wetenschappelijke onderbouw is van het concept, is verdere verdieping volop bezig en noodzakelijk (1). Het belangrijkste doel van Intuïtief Eten is het ontwikkelen van een gezonde relatie tussen voeding, lichaam en geest. Intuïtief Eten focust niet op gewichtsverlies, maar op het leren luisteren naar en reageren op de signalen van je lichaam. Door een evenwicht te vinden tussen voeding waar je van geniet en voeding die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren, ontstaat er meer rust en vertrouwen in je eetgedrag.
 

Waarom ‘Intuïtief Eten’?

Onderzoek toont aan dat eenzijdig focussen op gewichtsverlies (of ‘gewichtscentraal werken’), diëten met enkel gewichtsverlies als doel en het gewicht beschouwen als de belangrijke bepalende factor voor gezondheid, negatieve gevolgen kan hebben.

  • Fysieke gevolgen: het welbekende jojo-effect, daling van energieverbruik en metabolisme, minder connectie met gevoelens van honger en verzadiging, meer overeten en cravings, meer risico op het ontwikkelen van eetbuien maar ook op ondereten en uithongering (2,7,8).
  • Mentale gevolgen: meer risico op het ontwikkelen van een eetstoornis, meer negatieve gevoelens zoals schuldgevoel en het gevoel van falen, negatief zelfbeeld en lichaamsbeeld en een grotere kwetsbaarheid voor controleverlies en emotioneel eten (3,5,7).
  • Sociale gevolgen: gewichtsstigma, isolatie, angst voor sociale (eet)situaties, angst voor beoordeling door anderen en (para)medici en zich constant vergelijken met anderen op het vlak van uiterlijk en eten (7,11,13).

Op basis van deze vaststellingen ontwikkelden de Amerikaanse diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch een anti-dieet-benadering met het oog op opnieuw verbinding vinden met ons lichaam (via onder meer honger- en verzadigingssignalen), zelfzorg en mildheid (12). Geen regels, verboden of te mijden voedingsmiddelen (tenzij voor medische redenen), weeg- en eetschema’s maar tien duidelijke principes die zich richten op duurzame gedragsverandering, een gezonde levensstijl en gewichtsneutraal werken. De toepassing van deze tien basisprincipes wordt onder professionele begeleiding op maat en in verschillende fasen doorlopen.

De 10 principes van Intuïtief Eten

  1. Zet de dieetbril af
  2. Respecteer je honger
  3. Sluit vriendschap met eten
  4. Stuur de eetpolitie weg
  5. Voel je verzadiging
  6. Ontdek voldoening
  7. Wees lief voor je emoties
  8. Respecteer je lichaam
  9. Beweeg,  voel het verschil
  10. Eer je gezondheid

Intuïtief Eten nodigt uit tot vertrouwen, luisteren, voelen en impulsen en triggers opnieuw leren begrijpen. Tegelijk biedt het de nodige voedingsinformatie en inzichten. Deze combinatie maakt dat Intuïtief Eten geen snelle oplossing is. Het is zeker ook niet hetzelfde als ‘impulsief eten’ of ‘gewoon eten wat je tegenkomt’. Dat zijn veel voorkomende misvattingen. Intuïtief Eten is een duurzaam kompas richting een gezonde relatie met eten, bewegen, je lichaam én jezelf en dus met een gezonde levensstijl.

Zeker binnen gewichtsneutrale zorg kan Intuïtief Eten een belangrijke rol spelen (7,8,12). Mensen met een lichaam dat afwijkt van wat de samenleving als de norm beschouwt, worden vaak geconfronteerd met gewichtsstigma, vooroordelen en zorg die te eenzijdig focust op gewicht. Intuïtief Eten biedt een benadering die vertrekt vanuit respect, gelijkwaardigheid en vertrouwen, waarbij gezondheid niet wordt gedefinieerd op basis van uiterlijk of BMI, maar begrepen wordt als een samenspel van fysieke, mentale en sociale factoren, waaronder ook innerlijke rust, voedselvrijheid en autonomie. Een brede integratie van Intuïtief Eten kan impact hebben op hoe men bijvoorbeeld gezondheidsboodschappen formuleert, zorgprofessionals opleidt en maatschappelijke normen rond eten en gewicht vormgeeft.
 

Onderzoek naar Intuïtief Eten

In 2006 werd het concept ‘Intuïtief Eten’ voor het eerst expliciet onderzocht door de Amerikaanse professor in de klinische psychologie dr. Tracy Tylka. Voor dit onderzoek ontwikkelde Tylka de Intuitive Eating Scale (IES), een gevalideerde onderzoeksschaal waarmee Intuïtief Eten zowel  psychologisch als gedragsmatig kon worden gemeten (13). Tylka’s werk opende de deur naar systematische studies naar de relatie van Intuïtief Eten met eetstoornissen maar ook met bredere thema’s zoals mentaal welzijn, lichaamstevredenheid en metabole gezondheid (11).

Voorlopige onderzoeksresultaten op basis van weliswaar kleinere, gecontroleerde (kortetermijn)- of cross-sectionele onderzoeken, geven aan dat Intuïtief Eten als concept vooral voordelen kan bieden op het vlak van psychologisch welzijn (bv. verminderde depressie en angst, verhoogde lichaamstevredenheid en zelfacceptatie en kwaliteit van leven) (1,4,10). Er zijn ook gunstige relaties gerapporteerd tussen Intuïtief Eten en een afname van bepaalde gedragingen zoals eetbuien en restrictief eten of diëten (3). Bijkomend onderzoek vond ten slotte associaties tussen Intuïtief eten en een verbeterde bloeddruk en cholesterol en het handhaven van een stabiel gewicht (16). Meer onderzoek naar de effecten van Intuïtief Eten bljift echter nodig, zeker op langere termijn.
 

Sterktes en beperkingen van Intuïtief Eten

Eén van de uitdagingen van Intuïtief Eten ligt in de conceptuele onduidelijkheid ervan. Zonder goede begeleiding kan het concept verkeerd geïnterpreteerd worden. Ook de manier waarop het kan worden toegepast bij individuen met bepaalde zorgnoden vraagt de nodige kennis en inzichten. De principes van Intuïtief Eten deskundig inzetten vergt begeleiding door een professional met een gedegen opleiding ter zake.

Hieronder worden de belangrijkste sterktes en beperkingen van Intuïtief Eten samengevat.

Sterktes

  • Verbetert het mentale welzijn: minder depressie, angst, stress
  • Geeft minder aanleiding tot verstoord eetgedrag: minder eetbuien, minder restrictie
  • Zorgt voor een stabieler gewicht op lange termijn: geen grote gewichtsschommelingen meer
  • Leidt tot meer vertrouwen in en tevredenheid over het lichaam en verbetert de interne regulatie van honger en verzadiging
  • Sluit aan bij een gewichtsneutrale benadering (HAES)
  • Leidt tot een duurzaam en gevarieerd eetpatroon, zonder schuldgevoel of restrictie
     

Beperkingen

  • Moeilijker voor mensen met een verstoord lichaamsbewustzijn (bv. bij een eetstoornis of trauma, na jaren van diëten of bij neurodivergente persoonlijkheidskenmerken)
  • Kan onterecht verward worden met ‘onbeperkt eten’ zonder nuance
  • Geen directe focus op gezondheidsdoelen zoals in de traditionele zorg
  • Moeilijker bij beperkte toegankelijkheid tot voedsel (bv. door voedselonzekerheid of schaarste)
  • Nog maar beperkt geïntegreerd in reguliere zorg en opleidingen

Intuïtief Eten in de praktijk

Hoewel er nog vaak gewichtscentraal wordt gewerkt in de gezondheidszorg, lijkt de interesse in Intuïtief Eten in het werkveld toch toe te nemen (15). Steeds meer gezondheidsprofessionals bevestigen dat er meer nodig is dan motivationele gesprekstechnieken en voedingseducatie om cliënten tot duurzame gedragsverandering te brengen. Het kader van Intuïtief Eten biedt duidelijke handvaten en oefeningen waarmee diëtisten aan de slag kunnen.

Veel diëtisten gebruiken in hun praktijk hier en daar een bepaald principe van het concept Intuïtief Eten maar passen niet het totaalpakket toe. Wanneer er bijvoorbeeld wordt gewerkt rond het weer leren respecteren van honger en verzadiging en er tegelijkertijd ook nog gebruik wordt gemaakt van een weegschaal om vooruitgang te meten, dan wordt Intuïtief Eten herleid tot een soort van ‘honger- en verzadigingsdieet’. Het is net de toepassing van het totaalplaatje van Intuïtief Eten dat gunstige resultaten, zowel fysiek als mentaal, oplevert. Het is daarom van cruciaal belang dat diëtisten een gefundeerde opleiding genieten vooraleer ze met het concept van Intuïtief Eten aan de slag gaan.
 

Intuïtief Eten en gewichtsverlies

Is men bij een gewichtsneutrale aanpak tegen gewichtsverlies? Helemaal niet. Het ‘vieren’ van gewichtsverlies is echter waar het schoentje wringt bij een gewichtscentrale aanpak.

  • Als een cliënt meer gaat bewegen en zich hierdoor fitter voelt? Prijs de cliënt dan omdat hij of zij tijd maakt voor meer beweging.
  • Als de cliënt bewuster snacks uitkiest? Prijs de cliënt voor de persoonlijke inspanning, het bewust stilstaan en het in overweging nemen van verschillende keuzes.
  • Als de cliënt vaker vers kookt in plaats van kant-en-klare maaltijden te nemen? Zet je cliënt in de bloemetjes voor de geleverde inspanning.

Het is de inspanning en het nieuwe gedrag dat zorgt voor de gezondheidsvoordelen en dit gaat niet bij iedereen gepaard met gewichtsverlies. De focus op gewichtsverlies (wat meestal niet duurzaam is op lange termijn) leidt vaak tot moedeloosheid en herval in oude, minder gezonde patronen (7,8,14).
 

Intuïtief Eten bij medische aandoeningen

Veel gezondheidsprofessionals staan nog sceptisch tegenover het concept Intuïtief Eten want ‘dik zijn is toch gewoon niet gezond’ of ‘bij medische aandoeningen is dat toch niet mogelijk’.

Intuïtief Eten is echter een kader gebaseerd op zelfzorg dat streeft naar het samenbrengen van het menselijke instinct met de emotionele wereld én kennis over voeding. Echte gezondheid wordt bekomen door innerlijke afstemming en externe gezondheidswaarden te combineren.

Intuïtief Eten kan onder professionele begeleiding ter zake ook bij medische aandoeningen worden aangeleerd omdat het kader rekening houdt met de context, de mogelijkheden en de fysieke en emotionele noden van de persoon. Een onderbouwde medische behandeling is onderdeel van respect opbrengen voor het lichaam. ‘Respecteer je lichaam’ is een van de tien principes van Intuïtief Eten.

Wanneer iemand bijvoorbeeld een glutenintolerantie heeft, moet sowieso worden afgeraden om bijvoorbeeld een koek op basis van tarwe te eten, ook al heeft men daar zin in. Binnen het kader van Intuïtief Eten gaan diëtist en cliënt samen op zoek naar maaltijden en snacks zonder gluten waaruit de cliënt eveneens voldoening kan halen. Er wordt ook ruimte gemaakt voor de emotionele beleving van het volgen van een strikt medisch dieet.

Wanneer iemand door een bepaalde behandeling misselijk is, is het niet intuïtief om te zeggen dat die persoon dan maar niet hoeft te eten. We weten dat ziekte lichaamssignalen kan verstoren. Diëtisten moeten dan hun kennis over voeding en herstel aanspreken. Licht verteerbare voeding aanbieden en mensen stimuleren om hiervan te eten is belangrijk, ook in afwezigheid van honger. Indien nodig moet ook bijvoeding of (par)enterale voeding worden voorzien.
 

Intuïtief Eten bij overgewicht of obesitas

Een grootschalig onderzoek van Matheson concludeert dat gezonde leefstijlgewoonten aangepast aan het individu en dus gemakkelijker vol te houden, geassocieerd zijn met een lagere kans op sterfte ongeacht de BMI (6). Gewichtsverlies bekomen door een restrictief dieet te volgen blijkt voor de overgrote meerderheid van mensen niet houdbaar op lange termijn. Meer nog, de gewichtstoename nadien is vaak groter dan het initiële gewichtsverlies.

Ook mensen met overgewicht kunnen intuïtief leren eten. Bij de start van een begeleiding moeten zij het verlangen om af te slanken even naast zich neerleggen. Alleen zo kan men op zoek gaan naar de diepere lagen die de relatie met voeding en het lichaam beïnvloeden. Er worden alternatieve manieren gezocht om vooruitgang te meten. Doelen worden bepaald op basis van het huidige gedrag dat als storend wordt ervaren. Bijvoorbeeld: ‘Het stoort me dat ik elke avond koeken eet in de zetel want hierdoor slaap ik slecht en ik geniet er niet van.’ De cliënt maakt vooruitgang als dit gedrag verandert, ongeacht de invloed van deze gedragsverandering op het gewicht. De reden voor gedragsverandering is de interne motivatie van de cliënt.

Elk verhaal is uniek. Het is belangrijk om op individueel niveau na te gaan welke problemen zich stellen. Wat leeft er bij de persoon? Zijn er medische complicaties? Op basis hiervan wordt er een plan van aanpak gemaakt. Bij voorkeur wordt eerst de relatie van de persoon met voeding aangepakt en pas daarna voedingseducatie gegeven. Het voordeel hiervan is dat de cliënt de voedingsinformatie weer niet meteen gaat interpreteren als een nieuwe set van zwart-wit regels. Bij medische complicaties kan het nodig zijn om tegelijkertijd te werken op ‘hoe’ men eet en ‘wat’ men eet.

Binnen het kader van Intuïtief Eten en vanuit een gewichtsneutrale visie wordt er geen advies gegeven om gewicht te verliezen, wel om meer te bewegen, meer groenten te eten, gevarieerde maaltijden en snacks samen te stellen, de slaaphygiëne te verzorgen, stress te hanteren enz.

Om de cliënt gemotiveerd te houden, vermijdt men om gedrag en het cijfer op de weegschaal aan elkaar te linken. De kans is immers groot dat de cliënt al meerdere pogingen heeft gedaan om gewicht te verliezen. Het is dus interessant om het eens over een andere boeg te gooien. Ook hier hangt alles af van het betreffende individu en de rugzak die deze persoon meedraagt.
 

Intuïtief Eten bij eetstoornissen

De ontwikkeling van een eetstoornis is een zeer complex gegeven. Streng en/of frequent diëten is in combinatie met andere factoren en bepaalde persoonlijkheidskenmerken een veelvoorkomende uitlokkende factor. Door dieetgedrag te normaliseren, strikte voedingsregels te volgen en constant bezig te zijn met eten, met het lichaam en met hoe men eruitziet, draag bij tot een onbewuste normalisatie van eetstoornisgedrag (10,14). De ene eetstoornis sluit een andere niet uit. Ze gaan soms in elkaar over of overlappen. Er is daarom sprake van een spectrum van eetstoornissen. Om de principes van Intuïtief Eten toe te passen bij eetstoornisherstel is een correcte inschatting van een professional ter zake cruciaal en per casus te bekijken.

Ongeacht met welke eetstoornis mensen worstelen, ze zijn de connectie met hun lichaam en met hun lichaamssignalen (honger, verzadiging en genot) grotendeels kwijt. Wanneer deze connectie nihil is, is de toepassing van de principes van Intuïtief Eten (bv. ‘Voel je honger’, ‘Eer je verzadiging’) bij de start van een eetstoornisherstel erg moeilijk. 

Bij cliënten met eetstoornissen met uithongering, eetbuien en/of compensatiegedrag tot gevolg zijn fysiek herstel en gewichtsherstel, de opbouw van een regelmatig, normaal en volwaardig eetpatroon en de afbouw van mogelijk compensatiegedrag prioritair.

Wanneer een cliënt met een eetstoornis niet in uithongering is, fysiek herstellende is, niet compenseert en een volwaardig eetpatroon heeft, kan er mogelijk wel gewerkt worden met de 10 principes van Intuïtief Eten. De principes van Intuïtief Eten kunnen doorgaans ook sneller een plaats krijgen in het kader van het herstel van mensen met boulimia of eetbuistoornissen dan in dat van mensen met anorexia nervosa.

Tijdens het herstel wordt ingegaan op hoe lichaamssignalen aanvoelen, welke negatieve gedachten er rond eten zijn, hoe er naar het lichaam wordt gekeken, hoe er wordt omgegaan met eten en emoties, welke vormen van beweging mogelijk zijn zonder ze als compensatie te zien, hoe er gezonde, voedzame keuzes kunnen worden gemaakt maar ook hoe alle voedingsmiddelen toegestaan zijn zonder schuldgevoel.
 

Intuïtief Eten toepassen als professional

Wanneer gezondheidsprofessionals de principes van Intuïtief Eten wensen toe te passen, volstaat het niet om het handboek van de grondleggers te lezen. Dit kan wel een belangrijke eerste stap zijn. Er is een meer doorgedreven begrip nodig van de concepten. Niet alleen rationeel maar ook in het eigen handelen en denken. Een opleiding bij de grondleggers samen met supervisie is aan te raden.

Intuïtief Eten kan ook meer aan bod komen in de opleidingen voedings- en dieetleer. In het huidige curriculum wordt nog te weinig aandacht gegeven aan de psychologische, sociale en omgevingsinvloeden van eetgedrag.

Enkele concrete tips voor (para)medici die gewichtsinclusief willen werken:

  • Benoem de complexiteit van gewicht. Gewicht wordt namelijk multifactorieel bepaald.
  • Geef advies gericht op gedrag in plaats van op gewichtsverlies.
  • Verwijs door naar collega’s: een multidisciplinaire aanpak heeft meestal meer succes op lange termijn.
     

Enkele concrete tips voor diëtisten die gewichtsinclusief willen werken:

  • Verken het dieetverleden van de cliënt. Ga na wat de invloed is van diëten op de cliënt op  verschillende vlakken.
  • Gebruik de gevalideerde tool van Tylka et al. Intuitive eating scale - 2 om zicht te krijgen op de verschillende domeinen van Intuïtief Eten waar je cliënt het meest hulp bij nodig heeft (13).
  • Breng samen met de cliënt de waarden en behoeften in kaart om zo doelen te stellen die verder gaan en meer duurzaam zijn dan het getal op de weegschaal.
  • Geef erkenning aan de worstelingen van de cliënt, werk rond mildheid en zelfcompassie.
  • Geef educatie over de werking van het menselijk lichaam. Gewicht verliezen is een complex gegeven en niet louter werken naar een negatieve energiebalans.
     

De toekomst van Intuïtief Eten

Op onderzoeksniveau is er ook nood aan verdere verdieping. Toekomstig onderzoek zou onder meer kunnen inzetten op diverse doelgroepen, de verdere ontrafeling van werkzame mechanismen en de integratie van omgevingsfactoren zoals trauma, sociale ongelijkheid en culturele invloeden.

Wat de implementatie betreft, zijn er nog veel mogelijkheden in verschillende maatschappelijke domeinen. In het dagelijks leven, binnen de gezondheidszorg, het onderwijs en het beleid kan Intuïtief Eten fungeren als een kader om mensen te begeleiden naar een meer vrije, bewuste en gezonde relatie met voeding.

Oproep van de Commissie Intuïtief Eten van de VBVD

Een brede integratie van Intuïtief Eten is een weg van durven bevragen wat men altijd vanzelfsprekend vond, van ruimte maken voor andere verhalen, van echt luisteren naar wat mensen zelf ervaren. Wat zou er mogelijk worden wanneer kinderen op school leren luisteren naar hun lichaam en hun emoties leren reguleren? Wanneer steeds meer zorgverleners gewicht niet langer centraal stellen in hun advies, maar het gesprek opentrekken naar context, voldoening en welbevinden? Wanneer publieke campagnes de diversiteit van lichamen zouden vieren, in plaats van een ideaalbeeld te promoten? Wanneer overheden inzetten op beleid dat gezond gedrag makkelijker maakt, in plaats van naar het individu te wijzen?

Het kader dat Intuïtief Eten biedt, draait om het herstellen van een vrije en gezonde relatie met voeding. In een ideale wereld hoeft Intuïtief Eten zelfs geen herstelpad te zijn want dan zou het simpelweg nooit afgeleerd zijn. Onderzoek toont aan dat kinderen van nature intuïtieve eters zijn: ze reguleren hun voedselinname op basis van interne signalen, tonen een natuurlijke variatie in eetlust en voorkeuren, eten op gevoel (16,17). Deze aangeboren vermogens worden vaak in meer of mindere mate ondermijnd door externe invloeden zoals opvoedingsstijlen en maatschappelijke of culturele normen. Goedbedoelde uitspraken als ‘eet je bord leeg’, ‘groentjes eerst’ of ‘snoep is voor wie flink is’, plaatsen externe regels boven zelfregulatie en leggen daarmee het fundament voor een latere strijd met eten.

Idealiter is Intuïtief Eten geen techniek die geoefend moet worden, maar de vanzelfsprekende manier waarop we in relatie staan tot voeding en lichaam. Dan groeien kinderen op in een omgeving die hun aangeboren zelfvertrouwen ondersteunt, waarin ouders, leerkrachten en zorgverleners hun intuïtieve vermogens bewust versterken in plaats van ze onbedoeld te ondermijnen. We hopen te evolueren naar een samenleving waarin deze vermogens erkend en gekoesterd worden als leidraad in de opvoeding, zodat (jong)volwassenen niet opnieuw moeten leren vertrouwen op hun lichaam en de signalen die het geeft.

Door een omgeving te creëren die intuïtieve eetvaardigheden beschermt en cultiveert, kunnen we bijdragen aan een duurzame, gezonde relatie met voeding, niet enkel op individueel niveau, maar ook collectief. De toekomst van Intuïtief Eten ligt daarom niet alleen in therapeutisch herstel, maar ook in preventieve zorg (3,15). Niet alleen in individuele begeleiding, maar ook in maatschappelijke verandering.

Intuïtief Eten is geen wondermiddel of een pasklaar antwoord op alle vragen rond voeding en gezondheid. Het is een richting die vertrekt vanuit menselijkheid, mildheid en vertrouwen, waarden die vandaag in onze benadering van eten, gezondheid en zorg al te vaak ontbreken. Het is een uitnodiging om terug te keren naar de eigen innerlijke wijsheid. Niet als tijdelijke trend of niche, maar als een duurzame beweging die vertrekt vanuit de meest fundamentele vraag: hoe kunnen we mensen helpen om opnieuw thuis te komen in hun eigen lichaam?

Meer info over de Commissie Intuïtief Eten

Interessante links

The Original Intuitive Eating Pros

Bekijk de Intuitive Eating Scale en andere tools, alsook (alle) onderzoeken en bruikbare links op de officiële Intuitive Eating-website.

Commissie IE op Instagram

Volg de Commissie Intuïtief Eten op Instagram.

Referenties
  1. Bruce LJ, Ricciardelli LA. A systematic review of the psychosocial correlates of intuitive eating among adult women. Appetite. 2016 Jan 1;96:454-472. doi: 10.1016/j.appet.2015.10.012. Epub 2015 Oct 22. PMID: 26474781.
  2. Fothergill, E., Guo, J., Howard, L., Kerns, J. C., Knuth, N. D., Brychta, R., Chen, K. Y., Skarulis, M. C., Walter, M., Walter, P. J., & Hall, K. D. (2016). Persistent metabolic adaptation 6 years after “The Biggest Loser” competition. Obesity, 24(8), 1612–1619. https://doi.org/10.1002/oby.21538
  3. Hazzard, V. M., Telke, S. E., Simone, M., Anderson, L. M., Larson, N. I., & Neumark-Sztainer, D. (2020). Intuitive eating longitudinally predicts better psychological health and lower use of disordered eating behaviors: findings from EAT 2010–2018. Eating and Weight Disorders - Studies on Anorexia Bulimia and Obesity, 26(1), 287–294. https://doi.org/10.1007/s40519-020-00852-4
  4. Horwath C, Hagmann D, Hartmann C. Intuitive eating and food intake in men and women: Results from the Swiss food panel study. Appetite. 2019 Apr 1;135:61-71. doi: 10.1016/j.appet.2018.12.036. Epub 2018 Dec 22. PMID: 30584896.
  5. Linardon, J., Tylka, T. L., & Fuller-Tyszkiewicz, M. (2021). Intuitive Eating and Its Psychological Correlates: A Meta-analytic Review. International Journal of Eating Disorders, 54(7), 1073–1098.
  6. Matheson, E. M., King, D. E., & Everett, C. J. (2012). Healthy Lifestyle Habits and Mortality in Overweight and Obese Individuals. The Journal of the American Board of Family Medicine January 2012, 25 (1) 9-15. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.01.110164
  7. O’Hara, L., & Taylor, J. (2018). What’s Wrong With the ‘War on Obesity?’ A Narrative Review of the Weight-Centered Health Paradigm and Development of the 3C Framework to Build Critical Competency for a Paradigm Shift. SAGE Open, 8(2), 1–18. https://doi.org/10.1177/2158244018772888
  8. Pietiläinen, K. H., Saarni, S. E., Kaprio, J., & Rissanen, A. (2011). Does dieting make you fat? A twin study. International Journal of Obesity, 36(3), 456–464. https://doi.org/10.1038/ijo.2011.160
  9. Puhl, R. M., & Heuer, C. A. (2009). The Stigma of Obesity: A Review and Update. Obesity, 17(5), 941–964.
  10. Scott Richards, Sabree Crowton, Michael E. Berrett, Melissa H. Smith & Kimberly Passmore (2017) Can patients with eating disorders learn to eat intuitively? A 2-year pilot study, Eating Disorders, 25:2, 99-113, DOI: 10.1080/10640266.2017.1279907
  11. The Original Intuitive Eating Pros. (2019, 4 juni)(2025, 22 april). Intuitive eating. Intuitive Eating. https://www.intuitiveeating.org/
  12. Tribole, E., & Resch, E. (2020). Intuitive eating - A revolutionary anti-diet approach (1ste editie, Vol. 4). St. Martins Publishing group.
  13. Tylka, T. L. (2006). Development and psychometric evaluation of a measure of intuitive eating. Journal of Counseling Psychology, 53(2), 226–240. https://doi.org/10.1037/0022-0167.53.2.226
  14. Tribole E. (2006) Intuitive Eating in the treatment of disordered eating. SCAN’s Pulse, Summer
  15. Tylka, T. L., Annunziato, R. A., Burgard, D., et al. (2014). The Weight-Inclusive versus Weight-Normative Approach to Health: Evaluating the Evidence for Prioritizing Well-being over Weight Loss. Journal of Obesity, 2014, 983495
  16. Van Dyke, N., and Drinkwater, E., (2014). Relationships between intuitive eating and health indicators. Literature review. Public Health Nutrition 17(8):1757-66.
  17. Van Strien, T. (2018). Causes of emotional eating and matched treatment of obesity. Medical Clinics of North America, 102(1), 25-45.
  18. Ventura, A. K., & Birch, L. L. (2008). Does Parenting Affect Children’s Eating and Weight Status? International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 5(1), 15.

Lees meer

Wat doet de dietist
Dietist

De meerwaarde van een diëtist

Diëtisten zijn opgeleid om mensen professioneel te begeleiden met wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies op maat.

Wat bepaalt ons eetgedrag?
Nutrinews

Wat bepaalt ons eetgedrag?

Welke fysiologische, psychologische en omgevingsfactoren sturen mee ons eetgedrag? We vroegen het aan verschillende experten ter zake.

Voedselvaardigheden om gezonder te eten
Nutrinews

Voedselvaardigheden om gezonder te eten

Gezond eten in het huidige voedsellandschap is een uitdaging. Mensen meer voedselvaardig maken kan helpen. Nutrinews in dialoog met experten over de invulling en toepassing van ‘food literacy’.

OP DEZE PAGINA