Voeding bij kleuters

Kleuters zijn 3 tot 6 jaar oud. Zij gaan naar school en leren nieuwe vaardigheden. De zelfstandigheid van het kind wordt bevorderd door het steeds meer zelf te laten doen. Toezicht houden blijft natuurlijk nodig. Kleuters stellen ook steeds meer vragen. Uitleg geven is belangrijk en nodig. Tegen het einde van de kleutertijd is een kleuter in staat om te begrijpen dat sommige voedingsmiddelen beter voor hem zijn dan andere.

Aandachtspunten voeding en eetgedrag bij kleuters

De kleuter leert begrijpen waarom sommige voedingsmiddelen beter zijn dan andere. Daarnaast neemt ook de totale energiebehoefte van de kleuter neemt toe.

De voedingssituatie van Belgische kleuters in cijfers

De resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2014 geven aan dat er knelpunten zitten in de voeding van de Belgische kleuter.

Gezond koken met de kids

Door kinderen bij het koken te betrekken, kun je ze heel wat bijleren. Kindvriendelijke recepten zijn recepten op kindermaat waardoor ze makkelijk in de keuken kunnen helpen.

Gezond eten en drinken voor kinderen

De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij kinderen. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.

Goed groeien en een gezond gewicht voor kinderen

Aan de hand van de Vlaamse groeicurven kan de groei en gewichtsevolutie van het kind worden opgevolgd. Lees meer over het gewicht van je kind.

Rol van de ouders in aanleren van gezond eetgedrag

Jong geleerd is oud gedaan. Maar ook de opvoedstijl beïnvloedt de voedingsopvoeding. Lees meer over de rol van de ouders.

Opvoedingstips kinderen

Opvoeden, ook op vlak van eten, is niet altijd een evidente karwei. Het goede voorbeeld geven doet wonderen. Maar wat kan je als ouder nog meer doen?

123 aan tafel - Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar

Weetjesboek voor ouders, grootouders, opvoeders en kleuters, boordevol tips en lekkere recepten.

Lees meer

Misvattingen en trends: niet geschikt voor kinderen

Veganisme, gluten, vet, suiker en melk zijn topics die veel aandacht krijgen in de media...

Lees meer

Nutrinews EXTRA: resultaten Reward-project

Over de rol van beloningen en beloningsgevoeligheid bij het eetgedrag van kinderen en jongeren.

Lees meer

BROCHURE VVK - Gezonde voeding voor peuters en kleuters

Deze brochure is bedoeld voor gezondheidsmedewerkers maar kan ook nuttig zijn voor ouders.

Download de brochure

BROCHURE VVK - Vegetarische voeding

Deze brochure over vegetarische voeding bij kinderen, adolescenten en zwangerschap en lactatie is bedoeld voor gezondheidsmedewerkers maar kan ook nuttig zijn voor ouders.

Download de brochure