leestijd

Voedingsaanbevelingen voor kleuters

Kleuters zijn geen kleine volwassenen. Ze hebben hun eigen specifieke voedingsnoden en aandachtspunten voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid voor nu en later.

Voedingaanbevelingen kinderen

De voedingsdriehoek is de basis

De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond te kiezen, ook voor kleuters. Plantaardige voedingsmiddelen vormen de basis (groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten en kleinere hoeveelheden noten en plantaardige olie) en worden aangevuld met kleinere hoeveelheden van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (de aanbevolen porties melkproducten, vis, gevogelte, ei en vlees). Maar wat betekent dat nu meer concreet en in de dagelijkse praktijk?

 

Wat en hoeveel moeten kleuters eten en drinken?  

De dagvoeding wordt best gespreid over 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal 3 tussendoortjes op min of meer vaste tijdstippen. De onderstaande tabel geeft weer hoeveel eten en drinken een gezonde kleuter gemiddeld nodig heeft op een dag. 

Download de tabel hier

Tabel 1. Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden of porties voor kleuters (1,2).

Voedingsgroep

Hoeveel voor
kleuters
(3-6 jaar)

Extra tips

Water

1,5 liter

 

  • Water kan worden afgewisseld met
    ongezoete kruiden- of vruchtenthee
    en zelfgemaakt fruitwater.

Bruin brood

3-5 sneden

(90-150 g)

  • De hoeveelheid varieert in functie
    van de leeftijd, de energiebehoefte
    en de fysieke activiteit.
  • Je kan brood afwisselen met 
    havermout, volkoren en
    ongezoete ontbijtgranen zoals
    muesli en volkoren knäckebröd.

Aardappelen

1-4 stuks

(50-200 g)

  • De hoeveelheid varieert in functie
    van de leeftijd, de energiebehoefte
    en de fysieke activiteit.
  • Je kan aardappelen afwisselen
    met gekookte volkoren deegwaren,
    bruine rijst of zilvervliesrijst.

Groenten

2-3 opscheplepels

(100-150 g)

  • Zorg voor variatie.
  • Vervang gekookte groenten
    af en toe door rauwe groenten.

Fruit

1-2 stuk(s)

(100-200 g)

  • Breng kinderen de gewoonte
    bij om elke dag fruit te eten.
  • Zorg voor variatie.
  • Geef de voorkeur aan een
    stuk fruit boven het sap ervan.

Melk

2-3 porties

(350-500 ml)

  • 1 portie is een bekertje melk,
    een potje yoghurt, een potje
    plattekaas of een sneetje kaas.
  • Geef de voorkeur aan
    melkproducten zonder toegevoegde
    suiker. Breng zelf verder op smaak 
    met bv. vers fruit.
  • Melkproducten verwerkt in
    maaltijden (bv. havermoutpap, 
    bechamelsaus, puree) tellen ook
    mee. 
  • Enkel sojaproducten verrijkt met
    calcium en vitaminen kunnen een
    portie melkproducten vervangen.

Vlees,
gevogelte,
vis, ei of
peulvruchten.

1 portie

 

 

 

 

  • 1 portie is 50-75 g vlees, gevogelte,
    vis of plantaardige vleesvervanger
    (bv. tofu, tempé), 1 ei of 100 g
    gekookte peulvruchten. 
  • Afwisseling is belangrijk, bv.
    2 x per week rood vlees,
    2 x per week gevogelte (kip, kalkoen),
    1 x per week (vette) vis,
    1 x per week een ei en
    1 x per week peulvruchten.

Noten en
zaden

 

1 handje (15 g)

  • Tot 4 jaar enkel in
    gemalen vorm of als pasta.

Smeervet
op brood

1 koffielepel
per sneetje
brood (5 g)

  • Kies vooral voor vetstoffen en
    oliesoorten die rijk zijn aan
    onverzadigde vetzuren en
    minder voor vetten rijk aan
    verzadigde vetzuren zoals
    boter, kokos- en palmolie.

Bereidingsvet

Max.
1 eetlepel
(15 g)

 

Enkele aandachtspunten:

  • Het eetpatroon van kleuters kan van dag tot dag sterk wisselen. Om zicht te houden of kleuters gemiddeld genoeg eten, wordt hun voedselinname best over een aantal dagen bekeken
  • Variatie, ook binnen voedingsgroepen, is belangrijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen om gezond te kunnen opgroeien maar ook voor de verdere smaakontwikkeling van kleuters.
  • Per voedingsgroep wordt best zoveel mogelijk gekozen voor voedingsmiddelen uit de voorkeursgroep (donkergroene, lichtgroene of oranje zone) en ter afwisseling voor voedingsmiddelen uit de grijze zone.
  • Te veel of te eenzijdig eten is niet gezond en bepaalde voedingstrends zijn niet geschikt voor kinderen. Naarmate er meer voedingsgroepen uit de dagelijkse voeding worden geschrapt (bv. koolhydraatarm, glutenvrij of veganistisch eten) en ze niet volwaardig worden vervangen, neemt het risico op voedingstekorten toe, in het bijzonder ook bij kleuters. Tijdens deze levensfase vinden belangrijke fysiologische veranderingen plaats met specifieke behoeften waaraan moet worden voldaan
  • In het kader van de behandeling van bepaalde aandoeningen (bv. voedselovergevoeligheid) kunnen aanpassingen van de voedingsmiddeleninname op maat nodig zijn. Dit moet gebeuren onder begeleiding van een (gespecialiseerde) arts en diëtist.

 

Meer praktische tips en inspiratie:

Boekje 'Gezond gebeten voor Kiddies'

'Gezond gebeten voor Kiddies'-boekje

Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren eten.

Lees, download of bestel het boekje

Lees meer

Gezond gebeten voor Kiddies
Gratis Materiaal

Gezond gebeten voor Kiddies

Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren eten.

Voeding bij kleuters

Kleuters zijn 3 tot 6 jaar oud. Ze worden meer zelfstandig en ontwikkelen meer specifieke smaakvoorkeuren. Ontdek hier meer over de (op)voeding van kleuters.

Gezond eten en drinken voor kinderen

De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij kinderen. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.

OP DEZE PAGINA