leestijd

Voedingsaanbevelingen voor kleuters

Kleuters zijn geen kleine volwassenen. Ze hebben hun eigen specifieke voedingsnoden en aandachtspunten voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid voor nu en later. Ontdek hier de voedingsaanbevelingen voor kleuters.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden kleuters

De voedingsdriehoek is de basis

De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond te kiezen, ook voor kleuters. Plantaardige producten vormen de basis en worden in mindere mate aangevuld met producten van dierlijke oorsprong. Maar wat betekent dat nu meer concreet en in de dagelijkse praktijk?

Ja, maar hoeveel dan?  

De onderstaande tabel geeft de gemiddelde dagelijkse voedingsaanbevelingen weer. De dagvoeding wordt best gespreid over 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal 2 tussendoortjes op min of meer vaste tijdstippen.

Download de tabel hier

 

Extra aandachtspunten

  • Voedingsmiddelen uit de rode bol van de voedingsdriehoek zijn niet opgenomen in de tabel. Ze dragen niet bij tot een gezonde voeding.
  • Variatie binnen elke voedingsgroep is ook belangrijk voor de verdere smaakontwikkeling van kleuters.
  • Verdere aanpassingen op maat kunnen nodig zijn. In geval van twijfel, vraag deskundig advies aan een arts of diëtist.
  • Te veel of te eenzijdig eten is niet gezond. Naarmate er meer voedingsgroepen uit de dagelijkse voeding worden geschrapt en ze niet volwaardig worden vervangen, neemt het risico op voedingstekorten toe, in het bijzonder ook bij kleuters. Tijdens deze levensfasen vinden belangrijke fysiologische veranderingen plaats met specifieke behoeften waaraan moet worden voldaan.
Referenties
  1. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België - 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285 - https://www.health.belgium.be/nl/advies-9285-voedingsaanbevelingen-voor-belgie-2016
  2. Brochure: Gezonde voeding voor peuters en kleuters (VVK) - https://www.nice-info.be/sites/default/files/uploads/Gezonde%20voeding%20voor%20peuters%20en%20kleuters%20-%20brochure%20-%20241119.pdf

Lees meer

Boekje 'Gezond Gebeten voor Kiddies'
Gratis Materiaal

Gezond gebeten voor Kiddies

Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren eten.

Voeding bij kleuters

Kleuters zijn 3 tot 6 jaar oud. Ze worden meer zelfstandig en ontwikkelen meer specifieke smaakvoorkeuren. Ontdek hier meer over de (op)voeding van kleuters.

Gezond eten en drinken voor kinderen

De richtlijnen van de voedingsdriehoek vormen de basis voor een gezonde voeding bij kinderen. Maar ook met deze voedingsvragen kunnen ouders zitten.

OP DEZE PAGINA