Diëtisten hebben dankzij hun paramedische en praktijkgerichte opleiding de juiste expertise om wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies te geven als onderdeel van een gezonde leefstijl. En dat voor elke leeftijd en in elke situatie. Advies op maat kan het verschil maken.
De veelzijdigheid en expertise van de diëtist inzake voeding en gezondheid is geen overbodige luxe in tijden waarin er zoveel over voeding wordt geschreven, gezegd en beweerd.
Over diëtisten
De meerwaarde van een diëtist
Diëtisten zijn opgeleid om mensen professioneel te begeleiden met wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies op maat.
Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match
De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren zeker wordt versterkt.
Multidisciplinaire samenwerking
Lees meer over de specifieke rol en taken van de diëtist in een multidisciplinair zorgteam.
Door diëtisten
Veel voorkomende vragen bij hart- en vaatziekten
Veel vragen lijken triviaal maar ze leven wel degelijk bij patiënten met cardiovasculair lijden. Duidelijk en eenduidig advies is belangrijk. De cardiodiëtisten van UZ Leuven spreken uit ervaring.
Expert aan het woord - Sluit niet zomaar voedsel uit
De diëtist is een belangrijke schakel binnen het zorgteam ter ondersteuning van een patiënt met een voedselallergie of -intolerantie...
Voedingsadvies in een etnisch divers Vlaanderen
Waarmee moet je rekening houden bij voedingsadvies aan cliënten met een migratieachtergrond? Wij vroegen het aan vier diëtisten met veel ervaring ter zake.
Voor diëtisten
Evidence-based handelen diëtetiek
De laatste jaren wordt steeds meer belang gehecht aan evidence-based handelen, ook voor diëtisten. Er worden diverse initiatieven opgezet om dit te bevorderen.
INFOGRAFIEK - Evidence-based handelen in 5 stappen
Evidence-based handelen in de zorg omvat een systematische aanpak in 5 stappen. Evidentie zoeken gebeurt op basis van de kennispiramide.
Voedingswetenschap en -communicatie
Onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid is complex. Waarop moet je letten bij het lezen, interpreteren en communiceren van voedingswetenschap?
Diëtisten informeren zich over gezonder en duurzamer eten
De diëtist is de ultieme gids om gezonder en duurzamer te eten. Op 8 maart 2023 organiseerde de VBVD de studiedag duurzaamheid. NICE noteerde 6 kernboodschappen.
Ondersteundend materiaal voor in de praktijk
NICE-to-know folders
Bestel of download gratis onze brochures met 'hapklare' info en praktische tips voor elke leeftijd, van ontbijt tot avondmaal, om stap voor stap gezonder te kiezen, boodschappen te doen en te koken.
Tools & infografieken
Ideaal voor gezondheidswerkers om cliënten/patiënten te sensibiliseren voor een gezonde eet- en leefstijl.
Receptfiches
Receptfiches zijn ideaal voor gezondheidsprofessionals om cliënten/patiënten te inspireren en motiveren om gezond én lekker te koken.