leestijd

BASO Consensus 2020

 

De ‘Belgian Association for the Study of Obesity’ (BASO) heeft de inzichten voor de evaluatie en multidisciplinaire behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen in 2020 gebundeld in een praktische gids.

BASO Consensus 2020

Gezondheidswinst staat meer centraal

Vroeger was de behandeling van obesitas overdreven gericht op gewichtsverlies. Vandaag staat gezondheidswinst meer centraal.

Naast de BMI en de vetverdeling moeten klinisch relevante comorbiditeiten en de functionele status van de patiënt (EOSS of Edmonton obesity staging system) worden meegenomen in de beoordeling van het gezondheidsrisico en de behandeling van obesitas.
De behandeldoelen moeten bovendien gepersonaliseerd, realistisch en gericht zijn op de lange termijn met tussentijdse controles en een langdurige follow-up.
 

Voedingsinterventie

De voedingsdeskundige of diëtist helpt de patiënt om gezonde eetgewoonten aan te nemen als onderdeel van een gezonde levensstijl.

De ‘ideale voedingsinterventie’ is nog altijd een controversieel onderwerp (bv. Mediterrane en DASH-diëten, caloriearme diëten, tussentijds vasten). Van belang is dat ze voldoet aan de aanbevolen voedingsbehoeften, veilig is op korte en lange termijn, zorgt voor verlies van vetmassa en behoud van vetvrije massa en makkelijk vol te houden is.
Diëten waarin bepaalde voedselgroepen of macronutriënten sterk worden beperkt of uitgesloten, zijn nutritioneel gezien niet wenselijk en niet geschikt voor de behandeling van obesitas op lange termijn.
 

BASO-consensus 2020

OP DEZE PAGINA