Hoeveel eieren mag je eten?
Eet maximaal één ei per dag. Dat is het advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad voor de gezonde Belgische bevolking (2025). Het algemene advies om maximaal drie eieren per week te eten is voorbijgestreefd.
Bij diabeten en mensen met een familiale hypercholesterolemie is er mogelijk nog wel reden om de consumptie van eigeel en van voedingsmiddelen waarin eigeel is verwerkt te beperken. Voedingscholesterol uit eieren heeft een beperkt effect op LDL-cholesterol. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan. In geval van twijfel is overleg met een diëtist aangewezen voor een individueel aangepast voedingsadvies.
Hoeveel eieren eet de doorsnee Belg?
De gemiddelde consumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder is 13 g per dag of nog geen 2 eieren per week.
72% van de bevolking eet minstens één keer per week eieren; 2% eet nooit eieren. Zeer weinig mensen eten 5 of 6 keer per week (5%) of elke dag (3%) eieren.
Meer lezen over de Belgische Voedselconsumptiepeiling 2022-2023
Waarom deze aanbeveling voor eieren?
Resultaten uit observationele studies over verbanden tussen de consumptie van eieren en het risico op chronische ziekten zijn heterogeen en tegenstrijdig. Verschillen in het voedingspatroon tussen mensen die veel eieren of weinig of geen eieren eten in de studies kunnen hierin mogelijk een rol spelen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt op basis van de beschikbare onderzoeken dat de consumptie van maximaal 1 ei per dag in het Europese voedingspatroon wellicht geen ongunstige effecten heeft op het risico op chronische ziekten en in het bijzonder op hart- en vaatziekten.
Een eitje bij het ontbijt: een goed idee?
Eieren kunnen omwille van hun hoog eiwitgehalte bijdragen tot een hogere verzadiging waardoor men bij de volgende maaltijd minder trek heeft. Af en toe eens een eitje bij het ontbijt ter vervanging van ander hartig of zoet beleg kan zo de calorie-inname tijdens de lunch mogelijk in de hand helpen houden. Vergeet echter niet dat elke toevoeging van vet en andere ingrediënten aan een eibereiding de caloriewaarde kan opdrijven. Variatie in de voeding, dus ook bij het ontbijt, blijft ten slotte belangrijk en elke overdrijving is af te raden.
Kan ik beter alleen het wit van ei gebruiken?
Het wit van ei is vrij van vetten en cholesterol. Een eidooier bevat naast cholesterol ook de meeste eiwitten, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. De aanwezigheid van vetten in de eidooier bevordert de biobeschikbaarheid van de vetoplosbare carotenoïden zoals luteïne en zeaxanthine. Wie enkel het wit van het ei neemt, gaat voorbij aan deze antioxidanten en aan andere belangrijke voedingsstoffen in een ei.
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking – 2025. Brussel: HGR; 2025. Advies n° 9805-9807 - https://www.hgr-css.be/nl/advies/9805-9807/voedingsaanbevelingen-voor-de-belgische-bevolking-2025
- Hoge Gezondheidsraad.Voedingsaanbevelingen voor België - 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285 - http://www.health.belgium.be/nl/advies-9285-voedingsaanbevelingen-voor-belgie-2016
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België - https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023: Voedselconsumptie en naleving van de voedingsaanbevelingen door de Belgische bevolking. Brussel, België
- Ruxton C.H.S, Derbyshire E., Gibson S. The nutritional properties and health benefits of eggs. Nutririon & Food Science 2010; 40 (3): 263-279
Lees meer
Voedingswaarde van een ei
Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen.
Zijn eieren gezond of niet?
Het ei heeft een vaste waarde in onze keuken en past prima in een gezonde voeding.
Eieren bewaren en kopen
Door eieren correct te bewaren, voorkom je besmetting van ongewenste bacteriën, zoals Salmonella.