leestijd

Hoeveel eieren mag je eten?

Een eitje past in een gezonde voeding. Maar hoeveel eieren mag je eten? Praktische dagelijkse aanbevelingen vind je hier.

Hoeveel eieren mag je eten?

Hoeveel eieren mag je eten per dag?

Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan. Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo’n zes eieren per week. Dat is het advies van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Ook op basis van de resultaten van recente onderzoeken geven verschillende gezondheidsorganisaties, onder meer Britse en Amerikaanse, aan dat er in het kader van een gezonde voeding voor gezonde personen in het algemeen geen bezwaar is tegen gemiddeld 1 ei per dag.

Uit ander observationeel onderzoek blijkt dat er bij sommigen nog wel reden is om de consumptie van eieren en andere cholesterolrijke voedingsmiddelen te beperken, namelijk bij diabeten en mensen met een familiale hypercholesterolemie. Bij deze subgroepen is een duidelijk verband gevonden tussen de inname van meer dan zeven eieren per week en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voor hen blijven meer restrictieve aanbevelingen nodig. In geval van twijfel is overleg met een diëtist aangewezen voor een individueel aangepast voedingsadvies.

Hoeveel eieren eet de doorsnee Belg?

Volgens de Belgische voedselconsumptiepeiling van 2014 eet de doorsnee Belg gemiddeld ongeveer 1 ei per week. Uit navraag van het thuisverbruik in 2016 bleek dat er 66 eieren per persoon (of bijna 1,3 eieren per week) werden verbruikt in Vlaanderen en 82 eieren per persoon (of bijna 1,6 eieren per week) in Wallonië.

Een eitje bij het ontbijt: een goed idee?

Eieren kunnen omwille van hun hoog eiwitgehalte bijdragen tot een hogere verzadiging waardoor je bij de volgende maaltijd minder trek hebt. Af en toe eens een eitje bij het ontbijt ter vervanging van ander hartig of zoet beleg kan zo de calorie-inname tijdens de lunch mogelijk in de hand helpen houden. Vergeet echter niet dat elke toevoeging van vet en andere ingrediënten aan een eibereiding de caloriewaarde kan opdrijven. Variatie in de voeding, dus ook bij het ontbijt, blijft ten slotte belangrijk en elke overdrijving is af te raden.

Kan ik beter alleen het wit van ei gebruiken?

Het wit van ei is vrij van vetten en cholesterol. Een eidooier bevat naast cholesterol ook de meeste eiwitten, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. De aanwezigheid van vetten in de eidooier bevordert de biobeschikbaarheid van de vetoplosbare carotenoïden zoals luteïne en zeaxanthine. Wie enkel het wit van het ei neemt, gaat voorbij aan deze antioxidanten en aan andere belangrijke voedingsstoffen.

Referenties
  1. Vlaams Instituut Gezond Leven (2017) Overzicht fiches voedingsmiddelen. Achtergronddocument bij de voedingsdriehoek. Laken (Brussel), Online: gezondleven.be
  2. Gezondheidsraad. Eieren - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/09.
  3. Ruxton C.H.S, Derbyshire E., Gibson S. The nutritional properties and health benefits of eggs. Nutririon & Food Science 2010; 40 (3): 263-279
  4. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th Edition, Washington, DC: U.S. Government Printing Office, December 2010 – www.dietaryguidelines.gov
  5. Hoge Gezondheidsraad.Voedingsaanbevelingen voor België - 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285 - http://www.health.belgium.be/nl/advies-9285-voedingsaanbevelingen-voor-belgie-2016
  6. GfK-panelservices Benelux
  7. Lebacq T. Vlees, vis, eieren en vervangproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016 - https://fcs.wiv-isp.be/nl/SitePages/Resultaten.aspx?WikiPageMode=EditInitialTabId=Ribbon.EditingTools.CPEditTabVisibilityContext=WSSWikiPage

Lees meer

Zijn eieren gezond of niet?

Het ei heeft een vaste waarde in onze keuken en past prima in een gezonde voeding.

Eieren koken
Nutrinews

Cholesterol en eieren zijn onderwerp van debat

De laatste jaren vindt men veel minder sterke effecten van voedingscholesterol en van eieren op het bloedcholesterolgehalte en het risico op coronaire hartziekten.

Eieren bewaren en kopen

Door eieren correct te bewaren, voorkom je besmetting van ongewenste bacteriën, zoals Salmonella.

OP DEZE PAGINA