leestijd

Voedingswaarde van een ei

Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen. Lees meer over de voedingswaarde van eieren.

Voedingswaarde van een ei

Eieren leveren een belangrijke nutritionele bijdrage aan de voeding voor een lage kostprijs. Een ei past prima in een gezonde voeding ter afwisseling van een portie vlees, vis of plantaardig alternatief. Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen. Een gemiddeld eitje is een relevante bron van 9 verschillende essentiële voedingsstoffen voor amper 90 calorieën.

Een kippenei (60 g - gewichtsklasse M) levert gemiddeld ongeveer:

  • 39 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag;
  • 27 % van de benodigde hoeveelheid fosfor per dag;
  • 20 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B2 per dag;
  • 17 % van de benodigde hoeveelheid vitamine D per dag;
  • 16 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag;
  • 14 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag;
  • 13 % van de benodigde hoeveelheid vitamine A per dag;
  • 12 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag;
  • 12 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag;
  • 5 % van de gemiddelde energie(calorieën)behoefte.

 

Nutritionele samenstelling van een kippenei

 

Rijk aan hoogwaardige eiwitten

Eieren zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten. Zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. In vergelijking met andere hoogwaardige eiwitbronnen behoren eieren tot de goedkoopste bronnen van eiwitten.

 

Goede bron van vitaminen en mineralen

Eieren zijn rijk aan de vitaminen B2 en B12 en een bron van ijzer, zink, selenium en de vitaminen A en D. Een ei is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature een goede bron is van vitamine D, een nutriënt waarvan de inname in veel westerse landen te laag is.

 

Zit er veel cholesterol in eieren?

Een ei bevat ongeveer 7 g vet waarvan ongeveer 2/3 van het onverzadigde type zijn. Het wit van ei is vrij van cholesterol, een eidooier bevat gemiddeld 200 mg cholesterol.

 

Bioactieve stoffen

Luteïne en zeaxanthine in de eidooier zijn vetoplosbare bioactieve stoffen die behoren tot de carotenoïden. Zij hebben antioxidatieve eigenschappen. De vetten in de eidooier bevorderen de biobeschikbaarheid van deze vetoplosbare carotenoïden.

 

Referenties
  1. Drewnowski A. The cost of US foods as related to their nutritive value. Am J Clin Nutr 2010; 92 (5):1181-1188
  2. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be (geraadpleegd op 29 maart 2023)
  3. Verordening (EG) Nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen
  4. Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
  5. Ribaya-Mercado JD, Blumberg JB. Lutein and zeaxanthin and their potential roles in disease prevention. J Am Coll Nutr 2004; 23:567S–587S

Lees meer

Hoeveel eieren mag je eten?

Een eitje past in een gezonde voeding. Maar hoeveel eieren mag je eten? Praktische dagelijkse aanbevelingen vind je hier.

Zijn eieren gezond of niet?

Het ei heeft een vaste waarde in onze keuken en past prima in een gezonde voeding.

Eieren koken
Nutrinews

Cholesterol en eieren zijn onderwerp van debat

De laatste jaren vindt men veel minder sterke effecten van voedingscholesterol en van eieren op het bloedcholesterolgehalte en het risico op coronaire hartziekten.

OP DEZE PAGINA