Voedingsadvies voor kinderen

Aandachtspunten voeding en eetgedrag

De voeding van peuters, kleuters en kinderen van de lagere school moeten de nodige aandacht krijgen. Tijdens de verschillende leeftijdsfasen, heersen er andere specifieke aandachtspunten.

Het aanleren van gezonde eetgewoonten van jongs af aan draagt bij tot de preventie van chronische aandoeningen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde voedingspatroon van kinderen voor verbetering vatbaar is. Vooral na de peuterleeftijd vertonen zij steeds meer dezelfde voedingsfouten als volwassenen.

Voeding bij peuters

Peuters ontdekken hun eigen ik. De peuterpuberteit en leren door imitatie zijn belangrijke processen tijdens de peutertijd. Ontdek meer over de (op)voeding van peuters.

Voeding bij kleuters

Kleuters zijn 3 tot 6 jaar oud. Ze worden meer zelfstandig en ontwikkelen meer specifieke smaakvoorkeuren. Ontdek hier meer over de (op)voeding van kleuters.

Voeding bij lagere schoolkinderen

Zorgfiguren en de leeftijdsgenoten zijn belangrijke rolmodellen voor lagere schoolkinderen. Ontdek hier meer over (op)voeding van lagere schoolkinderen.

Opvoeding

Ouders hebben een belangrijke invloed op de eetgewoonten van hun kinderen. Verschillende opvoedstijlen pakken de voedingsopvoeding op een andere manier aan. Ouders zijn echter niet de enige beïnvloedende factor. De school wordt vaak beschouwd als de ideale setting voor voedingseducatie.

Rol van de ouders in aanleren van gezond eetgedrag

Jong geleerd is oud gedaan. Maar ook de opvoedstijl beïnvloedt de voedingsopvoeding. Lees meer over de rol van de ouders.

Opvoedingstips kinderen

Opvoeden, ook op vlak van eten, is niet altijd een evidente karwei. Het goede voorbeeld geven doet wonderen. Maar wat kan je als ouder nog meer doen?

Uit Nutrinews

Misvattingen en trends: niet geschikt voor kinderen

Veganisme, gluten, vet, suiker en melk zijn topics die veel aandacht krijgen in de media...

Lees meer