leestijd

Dubbel feest met gezonde feestdagen

Feestdagen zijn gezellige momenten met familie, vrienden en lekker eten. Met tips voor gezonde feestdagen hou je controle over de calorieteller!

Dubbel feest met gezonde feestdagen

Gezond koken en kiezen, dat is pas feest!

Een feestmaal dat lekker én gezond is, dat is dubbel feest! Geef de voorkeur aan verse maaltijden met gezonde ingrediënten. Creëer de lekkerste feestgerechten met groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, plantaardige oliën, vis, eieren, mager vlees en magere zuivelproducten. Tover je feestmaaltijd om met deze eenvoudige tips:

 • Start liever niet met chips, borrelnootjes en kant-en-klare ovenhapjes op basis van bladerdeeg. Verwen je gasten met lichte aperitiefhapjes zoals rauwkost met verfrissende yoghurtdip of toastjes met licht beleg zoals gerookte vis, een eitje of salade op basis van yoghurt.
 • Copieuze cocktails ruil je beter in voor één glas cava of wijn. Een alcoholisch aperitief scherpt de honger aan. Ga ook eens voor een niet-alcoholisch drankje als aperitief. Binnen het alcoholvrije aanbod is er veel meer mogelijk dan alleen maar water of sinaasappelsap.
 • Extraatjes toevoegen aan je feestsoep? Doe dit dan liever met een lepeltje ricotta, zure room of yoghurt in plaats van een flesje room. Werk af met verse kruiden. Brood en croûtons moeten de soep niet altijd vergezellen.
 • Stel een hoofdmaaltijd op die voor de helft uit groenten bestaat. 
 • Het hoeven niet altijd gefrituurde aardappelbereidingen zoals frieten en kroketten te zijn. Aardappelbereidingen kunnen perfect in de oven worden klaargemaakt. Snijd aardappelen in partjes, breng op smaak met je favoriete kruiden! Minder calorieën en meer smaak!
 • Stap eens af van klassieke sauzen op basis van mayonaise. Ontdek de wereld van sausjes op basis van yoghurt. Ontelbare mogelijkheden om mee te variëren: van frisse yoghurt met munt, basilicum of dille tot een spicy sausje met pepertjes en paprika. 
 • Een zoete zonde om mee af te sluiten? Hou het licht! Maak plaats voor desserts op basis van yoghurt en vers fruit. Beperk desserts met overdaad aan suiker, (slag)room, chocolade.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk zeker onze rubriek Gezonde recepten.

Sta jij aan het vuur? Kies dan voor bereidingswijzen die zorgen voor extra behoud van voedingsstoffen en smaak. Kies liever voor grillen, stomen of in de oven bereiden in plaats van bakken met rijkelijke hoeveelheid vet of frituren.

Zorg voor voldoende activiteit

Las naast de vele tafelmomenten ook voldoende actieve bezigheden in. De hele dag in huis rondhangen leidt vanzelf tot meer eten. Geniet regelmatig van een portie gezonde buitenlucht. Maak samen met familie of vrienden een wandeling of een fietstocht. Hiermee verbrand je niet alleen je kerstontbijt, je volgende diner zal eens zo lekker smaken. Of zoek een andere bezigheid zoals lezen, opruimen, gezelschapspelen spelen, enz. Het bezig zijn, houdt je weg ven de snoepkast.

Feestporties?

 • Laat niet alle remmen los maar ga bewust om met het feestmenu. Laat je niet verblinden door rijkelijk gevulde feesttafels en buffetten. Luister naar je lichaam. Probeer niet te overdrijven. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Eet langzaam en geniet van de smaak van de producten zoals de kok van dienst ze heeft bereid. Altijd eten en drinken moeten afslaan is vaak meer stresserend dan af en toe eens puur genieten. Maat houden is wat telt.
 • Honger je niet uit voor het feest. Zo voorkom je dat je wegens grote honger te snel van alles wat je wordt aangeboden naar binnen schrokt. Als je je voor het eten al volstopt met aperitiefhapjes, maak je een slechte start.
 • Worden er meerdere gangen geserveerd? Probeer dan de portie te beperken of sla al eens een hapje over. Drink bij de maaltijd hoogstens twee glazen wijn of bier, afgewisseld met veel water. Kies ook kleinere glazen en schenk ze niet vol. Als gastheer/gastvrouw kan je overeten voorkomen door voor minder gangen en/of kleinere porties te kiezen.
 • Neem bij een buffet een klein bord. Zo beperk je automatisch de portiegroottes. Schep bijvoorbeeld niet ondoordacht een zoveelste keer bij van gefrituurde bereidingen, overgiet lichte bereidingen niet met onnodig veel vette sauzen en beperk het aantal glazen van je favoriete zoete of alcoholhoudende drank. Kan je kiezen wat en hoeveel je opschept? Werp eerst een blik op het volledige buffet en schep daarna pas op. Zo eet je zeker wat je het lekkerst vindt en is een tweede ronde langs het buffet misschien niet meer nodig. Heb je de keuze tussen een klein en een groot bord, ga dan voor een kleiner formaat
 • Schakel na een dag met een feestmaal een meer sobere dag in waarop je minder eet, wat extra beweegt en alcohol links laat liggen. Zo blijft je lichaam in balans en komen er minder makkelijk kilo’s bij. Sla geen maaltijden over of ga de dag nadien niet extreem weinig eten.

Kleine, fijne porties, dat is niet alleen voor jou een feest maar ook voor je lichaam!

Onder welk valkuil bezwijk jij?

Gezond en veilig eten op vakantie

De huisarts of diëtist is voor veel reizigers in spe een belangrijk aanspreekpunt voor advies om gezond en veilig te eten op reis.

Gezond op restaurant

Een etentje gepland met vrienden of familie? Wees alert voor de valkuilen bij uitgebreid tafelen en ontdek tips voor gezond eten op restaurant.

Gezond en veilig picknicken

Met deze gezonde picknicktips maak je het lekker, gezond en voorkom je onaangename verrassingen.

OP DEZE PAGINA