Ongeveer 80 min. 4 personen

Kleurrijke bakplaat met een eiwittoets naar keuze

  • 600 g krieltjes 
  • ¼ knolselder of 2 pastinaken, geschild 
  • 5 wortelen, geschild 
  • 3 boterraapjes, geschild 
  • 1 rode ui 
  • 2 teentjes look 
  • 3 handen verse kruiden naar keuze (bv. peterselie, munt, koriander, basilicum, dille), gehakt 
  • 4 handvol veldsla  
  • enkele takjes rozemarijn 
  • olie, peper 
Kleurrijke bakplaat en eiwittoets naar keuze

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C 
  2. Was de krieltjes en snijd ze in twee of vier. Pel en plet de knoflook en doe ze samen met de krieltjes, een scheutje olie, peper en rozemarijn in een kom. Meng alles goed.  
  3. Stort de gekruide krieltjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats ze in de oven totdat ze goudgeel krokant gebakken zijn (ongeveer 45 min.).  
  4. Snijd wortelen en knolselder of pastinaak in frietjes en rapen en rode ui in grove stukken. Leg de groentefrietjes op de ene helft van een met bakpapier beklede bakplaat en de ui en raapjes op de andere helft.  
  5. Besprenkel de groenten met olie en kruid met peper. Gebruik eventueel nog andere gedroogde kruiden naar wens (bv. ras el hanout, curry, kurkuma, (gerookt) paprikapoeder, cayennepeper). Plaats de groenten in de oven totdat ze gaar zijn (ongeveer 45 min.). 
  6. Haal de bakplaten uit de oven. Meng de verse kruiden onder de groenten en werk af met (veld)sla. 
  7. Vul de bakplaat aan met eiwitporties naar keuze. 

 

Variatietip

Varieer met groenten volgens het seizoen bv. spruitjes, schorseneren en pompoen in de herfst/winter en venkel, bloemkool en aubergine in de lente/zomer. 

 

NICE-to-know

 

Eiwitporties en eiwitrijke toetsen naar keuze 

Een uitgebalanceerd gerecht bestaat uit een goede basis van veel groenten en een portie aardappelen of volkoren graanproducten. Dit kan verder worden aangevuld met smakelijke, veilige en voedzame plantaardige en dierlijke eiwitbronnen. Zo’n bakplaat leent zich daar goed toe. Serveer een gezond gevulde bakplaat met diverse soorten eiwitporties waaruit men kan kiezen en die elkaar kunnen aanvullen op vlak van smaak, textuur, kleur en voedingswaarde.  

Voor eiwitporties van ongeveer 10 gram eiwitten 

Bijvoorbeeld 50 g rund- of varkensreepjes, 50 g kippenblokjes, een gehaktballetje (past in de hand), 50 g tempeh, 60 g vis, anderhalf eitje, 75 g tofu, 100 g gekookte linzen, 130 g gekookte kikkererwten of bonen. 

Voor een volledig aminozuurprofiel 

Bijvoorbeeld een portie vlees, vis, gevogelte, tofu, tempeh (ter grootte van een handpalm) of een eitje, linzen met een handvol (geraspte) kaas of wat reepjes vlees, kikkererwten met wat kippenblokjes of een toef yoghurt, bonen met een handje noten of een eitje. 

Voor verschillende smaken en texturen 

Bijvoorbeeld knapperige noten, friszure yoghurt, romige tofu, zachte vis, vlezige paddenstoelen, krokante kikkererwten, ziltige-diepe rundvleessmaak, natuurlijke botersmaak van ei(dooier). 

Op zoek naar meer inspiratie?

Hoofdgerechten

Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!

Gezonde lunch recepten

Wat is er beter dan een deugddoende middagbreak met een lekkere én gezonde lunch? Inspirerende lunchgerechten vind je hier!

Kindvriendelijke recepten

Duik in de potten en pannen met je kids en tover een heerlijk gerecht op tafel! Kindvriendelijke recepten vind je hier.