leestijd

Veel gestelde vragen over borstvoeding

Tijdens de eerste maanden van zijn leven is een kind voor zijn groei en ontwikkeling volledig aangewezen op melkvoeding. Borstvoeding of moedermelk is zonder enige twijfel de beste voeding voor zuigelingen. De eerste keer borstvoeding geven, kan voor onzekerheid zorgen.

Veel gestelde vragen over borstvoeding

Waarom is borstvoeding de beste voeding voor mijn baby?

Wetenschappelijk onderzoek heeft belangrijke voordelen van borstvoeding aangetoond op tal van gebieden in verband met de gezondheid van moeder en kind (nutritioneel, immunologisch, ontwikkeling, sociaal, economisch). Borstvoeding (na 6 maanden aangevuld met vaste voeding) kan worden gegeven tot het tweede levensjaar of langer, zolang moeder en kind het wensen.
 

Wat eet ik het best als ik borstvoeding geef?

Borstvoeding geven vraagt meer energie en ook wat extra voedingsstoffen. Het blijft dus ook na de zwangerschap belangrijk om wat extra op de voeding te letten. In geval van energie- en andere voedingstekorten gaat de melkproductie gewoon verder maar wel ten koste van de eigen lichaamsreserves. Het gevolg is dat jonge moeders zich moe en neerslachtig kunnen voelen en mogelijk te snel afvallen.

Extra energie en voedingsstoffen kunnen gemakkelijk worden gehaald uit bijvoorbeeld een extra volkoren boterham, een beker melk of yoghurt, meer groenten en minstens twee stukken fruit per dag. Voldoende drinken (ongeveer 2 liter per dag) blijft belangrijk om het verhoogde vochtverlies via transpiratie en moedermelkproductie aan te vullen. Blijf echter matig met cola, thee en koffie omdat ze cafeïne bevatten en vermijd alcohol. Alcohol komt via de moedermelk bij de baby terecht en kan zijn ontwikkeling benadelen.

Raadpleeg hier de voedingsaanbevelingen voor tijdens de borstvoeding.
 

Bevorderen bepaalde voedingsmiddelen de melkproductie?

Kunnen donker bier, bepaalde kruidenthee, kruidenmengsels, enz. de melkproductie bevorderen? Dit is wetenschappelijk nooit aangetoond. De werking ervan lijkt eerder psychologisch. Overdrijf nooit met dergelijke middeltjes. Donker bier bevat bovendien alcohol en is om die reden af te raden tijdens de lactatieperiode. Wees ook extra voorzichtig met het gebruik van medicinale kruiden. Sommige kunnen een nadelige werking hebben.
 

Is er een verband tussen mijn voeding en de spijsverteringsproblemen bij mijn baby?

Uien, look, e.d. zouden krampen geven bij de baby. Wetenschappelijk bewijs hiervoor bestaat niet. Zolang de baby nergens last van heeft, is het onnodig om voedingsmiddelen weg te laten. Als er uit voorzorg te veel voedingsmiddelen worden weggelaten, kan dit trouwens resulteren in een eenzijdige voeding met risico’s van voedingstekorten. Laat alleen voedingsmiddelen weg waarvan duidelijk blijkt dat de baby ze niet goed verdraagt of helemaal niet lust. Variatie blijft belangrijk voor een evenwichtige aanbreng van voedingsstoffen maar het draagt ook bij tot een belangrijk pluspunt van borstvoeding, namelijk dat de baby smaken leert kennen via de voeding van de moeder.

In geval van ernstige klachten bij de baby zoals diarree en uitslag raadpleegt men best de arts voor een deskundig advies.
 

Mag ik een dieet volgen als ik borstvoeding geef?

Tijdens de zwangerschap wordt een vetreserve opgebouwd. Deze reserve slinkt automatisch bij borstvoeding. Wie borstvoeding geeft, komt doorgaans sneller weer op gewicht dan wie zijn baby met de fles voedt. Borstvoeding geven en tegelijkertijd diëten kan de reserves zodanig uitputten dat de baby onvoldoende voedingsstoffen krijgt aangereikt. Door te lijnen kunnen er bovendien meer schadelijke stoffen (bv. dioxines) vrijkomen die in de vetcellen van de moeder zijn opgeslagen en desgevallend via de moedermelk aan het kind worden doorgegeven. Dit zijn echter geen redenen om helemaal niet op de voeding te letten: blijf gezond eten en beperkt de inname van overbodige calorieën door zoveel mogelijk onnodige tussendoortjes weg te laten.

Veel lightproducten bevatten kunstmatige zoetstoffen. Omdat er hierover nog onvoldoende specifiek wetenschappelijk onderzoek is bij kwetsbare groepen, worden ze bij borstvoeding afgeraden.
 

Moet ik extra vitaminen en mineralen slikken als ik borstvoeding geef?

Bij borstvoeding is er nood aan wat extra vitaminen en mineralen. Aan deze bijkomende aanbevolen hoeveelheden kan doorgaans met een goede voeding worden voldaan. Op enkele uitzonderingen na, bijvoorbeeld bij veganisten, is het dus meestal niet nodig om zelf extra vitaminen en mineralen te slikken. In geval van twijfel vraagt men best advies aan de arts.

Raadpleeg hier de voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen.
 

Extra vragen over borstvoeding?

Meer achtergrondinformatie en praktische tips omtrent het geven van borstvoeding: Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen van 0 tot 12 maand”, een uitgave van de Vlaamse Vereniging voor kindergeneeskunde (VVK) of via de website van Kind en Gezin - Borstvoeding

Referenties
  1. Borstvoeding. Kind en Gezin, editie 2008
  2. Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde. Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen van 0 tot 12 maand (9 oktober 2007) - te raadplegen via www.vvkindergeneeskunde.be > publicaties > richtlijnen
  3. www.kindengezin.be > ouder > voeding
  4. Breastfeeding and the use of human milk. American Academy of Pediatrics. Pediatrics 2005;115:463-506

OP DEZE PAGINA