45 minuten 4 personen

Courgetti met inktvis

  • 400 g zeekat
  • 2 grote wortelen
  • 1 grote courgette
  • 500 g mix kerstomaatjes
  • 2 sjalotjes
  • bosje peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper 
  • voor de marinade: 2 eetlepels olijfolie, 1 chilipeper, 2 teentjes knoflook, 1 citroen, enkele takjes rozemarijn en tijm
Courgetti inktvis

Bereidingswijze

  1. Snijd de inktvis in reepjes en kook ze 3 minuten in water. Giet af en laat afkoelen in koud water.
  2. Hak de chilipeper fijn en pers de knoflook. Rasp de citroen en pers tot sap.  
  3. Meng 2 eetlepels olijfolie met de chilipeper, knoflook, citroenzeste, citroensap, rozemarijnblaadjes en tijm. Leg er de inktvisreepjes in en schep alles goed om. Laat 30 minuten marineren.
  4. Maak met een spiralizer lange slierten van de wortelen en courgette. Blancheer de wortelslierten 2 minuten en voeg er de laatste minuut de courgetteslierten bij. Giet af en spoel onder koud water.
  5. Was de kerstomaten en halveer. Snipper de sjalotjes fijn.
  6. Bak de gemarineerde inktvis 2 minuten in olijfolie. Voeg de sjalotjes toe en laat kort meebakken.
  7. Voeg de kerstomaten toe en een scheutje water. Laat nog 2 minuten verder bakken.
  8. Proef en breng op smaak met wat citroensap en peper. Meng de wortel en courgetteslierten door de saus.
  9. Werk af met peterselie.
     

Serveertip: Lekker met een volkoren toast of enkele gepofte krieltjes.
 

In samenwerking met Lekker van bij ons

 

Voedingswaarden

 

Per 100g

Per portie

Eenheid

Energie

48

227

kcal

Eiwitten

4,1

20

g

Koolhydraten

2,4

12

g

waarvan suikers

2,3

11

g

waarvan toegevoegde suikers

0

0

g

Vetten

2,1

10

g

waarvan verzadigde vetzuren

0,45

2,1

g

Vezels

1,2

5,6

g

Zout

0,09

0,39

g

Bron: www.internubel.be

NICE-to-know

Inktvis

Je hoeft niet ver te reizen voor een stukje verse inktvis. Inktvissen zoals octopus, pijlinktvis en zeekat zijn van bij ons: ze worden door onze Vlaamse vissers aan land gebracht. Inktvis is mager maar nutriëntrijk. Het is een goede bron van hoogwaardige eiwitten, omega 3-vetzuren (DHA en EPA), selenium en de vitaminen B12 en B6. Een portie gefrituurde calamares is waarschijnlijk het bekendste gerecht, maar inktvis past ook heel goed in andere, minder vetrijke recepten. Een vers stukje inktvis combineert prima in een groentestoofpotje en in bouillabaise, is lekker op de grill en smaakt ook heerlijk fris in de vorm van een ceviche (rauw gegaard in citrussap). En vergeet niet de volgende tip: de tubes van de pijlinktvis lenen zich perfect om te vullen met groenten.

Op zoek naar meer inspiratie?

Hoofdgerechten

Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!

Gezonde lunch recepten

Wat is er beter dan een deugddoende middagbreak met een lekkere én gezonde lunch? Inspirerende lunchgerechten vind je hier!

Gezonde tussendoortjes recepten

Op zoek naar gezonde snacks? Hier vind je allerhande snelle en eenvoudige recepten die gezond én lekker combineren!