45 min. (excl. suddertijd) 4 personen

Kalfsfricassee met rösti

  • 400 g kalfslapjes*
  • 1 preistengel
  • 200 g champignons
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselder
  • 150 ml lightroom (5% vet)
  • 2 el maïszetmeel
  • 4 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el bereidingsvet
  • 4 takjes verse peterselie
  • 2 bouillonblokjes
  • nootmuskaat
  • peper

Voor de rösti

  • 600 g aardappelen
  • 1 ei
  • 2 uien
  • 2 el bereidingsvet
  • peper
Kalfsfricassee

Bereidingswijze

  1. Los 2 bouillonblokjes op in 2 liter water.
  2. Schil de sjalotten. Schraap de wortelen. Borstel de champignons. Was selder en prei.
  3. Snijd alle groenten fijn. Snijd het vlees in blokjes.
  4. Verhit wat vetstof in een braadpan. Voeg kalfsblokjes, selder, prei, wortelen, sjalotten en knoflook toe en bak tot het vlees bruin gekleurd is.
  5. Voeg de bouillon toe en laat alles ongeveer 50 minuten sudderen op een laag vuur met deksel. Voeg de champignons toe en laat ze ongeveer 10 minuten mee sudderen.
  6. Voeg room, fijngehakte peterselie en nootmuskaat naar smaak toe en bind al roerend met het maïszetmeel. Kruid met peper.
  7. Schil intussen de aardappelen en de uien en rasp ze. Meng alles samen met een ei en kruid met peper.
  8. Verhit wat bereidingsvet in een pan, voeg het aardappelmengsel toe en druk aan tot een soort pannenkoek.
  9. Bak de rösti ongeveer 10 minuten langs elke kant op een matig vuur met deksel.
  10. Snijd de rösti in vieren en serveer met de kalfsfricassee.

Serveertip: Ook lekker met krokant gebakken bloemkoolroosjes uit de oven.

In samenwerking met Diabetes Liga

 

Voedingswaarden

 

Per 100g

Per portie

Eenheid

Energie

39 kcal

397 kcal

kcal

Eiwitten

3,1 g

31 g

g

Vetten

1,3 g

14 g

g

waarvan verzadigde vetzuren

0,4 g

4,1 g

g

Koolhydraten

3,4 g

35 g

g

waarvan suikers

0,8 g

8,2 g

g

Vezels

0,7 g

7,4 g

g

Zout

0,28 g

2,8 g

g

Bron: www.internubel.be

NICE-to-know

Bouillon(blokjes)

Een bouillonblokje bestaat uit zout, kruiden, specerijen, suiker of zetmeel, vetstof en, afhankelijk van de soort, vlees-, vis-, gevogelte- of groente-extract of -poeder. Handig, maar bouillonblokjes bevatten veel zout: ongeveer 5 g of een koffielepel per blokje van 10 g. Beperk de hoeveelheid zout met bouillonblokjes met een verlaagd zoutgehalte of neem er minder van dan aangegeven (1 blokje per liter in plaats van 2). Het vetgehalte van vetarme bouillonblokjes verschilt weinig met dat van gewone blokjes (0,5 tot 1 g versus 1,5 tot 2 g vet per blokje).

Wie zelf bouillon maakt, kan het zout weglaten en kruiden en specerijen naar keuze toevoegen. Schep het vet af na afkoeling en zeef de bouillon. Bouillon kan je prima ‘meal preppen’. Vries de zelfgemaakte bouillon in porties in of kook de bouillon verder in tot een derde van zijn oorspronkelijk volume. Vries de geconcentreerde bouillon in in ijsblokjesvormen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Hoofdgerechten

Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!

Gezonde lunch recepten

Wat is er beter dan een deugddoende middagbreak met een lekkere én gezonde lunch? Inspirerende lunchgerechten vind je hier!

Soep

Zin in een lekkere en voedzame soep? Hier vind je soep recepten die gezond én lekker combineren!