35 minuten 4 personen

Witloofcurry met groentespiesjes

Curry

  • 200 g gekookte rijst
  • 4 witloofstronken (400 g)
  • 1 rode paprika
  • 2 zoete aardappelen (200 g)
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 1 ui, gesnipperd
  • 230 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel gele currypasta
  • 1/2 bosje lente-ui
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 3 eetlepels arachideolie

Groentespiesjes

  • 16 kerstomaten
  • 16 witte champignons
  • 1 courgette
Witloofcurry met groentespiesjes

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit ze glazig.

  2. Spoel het witloof, snijd in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd het witloof in fijne reepjes. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Was de paprika en snijd in ringen.

  3. Voeg het witloof, de paprika, de zoete aardappel, de kokosmelk, de gele currypasta en de groentebouillon toe aan de pan. Doe het deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 10 tot 15 minuten koken.

  4. Maak de groentespiesjes. Snijd de courgette in blokjes van ongeveer 2 cm. Rijg afwisselend een stuk courgette, een champignon en een kerstomaat op een satéprikker. Bak ze krokant in wat olie en kruid bij met peper.

  5. Schep de curry in diepe borden. Werk af met koriander en fijngesneden lente-uitjes. Serveer met gekookte rijst en een groentespiesje.

Variatietip: Vul deze groentebom eventueel aan met een stukje verse zalm, kip of scampi's. Voeg nog meer vezels toe en kies voor volkoren rijst of zilvervliesrijst.

In samenwerking met Lekker van bij Ons

Voedingswaarden

 

Per 100g

Per Portie

Eenheid

Energie

73

449

kcal

Eiwitten

1,9

12

g

Vetten

2,9

18

g

waarvan verzadigde vetzuren

1,6

9,8

g

Koolhydraten

9,2

57

g

waarvan suikers

1,8

11

g

Vezels

1,3

8,5

g

Zout

0,10

0,61

g

Bronwww.internubel.be

NICE-to-know

Witloof

Witloof past zoals alle groenten in een gezond voedingspatroon. Witloof levert weinig calorieën en is rijk aan voedingsvezels. De bitterstoffen sesquiterpeenlactonen geven het Brusselse lof een zekere bitterheid. Dat is niet schadelijk. Het zijn bioactieve stoffen. Helaas is niet iedereen fan van deze bittere smaak. Volgende ‘verzachtende’ omstandigheden kunnen helpen: snijd de kegelvormige kern weg, voeg melk toe aan het kookwater of combineer witloof met meer zoete smaakmakers zoals wortelen, pompoen, zoete aardappel en appel. Verdoezel de bitterheid niet met suiker, veel kaas of allerhande roomsauzen. Af en toe een bittere toets in de maaltijden kan helpen om die alsnog te leren appreciëren en een te zoet smakenpallet te verruimen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Hoofdgerechten

Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!

Soep

Zin in een lekkere en voedzame soep? Hier vind je soep recepten die gezond én lekker combineren!

Salade

Inspiratie nodig voor een lekker en volwaardig salade? Hier vind je allerhande salade recepten die gezond én lekker combineren