15 minuten 4 personen

Appeldonuts

  • 2 appelen
  • 1/2 peer
  • handvol rode besjes
  • 2 el citroensap
  • 100 g yoghurt
  • 50 g aardbeien
  • 50 g bramen
  • 1 el amandelschilfers, geroosterd
  • 1 el pecannoten
Appeldonuts

Bereidingswijze

  1. Verwijder het klokhuis van de appelen met een appelboor en snijd in dikke schijven van 1 cm dik. Geen appelboor? Snijd de appelen dan eerst in schijven van 1 cm dik en verwijder daarna het klokhuis. Bedruppel met het citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  2. Snijd de peer in kleine blokjes.
  3. Plet de aardbeien met een vork en meng de mousse onder de helft van de yoghurt. Plet nu de bramen met een vork en meng dit onder de andere helft van de yoghurt.
  4. Verdeel de appel in 2 groepjes, besmeer de eerste groep met de aardbeienyoghurt.
    En werk af met blokjes peer en gehakte pecannoten. Besmeer de tweede groep met bramenyoghurt en werk af met de rode besjes en de geroosterde amandelschilfers.

In samenwerking met www.lekkervanbijons.be

Waar kunnen de kinderen bij helpen?

  • Alle ingrediënten helpen klaarzetten.
  • Aardbeien en bramen wassen en pletten.
  • Fruitmoes mengen met yoghurt.
  • De appel in schijfjes en de peer in blokjes snijden volgens de brug- of de klauwtechniek (Huh? Je vindt meer info op www.nice-info.be).
  • De noten grof stampen of hakken met een mes.
  • De appeldonuts versieren

Snijtechnieken

  • Brugtechniek: Met één hand maak je een bruggetje met de duim en wijsvinger. Je houdt met het bruggetje datgene wat je wil snijden vast. In de andere hand houd je het mes vast. Snijd nu met het mes een, twee, drie (of meer) keer onder de brug door. Zo snijd je het in twee, drie, vier of meer reepjes.
  • Klauwtechniek: Maak een klauw met één hand en krul de vingertoppen naar binnenkant van je hand. Ook je duim ‘klap’ je in. Zet vingertoppen op datgene wat je wil snijden, zo hou je het ingrediënt vast. Breng het mes bovenop wat je wil snijden en zorg dat de zijkant van het mes tegen de knokkels aan komen. Zo snijd je niet in je vingers. Snijd met het mes in het voedingsmiddel en verplaats je vingertoppen zodat je opnieuw een stukje kan afsnijden. Jonge kinderen kunnen gebruik maken van een vingerbeschermer.

Wetenschappelijk experiment in de keuken

Neem twee schijfjes appel. Besprenkel een schijfje appel met citroensap en het andere niet. Laat ze even staan op het aanrecht. Zien de kinderen het (kleur)verschil? Vraag en vertel hoe dit komt.

Er zitten stofjes – polyfenolen - in een appel (en ook in andere fruit- en groentesoorten) die makkelijk reageren met zuurstof (oxidatie). Als je een appel in stukken snijdt, komen deze stofjes in contact met zuurstof. Dat zorgt voor een bruine kleur. Wanneer je citroensap toevoegt, kleurt de appel niet bruin. Dat komt omdat vitamine C in citroensap een antioxidant is en de bruinkleuring blokkeert. Het gaat hier allemaal om gezonde stofjes. Een lichtjes bruin verkleurde appel is dus nog altijd lekker en gezond.

Welke smaak heeft..

  • yoghurt natuur? Eerder friszuur
  • yoghurt natuur met geplette aardbeien? Eerder zoet. De natuurlijke suikers in fruit verzachten de friszure smaak van yoghurt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Kindvriendelijke recepten

Duik in de potten en pannen met je kids en tover een heerlijk gerecht op tafel! Kindvriendelijke recepten vind je hier.

Gezonde tussendoortjes recepten

Op zoek naar gezonde snacks? Hier vind je allerhande snelle en eenvoudige recepten die gezond én lekker combineren!

Gezonde lunch recepten

Wat is er beter dan een deugddoende middagbreak met een lekkere én gezonde lunch? Inspirerende lunchgerechten vind je hier!