leestijd

Wat is een gezond ontbijt?

Een gezond ontbijt is rijk aan meervoudige koolhydraten gecombineerd met voldoende vezels, vitaminen en mineralen. Deze combinatie maakt dat we goed gemutst en geconcentreerd de ochtend doorkomen. Een goed ontbijt is een volwaardige en evenwichtige samengestelde maaltijd die 20 tot 25% van de dagelijkse energiebehoefte levert. Het brengt gemiddeld 500 tot 600 kcal aan voor volwassenen en 400 tot 500 kcal voor kinderen.

Wat is een gezond ontbijt?

Wat zijn de ingrediënten van een gezond ontbijt?

Met de ingrediënten van een gezond ontbijt en een beetje inspiratie kan er naar hartenlust worden gevarieerd: 

  • Een drankje: een glas water, een kop koffie of thee zonder suiker. Een glas magere of halfvolle melk of karnemelk kan ook.
  • Een graanproduct: kies bij voorkeur bruin, volkoren- of meergranenbrood of ter afwisseling een kommetje ongesuikerde ontbijtgranen, havermout of muesli kan ook.
  • Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas. Versgeperst fruitsap kan ook eens ter afwisseling maar beperk het tot één klein glas en neem het tijdens de maaltijd.
  • Een zuivelproduct of calciumverrijkt sojaproduct: kies bij voorkeur magere of halfvolle zuivelproducten zonder toegevoegde suikers: een glas melk, een potje yoghurt of plattekaas of een sneetje kaas. Magere vleeswaren of een eitje kan kaas vervangen ter afwisseling als toespijs.
  • Een mespuntje vetstof op het brood: kies voor zachte, makkelijk smeerbare vetstoffen
     

Hoeveel mag ik eten?

De gebruikte hoeveelheden kunnen verschillend zijn van persoon tot persoon, afhankelijk van de dagelijks benodigde hoeveelheid energie in functie van de leeftijd, het geslacht, het gewicht en de te leveren fysieke activiteit. Het is evident dat een jonge sportman meer energie en dus een uitgebreider ontbijt nodig heeft dan een bejaarde vrouw met licht overgewicht. Om in een grotere energiebehoefte te kunnen voorzien, wordt best in hoofdzaak de portie brood aangepast.

Meer weten over het ontbijt?

Gezonde ontbijt recepten

Een gezonde start van de dag met een gezond én lekker ontbijt. Inspiratie voor gezond ontbijt recepten vind je hier!

BROCHURE: Goed gemutst de ochtend door
Gratis Materiaal

Goed gemutst de ochtend door - Tips en tricks voor een gezond ontbijt

De folder plaatst de belangrijkste ontbijttips op een rij en bevat lekkere, makkelijke en gezonde recepten.

Gezond ontbijt

Je dag starten met een gezond ontbijt is van belang om optimaal te presteren. Maar wat is een gezond ontbijt?

OP DEZE PAGINA