leestijd

Gezond op restaurant

Een etentje gepland met vrienden of familie? Wees alert voor de valkuilen bij uitgebreid tafelen en ontdek tips voor gezond eten op restaurant.

Gezond op restaurant

Voor je op restaurant gaat

Beslis op voorhand wat en hoeveel je gaat eten. Indien je de menukaart al kan raadplegen, ga op zoek naar lichte en gezonde gerechten en maak hieruit een keuze. Tracht je aan je keuze te houden, ongeacht wat anderen nemen. Ga niet met lege maag op restaurant. Met soep, een belegde boterham of rauwkost voor je vertrekt, beperk je de verleiding om vetrijke gerechten te kiezen. 

Menukaart restaurant

Tracht het aantal gangen te beperken. Neemt niet consequent een voorgerecht én nagerecht maar kies voor één van de twee. Ligt het aantal gangen vast en sla je er niet graag een over, probeer dan de porties per gang te beperken. We eten vaak ons bord leeg uit beleefdheid en luisteren te weinig naar ons lichaam.

Een kwestie van de juiste en bewuste keuzes

Om de eerste grote honger te stillen, staat de tafel vaak rijkelijk gevuld met borrelnootjes, chips, broodmandjes, botervlootjes en olijfolie. Het is erg verleidelijk om met deze lekkernijen je buik te vullen. We doen dit zonder dat we ons ervan bewust zijn. Kies daarom voor een à twee broodjes en beperk boter tot een mespunt of enkele druppeltjes olie. Borrelnootjes en chips laat je beter staan. Olijven zijn een gezonder alternatief maar ook hier weer is ‘met mate’ de boodschap.

De aperitief

We zetten de avond in met een aperitief. Vaak wordt er gekozen voor een alcoholische drank. Alcoholische dranken bevatten heel wat calorieën. Maar ook niet-alcoholische dranken zoals fruitsap en frisdrank bevatten veel calorieën en weinig voedingswaarden. Wees er daarom matig mee, ook tijdens het eten. Beperk het aantal alcoholische consumpties tot bijvoorbeeld eentje bij het aperitief en eentje bij het eten. Wissel af met water want vaak heb je gewoon dorst en deze les je beter met water dan met calorierijke dranken.

Ga voor een licht voorgerecht

Kies voor lichte en lekkere voorgerechten die bestaan uit mager vlees, vis, magere kazen, groenten, fruit, volkoren granen zoals carpaccio, tomaat met grijze garnalen, een lichte soep, een frisse salade, rauwe ham met meloen of mozzarella met tomaat. Vermijd zware en vetrijke gerechten zoals kaaskroketten, garnaalkroketten en roomsoep.

Keuze tussen vlees of vis

Een vleesgerecht? Ga dan voor mager vlees en gevogelte zoals biefstuk, kippenfilet of varkensgebraad. Kies gegrilde vleesgerechten boven gebakken vlees. De pure smaak van je gerecht verdoezel je best zo weinig mogelijk met roomsauzen. Neem je toch saus, vraag om een apart potje. Zo bepaal je zelf hoeveel je ervan eet.
Een visgerecht? Liever geen romige vispannetjes maar ga voor de pure smaak van gegrilde, gestoomde of in de oven gebakken vis. Kies gevarieerd en ga gerust voor een stukje zalm, kabeljauw, tong of rog of voor enkele scampi’s, gamba’s of garnalen.

Ga volop voor groenten

Staan groenten in de naam van het gerecht? Dan is de kans groot dat groenten in ‘grotere’ hoeveelheden aanwezig zijn. Indien je toch weinig groenten krijgt, kan je gerust een extra portie bijvragen.

Aardappelen, pasta of rijst?

Pasta’s verschijnen in ruime porties op tafel, die vaak (veel) groter zijn dan de portie die we normaal thuis eten. Bovendien is de hoeveelheid groenten vaak ondermaats. Je bord leegeten is verleidelijk maar probeer ook naar je lichaam te luisteren.

Kies liefst voor niet-gefrituurde bijgerechten, bij voorkeur volkoren brood, gekookte aardappelen, een gepofte aardappel of pasta. Gebakken aardappelen en aardappelpuree brengen iets meer vetstof aan. Laat aardappelgratin, frieten of kroketten wat vaker aan de kant staan.

Bij gegratineerde gerechten of gerechten met kaassaus mag je weer wat extra calorieën bijtellen.

Rijstpap met fruit

Is er nog plaats voor dessert?

Een dessert eten we bijna nooit uit honger maar uit goesting. Laat je slechts af en toe verleiden door een dessert en kies slim! Kies een frisse sorbet boven een zware chocolademoelleux. Of beperk je portie door een dessert te delen: een halve portie voor dubbel zoveel plezier.

Koffie en thee zijn ook prima afsluiters. Kies voor één zoetigheid bij de koffie in plaats van én het koekje én de slagroom én het chocolaatje.

Lees meer

Gezond en veilig picknicken

Met deze gezonde picknicktips maak je het lekker, gezond en voorkom je onaangename verrassingen.

Dubbel feest met gezonde feestdagen

Feestdagen zijn gezellige momenten met familie, vrienden en lekker eten. Met deze tips hou je de feestdagen ook gezond.

Gezond en veilig eten op vakantie

De huisarts of diëtist is voor veel reizigers in spe een belangrijk aanspreekpunt voor advies om gezond en veilig te eten op reis.

OP DEZE PAGINA