123 aan tafel - Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar

Het boekje "123 aan tafel"  is uit voorraad. Er wordt geen herdruk voorzien omdat het boekje momenteel wordt vernieuwd. Schrijf u in voor de NICE-nieuwsbrief (onderaan deze pagina) of volg onze socialemediakanalen. Zo verneemt u wanneer de vernieuwde versie beschikbaar is.

Je eetgewoonten als kind bepalen in sterke mate je latere voedingspatroon. Een gezonde en evenwichtige voeding van jongs af aan kan de kans op overgewicht en andere vervelende gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en osteoporose op latere leeftijd verminderen. Dat is genoegzaam bekend. Toch bracht de laatste Voedselconsumptiepeiling enkele belangrijke knelpunten in het voedingspatroon van de Vlaamse kleuters aan het licht.

Wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet

Het gezin speelt een belangrijke rol. Het goede voorbeeld van mama en papa, oma en opa,... is duizend keer meer waard dan allerlei geboden of verboden. Kinderen imiteren hun gedrag en blijven het levenslang onthouden.
Onder de noemer "Wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet." lanceerde NICE in samenwerking met de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde (VVK), Kind & Gezin en Vlaams Instituut Gezond Leven (voorheen VIGeZ) in 2003 een informatiecampagne die ouders, grootouders, opvoeders en kleuters spelenderwijs een gezond voedingspatroon aanleert. Deze informatiecampagne werd gefinancierd met steun van de Europese Gemeenschap.
In januari 2018 werd het materiaal vernieuwd. De actieve voedingsdriehoek werd vervangen door de nieuwe voedingsdriehoek.

Boekje "123 aan tafel" met weetjes, tips en receptjes

Het boekje "123 aan tafel" biedt praktische informatie over gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar. Het staat boordevol leuke tips, recepten en handige weetjes, ook voor moeilijke eters. De speelse vormgeving van de hand van Frow Steeman en Gerda Dendooven maakt het ouders, leerkrachten en artsen makkelijker om de kinderen te betrekken bij de wereld van lekker en gezond.

In de kleuterklas...

Kinderen brengen veel tijd door op school. Als het om gezonde voeding gaat, speelt ook de kleuterjuf of -meester een belangrijke rol. Ze kunnen er bijvoorbeeld leuke lesjes over geven, samen met de kleutertjes een lekker en gezond recept klaarmaken en nog zo veel meer. Aansluitend bij het boekje “123 aan tafel” werd enkele hulpmiddeltjes voor in de kleuterklas ontwikkeld.

...en thuis aan de slag

Ook ouders kunnen hun kleuters kennis laten maken met de figuurtje van “123 aan tafel” met de kleurplaten. Het fruitkaartje en het melkkaartje kan helpen de kleuter te stimuleren dagelijks 1 tot 2 stukken fruit te eten en voldoende melk te drinken.
Samen met de kinderen aan de slag gaan in de keuken is meer dan zomaar een leuke activiteit voor tijdens de vakantie of het weekend. Als je kinderen bij het koken betrekt, kun je ze op een spontane manier ook heel wat leren over gezonde voeding. In de rubriek met kindvriendelijke recepten vind je een hele reeks recepten op maat van kinderen van verschillende leeftijden.