Ongeveer 45 minuten 4 personen

Gepofte aardappel met wintergroenten, erwten en vis

  • 4 stukken vis
  • 4 grote vastkokende aardappelen
  • 100 g doperwten
  • 300 g pompoen
  • 200 g pastinaak
  • 200 g verse spinazie
  • 80 g notenmengeling
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el fijngehakt bieslook
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el komijnpoeder
  • peper
  • 100 g zure room
  • 2 el olie
  • Bereidingsvet
Gepofte aardappel met wintergroenten, erwten en vis

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schrob de aardappelen grondig schoon onder stromend water, prik er enkele gaatjes in en laat ze drogen. Wrijf ze in met olie, leg ze op een bakplaat en zet ze gedurende 40 tot 60 minuten (naargelang de dikte van de aardappelen) in de oven.
  3. Rooster de noten en de pompoenpitten kort in een pan zonder vetstof en zet ze aan de kant.
  4. Snijd de pompoen en pastinaak in blokjes. Leg ze in een ingevette ovenschotel, strooi er komijn en peper over. Besprenkel met olie en zet ze de laatste 15 minuten bij de aardappelen in de oven.
  5. Spoel de spinazie en laat ze goed uitlekken. Blancheer de erwtjes kort in water. Meng ze onder de gare pompoen en pastinaak.
  6. Bak de vis in wat bereidingsvet aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper.
  7. Breng de zure room op smaak met bieslook, knoflook en peper.
  8. Maak een inkeping in de gare aardappelen en vul ze rijkelijk met de wintergroenten, erwtjes en spinazie. Strooi er de geroosterde noten en pitten over en serveer met de gebakken vis en een toefje zure room.

Variatietip

  • Je kan zure room (deels) vervangen door plattekaas of yoghurt.
  • Varieer met andere vaste groenten en smaakmakers naar keuze.

 

In samenwerking met Lekker van bij ons

NICE-to-know

Erwten: groente of vleesalternatief?

Er zijn verschillende soorten erwten in de winkel: doperwten, sluimererwten, spliterwten en kikkererwten. Ze behoren plantkundig gezien allemaal tot de groep van peulvruchten (vlinderbloemige planten) maar ze zijn nutritioneel bekeken verschillend. Dat vertaalt zich strikt genomen ook in andere toepassingen in een gezonde voeding.

Doperwten en sluimererwten ter afwisseling van groenten

Doperwten zijn ‘gedopte’ peultjes. De peulen zijn de vruchten van de plant en de erwten zijn de groene zaden die uit hun peul worden gehaald. Sluimererwten (ook bekend als ‘sugar snaps’) worden geoogst op het moment dat de erwten zich net in de peul beginnen te ontwikkelen. Ze kunnen in zijn geheel, dus met de peul, worden gegeten.

Doperwten en sluimererwten bevatten zoals andere groenten veel vitamine C maar minder eiwitten. Daarom doen ze het prima als groente maar zijn ze minder geschikt als vleesvervanger.

Spliterwten en kikkererwten ook geschikt ter afwisseling van vlees

Spliterwten zijn gedroogde erwten die gesplit zijn tot twee halve erwten nadat hun vliesje of zaadhuid is verwijderd. Kikkererwten zijn strikt genomen geen erwten. Ze zijn afkomstig van een andere vlinderbloemige plant. Ze zijn zo genoemd omwille van hun vorm.

Spliterwten en kikkererwten bevatten meer eiwitten en ijzer en minder vitamine C. Er wordt aangeraden om minstens een keer per week eiwitrijke peulvruchten (bv. ook linzen, witte en bruine bonen) te eten. Combineer ze in een maaltijd altijd met voldoende groenten.
 

Meer lezen: Meer eiwitdiversiteit op tafel

Op zoek naar meer inspiratie?

Gezonde lunch

De lunch overslaan is geen goed idee. Neem de tijd voor een gezonde lunch om je energiepeil op te krikken.

Gezonde tussendoortjes

Een gezond tussendoortje brengt weinig calorieën maar veel essentiële voedingsstoffen aan. Lees hier meer over gezonde tussendoortjes.

Grillen en chillen: recepten voor jongeren

Wat je zelf maakt, smaakt dubbel zo lekker. Tijd om dus eens vaker zelf in de keuken te duiken.