ongeveer 60 min. 4 personen

Groenteballetjes met rodebietencrème

  • 500 g bloemkoolroosjes
  • 200 g gekookte linzen of linzen uit blik
  • 100 g amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el geraspte oude kaas
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 3 el fijngehakte munt
  • bloem
  • peper
  • 4 voorgekookte rode bietjes
  • 150 g magere plattekaas
  • ½ el honing
  • Sap van ½ citroen
  • ½ tl komijnpoeder
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes
  • 4 el olijfolie
Bloemkoolballetjes met rodebietencrème

Bereidingswijze

  1. Kook of stoom de bloemkoolroosjes beetgaar. Laat ze goed uitlekken en afkoelen.
  2. Doe ze samen met de linzen, amandelmeel, ei, geperste look, geraspte oude kaas, peterselie en 2 el munt in een blender. Mix glad en kruid met peper. Voeg eventueel nog wat amandelmeel toe als het mengsel te ‘nat’ blijft.
  3. Maak balletjes van het mengsel en wentel ze door de bloem. Zet ze 30 minuten in de vriezer.
  4. Doe de bietjes met de plattekaas, de honing en het citroensap in een blender en mix tot een gladde crème. Kruid met komijnpoeder en peper.
  5. Bak de bloemkoolballetjes goudbruin in hete olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Schep een flinke lepel rodebietencrème op een bord en smeer die mooi uit. Verdeel er de balletjes over en werk af met sesamzaadjes en extra munt.

Extra tip: Lekker met zelfgemaakt* platbrood of in een volkoren wrap ‘gewrapt’. 
*Meng volkorenbloem (200 g), volle yoghurt (150 g), bakpoeder (1 tl) en een snuifje zout. Rol er balletjes van, druk ze plat en bak ze goudgeel in een pan.

In samenwerking met Lekker van bij ons
 

Voedingswaarden

 

Per 100 g

Per portie

Eenheid

Energie

106

505

kcal

Eiwitten

4,7

23

g

Koolhydraten
waarvan suikers

waarvan toegevoegde suikers

5,4

1,9

1,6

26

9

8

g

g

g

Vetten
waarvan verzadigd vet

6,5

1,3

31

6

g
g

Vezels

3

15

g

Zout

0,12

0,59

g

Bron: www.internubel.be

NICE-to-know

Vitamine K(aas)

Kaas is van nature een goede bron van eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12. Ondanks de aanwezigheid van verzadigd vet en zout, lijkt een portie kaas geen nadelig effect te hebben op hart- en vaatziekten. Dat wijst op een complexe interactie tussen nutriënten en andere bioactieve stoffen in kaas. Hoe deze ‘kaasmatrix’ precies werkt, is nog niet volledig ontrafeld. Ligt het aan het fermentatieproces, aan het hoge calciumgehalte of aan de caseïne-eiwitten die de vertering en de absorptie van nutriënten en daarmee ook hun effecten op het lichaam beïnvloeden? Misschien zit ook vitamine K er voor iets tussen. Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling maar vooral vitamine K2 (menachinon), een variant gevormd door fermentatie, zou ook tussenkomen in de activering van het matrix-glutaminezuureiwit (MGP) in het vaatweefsel. Er is een verband gevonden tussen de inname van vitamine K2, meer MGP en minder coronaire verkalking. De komende jaren wordt het belang en de rol van vitamine K hierin verder onderzocht.
 

Meer lezen over kaas

Op zoek naar meer inspiratie?

Gezonde lunch recepten

Wat is er beter dan een deugddoende middagbreak met een lekkere én gezonde lunch? Inspirerende lunchgerechten vind je hier!

Hoofdgerechten

Een hoofdgerecht dat lekker én gezond is? Dat is heel simpel! Deze recepten geven je wat inspiratie!

Soep

Zin in een lekkere en voedzame soep? Hier vind je soep recepten die gezond én lekker combineren!