leestijd

De voordelen van seizoensgroenten en -fruit

De winkelrekken zijn het hele jaar door rijkelijk gevuld met een uitgebreid groente- en fruitassortiment. De consument krijgt de indruk dat quasi alle soorten, ongeacht het seizoen, continu beschikbaar zijn. Nieuwe teelt- en bewaarmethoden maken het mogelijk om heel wat producten langer op de markt aan te bieden. Toch kunnen we nog wel degelijk spreken van seizoensgroenten en -fruit. Tijdens de winter is het bij ons te koud om bijvoorbeeld courgettes en tomaten te telen. Groene, rode en savooikool gedijen daarentegen uitstekend bij koudere temperaturen. Bij de menusamenstelling rekening houden met de lokale seizoenen biedt tal van voordelen.

Seizoensgroenten

Seizoensgroenten- en fruit zorgen voor variatie

Eten volgens de seizoenen is een handige manier om variatie te brengen in het menu. Variatie is belangrijk omdat niet elke groente- en fruitsoort dezelfde vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen bevat. De ene soort brengt wat meer bèta-caroteen aan en de andere wat meer vitamine C. In de lente verschijnen de eerste jonge groenten in de winkelrekken. Het is het seizoen van de zogenaamde primeurgroenten. Jonge asperges, worteltjes, spinazie en sla kleuren dan ons bord. De herfst is onder meer het seizoen van de verschillende soorten champignons die in allerhande bereidingen passen. Variëren is de boodschap om volop van alle gezondheidsvoordelen van groenten en fruit te kunnen genieten.
 

Betere prijs/kwaliteitsverhouding

Oplettende consumenten kunnen aan de hand van de prijs min of meer afleiden welke de seizoensproducten van bij ons zijn. Tijdens de zomer brengen extra zonlicht en hogere temperaturen een uitgebreid gamma groenten en fruit tot rijping. Het grote aanbod aan zomerklassiekers zoals broccoli, bloemkool, boontjes en aardbeien zijn in deze periode vaak gunstig geprijsd. Geoefende fijnproevers kunnen seizoensgroenten en seizoensfruit soms ook onderscheiden aan de hand van de smaak. Omdat lokale seizoensproducten in ideale omstandigheden worden geteeld en niet vroeger moeten worden geplukt omdat ze nog een lange reis moeten afleggen, hebben ze vaak meer smaak. Vergelijk maar eens de smaak van tomaten in de winter met deze van tomaten in de zomer. Een betere smaak voor minder geld is een geldige reden om voor seizoensgroenten- en fruit te kiezen.
 

Seizoensgroenten en -fruit, een duurzame keuze

Buiten het seizoen moeten telers de weersomstandigheden imiteren via verwarmde serres of moeten er producten vanuit het buitenland worden ingevoerd. De extra energie die hiervoor nodig is, is niet alleen nadelig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Je kan makkelijk nakijken of een product al dan niet is ingevoerd. De producent is namelijk verplicht om de oorsprong van het product op het etiket te vermelden.
Teeltsystemen waarbij het ecologisch denken voorop staat, kiezen in hoofdzaak voor de productie van inlandse groenten en fruit en respecteren zoveel als mogelijk de seizoenen. Zowel de geïntegreerde als de biologische teelt zijn belangrijke leveranciers van seizoensgroenten en –fruit. De inlandse groenten en fruit van de geïntegreerde teelt zijn te herkennen aan het Flandria-label. Flandria staat voor kwaliteitsgroenten en -fruit die zijn geproduceerd volgens strenge voorschriften en worden onderworpen aan externe controles.
Op de verpakking van biologisch geteelde groenten en fruit vind je het Biogarantie-logo en/of het Europese logo voor bioproducten.
 

Seizoensgroenten- en fruit via korte keten

De achterliggende gedachte van korte ketensystemen is de verkoop van streekeigen en seizoensgebonden producten te stimuleren en de milieubelasting door lange transporten en verpakkingen te beperken.
Een groenteabonnement is een contract tussen de boer en de consument. De consument koopt wekelijks een pakketje seizoengroenten en haalt dat op een afgesproken dag af op een afhaalpunt in zijn buurt. De boer produceert zoveel mogelijk zelf en vult eventueel aan met groenten van een andere bioboer. Via dit systeem is de boer verzekerd van zijn afzet en van een goede prijs. De consument krijgt een vers biologisch en gevarieerd groenteassortiment. Dit systeem is ook een ideale manier om kennis te maken met minder gebruikelijke groenten die in de klassieke distributiesystemen vaak wat vergeten zijn (bijvoorbeeld rammenas, pastinaak, warmoes).
 

Handig, zo’n fruit- en groentekalender

Eten volgens de seizoenen is makkelijker gezegd dan gedaan. Laat je inspireren door een groentekalender en een fruitkalender en geniet volop van alle voordelen van seizoensgroenten en -fruit.

Meer weten over groenten en fruit?

Groenten en fruit
Productinfo

Groenten en fruit

Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.

Meer groenten op mijn bord
Nutrinews

Meer groenten op mijn bord

Genoeg groenten eten verlaagt het risico op chronische aandoeningen. Wat houdt ons tegen om meer groenten te eten?

TOOL - Lekker makkelijk meer fruit eten
Gratis Materiaal

TOOL - Lekker makkelijk meer fruit eten

Lekker makkelijk meer fruit eten. Voor elk ‘excuus’ is er een oplossing.

OP DEZE PAGINA