leestijd

Voedingswaarde van kaas

Kaas is nutriëntrijk. Naargelang de soort bevat kaas meer of minder vet, verzadigd vet en zout.

Voedingswaarde kaas

Voedingsstoffen in kaas

Kaas is zoals melk van nature een goede bron van hoogwaardige eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12. Vette kazen bevatten ook meer vitamine A en D dan magere kazen.
Het eiwitgehalte in kaas varieert tussen 5 en 10 % voor verse kaassoorten en 25 en 30 % voor harde kazen. Melk bevat ongeveer 3 % eiwitten. Ook het vetgehalte kan sterk variëren tussen verschillende soorten kaas. Idem voor zout. Het etiket kan duidelijkheid brengen.
Magere kazen (tot 20 g vet per 100 g kaas) en plattekaas natuur krijgen de voorkeur in een gezonde voeding. Naarmate plattekaas meer toegevoegde suiker bevat (raadpleeg het etiket), verhoogt de caloriewaarde.

Wat betekent bijvoorbeeld 48+ op een kaasverpakking?

Het vetgehalte van kaas wordt meestal aangeduid met een cijfer en een plusteken: bijvoorbeeld 48+, 30+, 20+. Dat betekent dat het percentage vet aangeduid wordt per 100 g droge stof en niet per 100 g kaas. Deel je het cijfer voor het plusteken door twee, dan bekom je voor de meeste kazen bij benadering de hoeveelheid vet voor 100 g kaas want kaas bevat gemiddeld 40 tot 50 % water. Uitzonderingen zijn cottage cheese, plattekaas en smeerkaas die meer vocht en minder droge stof bevatten.

Kazen tot 20+ zijn mager, kazen van 20+ tot 40+ zijn light.

Referenties
  1. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be
  2. Verordening (EU) Nr. 1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
  3. Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsdriehoek - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/kaas (geraadpleegd 8 december 2018)

Gerelateerde artikels

Zuivel en gezondheid

Melk, yoghurt en kaas dragen bij tot een gezonde voeding voor een goede gezondheid. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?

Kaas bewaren

Koel bewaren is nodig, bij de juiste temperatuur en goed afgedekt.

OP DEZE PAGINA