leestijd

Kip

Kip is een populair stukje wit gevogelte en is meestal mager vlees. Kip is lekker zowel in koude als warme gerechten. Het moet zorgvuldig worden bewaard en bereid.

gegrilde kip_ONLINE.jpg

Kip bevat belangrijke voedingsstoffen

Kip is rijk aan hoogwaardige eiwitten (zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding) en de vitaminen B3 en B6 en het is een prima bron van vitamine B12 en selenium. Kip bevat minder ijzer en zink dan rood vlees zoals rund- en varkensvlees, maar biedt deze mineralen wel aan in een goed opneembare vorm.

100 g kippenborst zonder vel levert gemiddeld ongeveer:

  • 67 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag
  • 46 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag
  • 36 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag
  • 24 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag
  • 22 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag
  • 11 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag
  • 4 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag

 

Kip met of zonder vel?

Kip met vel brengt meer calorieën en vet aan. Een kip met vel levert 161 kcal en 9,3 g vet. Dezelfde kip zonder vel levert 139 kcal en 6,3 g vet per 100 g. Kies je een kippenborst dan verlaag je het calorie- en vetgehalte naar respectievelijk 103 kcal en 1,3 g vet.

 

Heeft kip een gunstige vetzuursamenstelling?

Kip bevat relatief meer onverzadigde dan verzadigde vetzuren en scoort qua vetzuursamenstelling beter dan varkensvlees en rundvlees. Kip bestaat voor ongeveer twee derden uit onverzadigde vetzuren en voor een derde uit verzadigde vetzuren. De verhouding verzadigde/onverzadigde vetzuren in varkensvlees neigt naar 60/40, die in rundvlees naar 50/50.
Naarmate vlees minder vet bevat, bevat het ook minder verzadigd vet. Dat geldt zeker ook voor een kippenborst: het is mager vlees en arm aan verzadigd vet.  

 

Is de samenstelling van ander gevogelte vergelijkbaar met die van kip?

Naargelang de soort kan de samenstelling enigszins variëren. Kalkoen en eend brengen bijvoorbeeld meer ijzer en vitamine B12 aan. Het vetgehalte kan ook sterk variëren met of zonder vel. Voor meer informatie, raadpleeg de Belgische voedingsmiddelentabel.

 

Zijn kipproducten een goed alternatief voor kip?

Kipproducten zoals kippenham, -worst en -burgers brengen doorgaans meer calorieën, vet en zout aan. Ze worden beschouwd als bewerkt vlees. Aan de hand van het etiket op voorverpakte producten kan je de voedingswaarde van verschillende producten vergelijken. Of raadpleeg de Belgische voedingsmiddelentabel. Een zelf gebakken stukje kip krijgt de voorkeur in een gezonde voeding. De bereidingswijze vergt ook enige aandacht. Kip gepaneerd en gebakken in de frituur slorpt veel vet op.

 

Kip, Salmonella en Campylobacter

De bewaring en bereiding van kip en kipgerechten vraagt extra aandacht. Een kippenkarkas en het vel van kippen zijn gevoelig voor contaminatie met de bacteriën Salmonella en Campylobacter. Zij kunnen door een onzorgvuldige bewaring of bereiding van kip een voedselvergiftiging veroorzaken. Bij kippenfilets is er minder kans op besmetting. Bepaalde risicogroepen met een verminderde weerstand zoals kleine kinderen en fragiele ouderen maar ook zwangere vrouwen moeten hier in het bijzonder waakzaam voor zijn.
Met een paar simpele voorzorgsmaatregelen kan je de kans op besmetting met deze en andere bacteriën echter minimaliseren. Er is dus geen reden tot ongerustheid. Kip moet altijd door en door worden gegaard. Bij voldoende verhitting gaan alle bacteriën, ook mogelijke boosdoeners, dood. Kip is gaar als het vlees vanbinnen wit is of van het bot loskomt. Eens gaar, kan je kip zowel warm als koud serveren. Vermijd ook kruisbesmetting. Gebruik apart keukengerei (snijplanken en messen) voor rauwe en bereide kip. Hou rauwe kip ook gescheiden van ander voedsel. Was tussendoor regelmatig je handen en het gebruikte keukengerei met heet water.

 

Kip aan de antibiotica?

Ook met betrekking tot mogelijke antibioticaresten in kip. Kippen krijgen antibiotica om infectieziekten te behandelen maar er gelden strikte eisen voor het gebruik van antibiotica en wachttijden na gebruik van antibiotica. Tijdens deze periode mag de behandelde kip niet worden geslacht. Na de wachttijd zijn er geen resten van antibiotica meer te vinden in het kippenvlees en is het dus veilig voor gebruik.

 

Expert aan het woord: Minder antibiotica voor mens én dier

 

De werking van elk braadkippenbedrijf is onderworpen aan wettelijke voorwaarden. Hierop wordt toegezien door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). 95 % van de ‘standaard’ braadkippenproductie voldoet daarnaast ook aan het Belplume-lastenboek en wordt jaarlijks door onafhankelijke controle-instellingen gecontroleerd. De krachtlijnen van de Belplume-lastenboeken zijn uitgewerkt rond de productie van veilig kippenvlees, degelijke productiemethodes en –omstandigheden, de zorg voor de gezondheid en het welzijn van de dieren en transparantie en traceerbaarheid via uitwisseling en terugkoppeling van gegevens. Niet alleen de productiebedrijven maar ook alle toeleveranciers moeten volgens welbepaalde, algemeen aanvaarde kwaliteitsstandaarden werken.

 

Referenties
  1. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be (geraadpleegd op 15 maart 2019)
  2. Verordening (EU) 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
  3. www.gezondleven.be/themas/voeding
  4. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Kippenvlees en bacteriën  http://www.afsca.be/tips/kippenvlees.asp

Meer weten over vlees?

vlees
Productinfo

Vlees

Een stukje vlees past prima in een gezonde voeding. Het draagt ter afwisseling van vis, eieren en peulvruchten bij tot een adequate voedingsstoffeninname.

Voedingswaarde van vlees

Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Ontdek de voedingswaarde vlees.

Konijn

Konijn wordt nog vaak op een traditionele manier bereid. Een stukje konijn past echter ook in de hedendaagse keuken met een gezonde toets.

OP DEZE PAGINA