leestijd

Konijn

Konijn wordt nog vaak op een traditionele manier bereid: als stoofgerecht, op grootmoeders wijze, met pruimen, appelmoes, uitjes, spekjes of op smaak gebracht met een streekbier. Een stukje konijn past echter ook in de hedendaagse keuken met gezonde toets.

Konijn

Konijn bevat belangrijke voedingsstoffen

Konijn is rijk aan hoogwaardige eiwitten (zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding) en de vitaminen B3 en B6 en is een prima bron van vitamine B12, selenium, ijzer en zink. Het is ook een bron van omega 3-vetzuren.

100 g konijn levert gemiddeld ongeveer:

  • 92 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag
  • 78 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag
  • 38 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag
  • 32 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag
  • 31 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag
  • 29 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag
  • 22 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag

Heeft konijn een gunstige vetzuursamenstelling?

Gemiddeld bevat een heel konijn 8 % vet. Het vetgehalte van konijn varieert naargelang het stuk: van ongeveer 4 % (achterbout) tot 14 % (voorkwartier). Het vet in konijn bestaat voor ongeveer 40 % uit verzadigde vetten en voor ongeveer 60% uit onverzadigde vetten.
In vergelijking met andere vleessoorten bevat het ook opvallend meer linolzuur en alfa-linoleenzuur (respectievelijk 2,250 g en 0,570 g). Deze zogenaamde essentiële vetzuren kunnen we niet zelf synthetiseren en moeten we bijgevolg uit onze voeding halen. Deze gunstige vetzuursamenstelling is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding van de dieren met onder meer luzerne en lijnzaad.

Referenties
  1. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be (geraadpleegd op 26 maart 2019)
  2. Verordening (EU) 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.

Lees meer

vlees
Productinfo

Vlees

Een stukje vlees past prima in een gezonde voeding. Het draagt ter afwisseling van vis, eieren en peulvruchten bij tot een adequate voedingsstoffeninname.

Voedingswaarde van vlees

Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Ontdek de voedingswaarde vlees.

Rundvlees

Rundvlees staat bekend als een goede bron van ijzer. Het zorgt ook voor variatie op het menu naast andere vleessoorten en volwaardige vervangproducten.

OP DEZE PAGINA