leestijd

Konijn

Konijn wordt nog vaak op een traditionele manier bereid: als stoofgerecht, op grootmoeders wijze, met pruimen, appelmoes, uitjes, spekjes of op smaak gebracht met een streekbier. Een stukje konijn past echter ook prima in de lichte hedendaagse keuken met een gezonde toets.

Konijn

Konijn, een goede bron van belangrijke voedingsstoffen

Konijn is rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine B6, vitamine B12, selenium en zink. Het is ook een goede bron van vitamine B3 en omega 3-vetzuren (zie verder).

100 g konijn levert gemiddeld ongeveer:

  • 92 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag
  • 54 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag
  • 38 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag
  • 36 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag
  • 33 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag
  • 28 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag

 

Konijn biedt veel voedingsstoffen voor relatief weinig calorieën

Een portie konijn van 100 g levert gemiddeld 145 kcal en 8 g vet. Een konijnenbout is het magerste stuk met ongeveer 120 kcal en 4 g vet per 100 g. Het voorkwartier (schouder met karkas) levert meer calorieën en vet (ongeveer 200 kcal en 14 g per 100 g).
Hou ook de bereiding licht en gezond door er zelf geen vetrijke ingrediënten zoals room, boter en gefrituurde bereidingen aan toe te voegen en het te serveren met een ruime portie groenten naar keuze en volgens het seizoen.

 

Konijn heeft een gunstige vetzuursamenstelling

Het vet in konijn bestaat voor ongeveer 40 % uit verzadigde vetzuren en voor ongeveer 60 % uit onverzadigde vetzuren. In vergelijking met andere vleessoorten bevat het ook opvallend meer linolzuur (2,25 g per 100 g) en van het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (0,57 g per 100 g). Dat is telkens ongeveer een vierde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze zogenaamde essentiële vetzuren kunnen we niet zelf synthetiseren en moeten we bijgevolg uit onze voeding halen. Deze gunstige vetzuursamenstelling is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding van de dieren met onder meer luzerne en lijnzaad.

 

Referenties
  1. Belgische voedingsmiddelentabel voor tam konijn. www.internubel.be (geraadpleegd op 27 maart 2023)
  2. Verordening (EU) 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.

Lees meer

vlees
Productinfo

Vlees

Een stukje vlees past prima in een gezonde voeding. Het draagt ter afwisseling van vis, eieren en peulvruchten bij tot een adequate voedingsstoffeninname.

Voedingswaarde van vlees

Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Ontdek de voedingswaarde vlees.

Rundvlees

Rundvlees staat bekend als een goede bron van ijzer. Het zorgt ook voor variatie op het menu naast andere vleessoorten en volwaardige vervangproducten.

OP DEZE PAGINA