leestijd

Varkensvlees

Varkensvlees wordt vaak bestempeld als vet en calorierijk vlees. Dat is niet helemaal terecht. Sommige stukken van het varken zijn zeer mager vlees. Een stukje varkensvlees draagt eveneens bij tot de inname van belangrijke voedingsstoffen, waaronder vooral ook vitamine B1.

Varkensvlees

Varkensvlees bevat belangrijke voedingsstoffen

Varkensvlees is rijk aan hoogwaardige eiwitten (zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding) en vooral ook aan vitamine B1. Varkensvlees is eveneens een goede bron van de vitaminen B3, B6 en B12 en van selenium en zink. Varkensvlees bevat ook ijzer maar in mindere mate dan ander rood vlees.

100 g mager varkensvlees levert gemiddeld ongeveer:

  • 75 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B1 per dag
  • 41 % van de benodigde hoeveelheid eiwitten per dag
  • 40 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B12 per dag
  • 38 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag
  • 26 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B6 per dag
  • 24 % van de benodigde hoeveelheid selenium per dag
  • 23 % van de benodigde hoeveelheid zink per dag
  • 7 % van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag

Varkensvlees kan ook zeer mager zijn

Een varkenshaasje en een varkensmignonnette zijn zeer mager en doorstaan perfect de vergelijking met een kipfilet, een kalfslapje en mager rundvlees (ongeveer 2 g vet per 100 g). Andere stukken bevatten meer vet. Mager vlees krijgt de voorkeur in een gezonde voeding.

 

Vet (g per 100 g)

Varkensmignonette

1,9

Varkenshaasje

2,3

Varkenslapje

4

Varkenswangetjes

4,1

Varkensstoofvlees (mager)

6,3

Varkensstoofvlees (halfvet)

9,9

Varkenskotelet

9,9

Varkenskotelet (schouder)

15,6

Varkensworst

20

Varkensvlees buik

20,2

Varkensgehakt (gekruid)

20,5

Varkensgehakt (ongekruid)

24,6

Bevat varkensvlees veel verzadigde vetten?

Het vet in varkensvlees bevat verhoudingsgewijs meer onverzadigde (60 %) dan verzadigde vetzuren (40 %). Vlees van eenmagige dieren zoals varkens scoort hier beter dan vlees van herkauwers zoals rund, kalf, schaap en lam (hun vetzuurverhouding neigt naar 50/50).
Naarmate vlees minder vet bevat, bevat het ook minder verzadigd vet.

Referenties
  1. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be (geraadpleegd op 12 november 2018)
  2. Verordening (EU) 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
  3. www.gezondleven.be/themas/voeding
  4. L. Fiems, L. Maertens, S. Millet. Vetgehalte en vetzuursamenstelling van Belgisch vlees. Lager en verbeterd sinds de laatste decennia. Nutrinews december 2012
  5. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285 http://www.health.belgium.be/nl/advies9285-voedingsaanbevelingen-voor-belgie-2016

Meer weten over vlees?

Vlees

Een stukje vlees past prima in een gezonde voeding. Het draagt ter afwisseling van vis, eieren en peulvruchten bij tot een adequate voedingsstoffeninname.

Voedingswaarde van vlees

Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Ontdek de voedingswaarde vlees.

Kip

Kip is een populair stukje wit vlees. Het biedt bovendien variatie in zowel koude als warme gerechten.

OP DEZE PAGINA