leestijd

Meer plantaardig eten: hoe doe je dat?

De nieuwe voedingsdriehoek bestaat ondertussen één jaar! Een van de basisprincipes van de voedingsdriehoek is dat we méér plantaardig moeten eten. De nadruk wordt gelegd op ‘meer’ omdat de gemiddelde Belg er nog te weinig van eet. Maar wat betekent meer plantaardig eten concreet?

Meer plantaardig eten

Meer plantaardig eten is niet per definitie vegetarisch of veganistisch eten

De voedingsdriehoek raadt aan om meer plantaardig voedsel te eten in verhouding tot dierlijke producten. Dat betekent vooral meer groenten, fruit, volle granen, aardappelen, peulvruchten, noten en plantaardige oliën op het menu zetten. Dat kan je verder aanvullen met een stukje vis of vlees, een ei en melkproducten. Dat is de basis van een gezond en volwaardig voedingspatroon. Meer plantaardig eten betekent dus niet dat men vegetarisch of veganistisch moet eten. Vegetariërs eten meestal geen vlees en vis. Veganisten eten geen vlees, vis, eieren en melkproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Een veganistische voeding is niet volwaardig zonder suppletie (onder meer van vitamine B12).

Geen plantaardige voeding zonder groenten

We eten dagelijks te weinig groenten. Doe de groentetest om na te gaan of je voldoende groenten eet. Zet vaker en meer groenten op het menu Zo eet je sowieso al meer plantaardig.

 • Eet je zelden groenten?
  Werk dan in kleine haalbare stappen. Voeg om te beginnen wat rauwkost toe aan je lunch of drink een kom groentesoep. Is de helft van je bord vullen met groenten een te grote stap? Begin dan alvast met ¼ en voeg stelselmatig meer groenten toe!
 • Zorg ervoor dat groenten de basis vormen van de warme maaltijd.
  Bedenk welke groenten je vandaag wil eten en stel op basis daarvan de rest van het gerecht samen. Zo ben je zeker van je dagelijkse groenteportie.
 • Straalt je bord weinig kleur uit?
  Dan heb je waarschijnlijk te weinig groenten opgeschept. Vul de helft van je bord met groenten. Maak twee groentesoorten klaar voor extra variatie en kleur. Dat zijn twee vliegen in één klap.
 • Groenten op tafel toveren hoeft niet veel tijd te kosten. Zie dat je altijd een voorraad groenten in huis hebt.
  Verse groenten kan je enkele dagen in de koelkast bewaren. Diepvriesgroenten en groenten in blik zijn een goed plan als je in tijdsnood zit. Plan je weekmenu en doe je groenteaankoop zoveel mogelijk op één moment. Zo hoef je niet iedere dag naar de winkel en bespaar je heel wat tijd! Maak een extra portie groenten klaar voor de warme maaltijd en neem die de dag nadien mee als restje of mix de groenten tot een lekkere groentespread voor op de boterham! Ook altijd handig. Maak een grote pot verse groentesoep en vries verschillende porties in.

Elke stap (hoe klein ook) die je zet om meer groenten te eten, is een stap in de goede richting! Raadpleeg de tool ‘tips & tricks om genoeg groenten te eten’ voor extra groentetips.

Fruit is een goede zet

Wil je meer plantaardig eten, dan scoor je goed met fruit! Zeker als je weet dat slechts de helft van de Belgen dagelijks een stuk fruit eet. Maak van fruit een dagelijkse gewoonte.

 • Fruit past op elk moment van de dag.
  Een frisse fruittoets op je boterham of in je yoghurt bij het ontbijt, vervang een ongezonde snack door een stuk fruit als tussendoortje en denk eens aan een salade met appeltjes, een kippenbrochette met ananas of een pannenkoek met vers fruit.
 • Haal meer fruit in huis.
  Leg minstens 7 stukken fruit in je winkelkar en kies verschillende soorten fruit, bij voorkeur lokaal en seizoensgebonden. Zo ben je voor iedere dag van de week zoet.
 • Zet fruit letterlijk en figuurlijk in de kijker.
  Zet een fruitmand op tafel, plaats fruit op een zichtbare plaats in de koelkast of leg enkele stukken fruit op je bureau of werktafel.

Zeg ja tegen volle granen en aardappelen

Meer plantaardig eten matcht perfect met volle granen en aardappelen. Net zoals groenten en fruit staan ook volle graanproducten en aardappelen in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Ze passen prima in een gezonde maaltijd.

 • Een volkoren boterham past bij veel eetmomenten.
  Bij het ontbijt met gezond beleg, als tussendoortje, bij een tas verse groentesoep, gecombineerd met een slaatje of als toast met gezonde dips bij de aperitief.
 • Ook met aardappelen en volkoren granen kan je op talloze manieren variëren.
  De klassiek gekookte aardappel is één van de vele varianten van deze populaire knol. Lekker gezond stomen, lekker makkelijk wokken, lekker krokant in de oven of liever een aardappelcurry of -risotto? Je kan afwisselen met volle deegwaren en volkoren rijst.

Een extra plantaardige toets met peulvruchten en noten

Peulvruchten zijn handig in gebruik, lekker van smaak en erg voedzaam. Met peulvruchten in blik maak je in no-time een stoofpotje klaar. Je kan zo ook pureren tot een lekkere spread voor op de boterham.
Verkruimel wat noten over je gerecht of rooster ze in een pan voor een overheerlijke granola. Een handvol ongezouten noten als tussendoortje kan ook. Strooi wat pitten en zaden in je yoghurt of over een salade voor een knapperige plantaardige toets.

OP DEZE PAGINA