leestijd

Vegetarisch eten tijdens de zwangerschap

Een goed uitgebalanceerde vegetarische voeding kan in alle noodzakelijke voedingsstoffen voorzien. Hierbij is een adequate inname van vitaminen en mineralen noodzakelijk omdat er extra’s nodig zijn tijdens de zwangerschap.
 

Vegetarisch eten tijdens de zwangerschap

Wees waakzaam voor voedingstekorten

Bij vegetariërs bestaan er dikwijls tekorten aan ijzer, calcium en vitamine B12, aangezien deze voedingstoffen voornamelijk geleverd worden door vlees, vis en melkproducten.

Om tekorten te voorkomen is het belangrijk deze voedingsmiddelen volwaardig te vervangen. Personen die geen dierlijke voedingsmiddelen eten, worden aangeraden een diëtist te raadplegen om voedingstekorten te voorkomen. Veganisten zijn aangewezen op verrijkte producten of supplementen om voldoende calcium en vitamine B12 binnen te krijgen. Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten.
 

Zoek volwaardige vervangers van vlees en vis

Vervang vlees door vis (als je vis eet) of door een ei. Andere geschikte vleesvervangers zijn producten op basis van soja of Quorn of andere plantaardige voedingsmiddelen zoals volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Combineer deze plantaardige voedingsmiddelen onderling of combineer met melk en melkproducten om in de behoefte van essentiële aminozuren te voorzien. Kaas en melkproducten zijn op zich geen volwaardige vleesvervanger omdat zij te weinig ijzer bevatten.

Opgelet met groenteburgers en andere plantaardige burgers die voorverpakt en voorgebakken in de handel te koop worden aangeboden als vleesvervanger. Dit zijn vaak geen volwaardige vleesvervangers en bevatten bovendien veel vet.
 

Aandacht voor inname van ijzer

Om de ijzerinname te verhogen is het belangrijk voldoende volkoren granen, peulvruchten en groenten te eten. Bij voorkeur in combinatie met vitamine C-rijke voedingsmiddelen zoals groenten en fruit. Dit helpt de opname van ijzer verbeteren.
 

Geen melk en melkproducten?

Wie geen melk en melkproducten gebruikt, moet deze vervangen door volwaardige alternatieven om een calciumtekort te voorkomen. Het enige plantaardige alternatief dat melk kan vervangen is sojadrank, op voorwaarde dat er calcium en bij voorkeur ook vitamine B2 en B12 zijn toegevoegd. Andere dranken op basis van bijvoorbeeld rijst, granen, amandelen of kokos kunnen melk niet volwaardig vervangen, ook niet als ze verrijkt zijn met vitaminen en mineralen.

Referenties
  1. S. Quintelier. Gezond eten van bij de conceptie tot de eerste verjaardag – Aandachtspunten voor moeder en kind. Nutrinews maart 2009 – ook te raadplegen via www.nice-info.be
  2. www.kindengezin.be > Zwangerschap en geboorte
  3. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België - 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285
  4. Voedingscentrum > Mijn kind en ik > Zwanger – geraadpleegd april 2017 via http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger.aspx
  5. Vlaamse Overheid: Agentschap zorg en gezondheid – Gezond zwanger worden – geraadpleegd april 2017 via www.gezondzwangerworden.be

OP DEZE PAGINA