leestijd

Eieren koken

Op zoek naar het perfecte eitje? Met deze tips wordt eieren koken kinderspel.

Banner_Voedingscholesterol_2015-02

Een ei koken doe je zo!

Prik met een eierprikker een gaatje in de bolle kant van het ei om te vermijden dat het tijdens het koken barst. Zet de eieren volledig onder water in de kookpan. Zet het vuur lager zodra het water kookt. In water dat zacht kookt kunnen de eieren niet tegen elkaar stukkoken. Laat ze na het koken schrikken door ze met koud water af te spoelen. Anders gaat het kookproces nog enkele minuten door. Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk.

  • Een zacht gekookt ei: 3 tot 4 minuten
  • Een halfzacht gekookt ei: 5 tot 6 minuten koken
  • Een hardgekookt ei: 8 minuten koken

Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt. Zodra het vocht in het ei het kookpunt bereikt, gaat het verdampen. De gevormde stoom voert de druk in het ei snel op tot het explodeert.

Gerelateerde artikels

Voedingswaarde van een ei

Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen. Lees meer over de voedingswaarde van ei.

Eieren bewaren en kopen

Door eieren correct te bewaren, voorkom je besmetting van ongewenste bacteriën, zoals Salmonella.

Zijn eieren gezond of niet?

Het ei heeft een vaste waarde in onze keuken en past prima in een gezonde voeding.

Hoeveel eieren mag je eten?

Een eitje past in een gezonde voeding. Maar hoeveel eieren mag je eten? Praktische dagelijkse aanbevelingen vind je hier.

OP DEZE PAGINA