Wat is de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag?
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten. Men varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijgt men een brede waaier aan diverse voedingsstoffen en bioactieve stoffen waaronder antioxidanten binnen. Kies bij voorkeur ook groenten van het seizoen.
Gezouten of gepekelde groenten (bv. in pekelnat, azijn, zoetzuur) en groentesap behoren binnen deze voedingsaanbevelingen niet tot de groep van groenten.
Hoeveel groenten eet de doorsnee Belg per dag?
De gemiddelde consumptie is 160 g groenten per dag. Zo’n 93% van de volwassen bevolking voldoet niet aan de aanbeveling om minstens 300 g groenten per dag te eten.
Slechts 63% van de bevolking van 3 jaar en ouder eet minstens één keer per dag groenten.
Meer lezen over de Belgische Voedselconsumptiepeiling 2022-2023
Waarom deze aanbevolen hoeveelheid groenten?
Een gevarieerde inname van groenten en fruit is in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten. Er is meer onderzoek nodig naar de rol van specifieke soorten in het kader van de gezondheidsbevordering.
Zo zet je voldoende groenten op het menu
Groenten eten kan op elk moment van de dag: een ruime portie bij de warme maaltijd (ongeveer een half gevuld bord), een portie bij de broodmaaltijd als beleg, als bijgerecht in de vorm van een slaatje of soep of als tussendoortje.
Vul de helft van je bord met groenten. Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Check onze portiewijzer voor standaardporties of ontdek hier wat gebruikelijke porties voor groenten zijn:
Dessertbordje sla | 50 g |
Middelgrote tomaat Een schijfje van deze tomaat Een kerstomaat 150 g |
150 g 15 g 12 g |
Middelgrote wortel Een eetlepel geraspte wortel |
100 g 20 g |
Komkommer Een plakje komkommer Een eetlepel komkommer |
400 g 5 g 40 g |
Middelgrote stronk witloof Een eetlepel rauw witloof |
100 g 15 g |
Middelgrote champignon | 16 g |
Paprika | 140 - 250 g |
Een eetlepel gekookte groenten (gemiddeld | 30 g |
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking – 2025. Brussel: HGR; 2025. Advies n° 9805-9807 - https://www.hgr-css.be/nl/advies/9805-9807/voedingsaanbevelingen-voor-de-belgische-bevolking-2025
- Vlaams Instituut Gezond Leven. 2021. Eten volgens de voedingsdriehoek: goed voor jezelf en de planeet. I.s.m. departement Omgeving en Agentschap Zorg en Gezondheid. Laken (Brussel) - https://www.gezondleven.be/themas/voeding
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België - https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023: Voedselconsumptie en naleving van de voedingsaanbevelingen door de Belgische bevolking. Brussel, België
- Maten en gewichten: Handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België”, een uitgave van de Hoge Gezondheidsraad, januari 2005. Beschikbaar via https://www.health.belgium.be/nl/advies-6545-2-maten-en-gewichten.
Meer weten over groenten en fruit?
Groenten en fruit
Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.
Eet dag in, dag uit voldoende fruit
We eten nog te weinig fruit. Hoe komt dat? Welke determinanten spelen hierin mee? Hoe kunnen we de fruitconsumptie verhogen?
TOOL - Tips & tricks om genoeg groenten te eten
Meer groenten op mijn bord: een gezonde gewoonte. En hoe kan ik ze lekker, gevarieerd en gezond bereiden?