leestijd

Voedingstips voor de recreatieve sporter

De recreatiesporter heeft meestal voldoende aan een gezonde voeding overeenkomstig de richtlijnen van de voedingsdriehoek.

Recreatieve sporters

Recreatieve sporten is geen topsport

Beginnende sporters spiegelen zich wel eens aan topsporters. Stilaan drijven ze hun ambitie op of raken ze ervan overtuigd dat drastische voedingsaanpassingen en speciale sportpreparaten nodig zijn om recreatief te sporten. Dat is meestal niet het geval.

Als sporter moet men zijn mate van fysieke inspanningen altijd in het juiste perspectief plaatsen. Als het niet de bedoeling is om belangrijke sportprestaties te leveren en noemenswaardig intensieve of langdurige trainingen af te werken, volstaat een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding overeenkomstig de richtlijnen van de voedingsdriehoek.

De belangrijkste richtlijnen voor de voeding van de recreatieve sporter

  • Hou je als recreatieve sporter aan de principes van de voedingsdriehoek: eet evenwichtig en breng voldoende variatie in je voeding. Drijf de aanbevolen hoeveelheden (koolhydraatbronnen) op naarmate je energieverbruik toeneemt. Blijf echter steeds de verhoudingen tussen de verschillende voedselgroepen respecteren.
  • Beperk het gebruik van suikerrijke en/of vetrijke producten (bv. snoep, gebak, chips, sauzen, alcoholische dranken). Zij behoren tot de rode zone en worden best enkel als extraatje genomen.
  • Neem de laatste maaltijd twee tot vier uren vóór de sportinspanning. Kies voor een lichte maaltijd met voldoende graanproducten of aardappelen. Beperk het gebruik van sauzen, smeer- en bereidingsvetten en andere vetrijke producten. Eet voldoende. Grote hoeveelheden zijn echter niet nodig voor een recreatieve sporter. Normale porties volstaan. Drink bij de maaltijd voldoende water.
  • Tot ongeveer een uur vóór de inspanning kan je nog een licht tussendoortje nemen zoals een stuk fruit of wat yoghurt.
  • Tijdens normale sportinspanningen, eigen aan een recreatieve sporter, zijn doorgaans geen energiedrankjes of dergelijke nodig. Water volstaat en is bij warm weer meestal ook nodig.
  • Na je inspanning vul je je energievoorraden op de juiste manier weer aan. Dat kan het best door bijvoorbeeld fruit te eten of een boterham in combinatie met melk of een melkproduct. Drink ook nu voldoende water om het vochtverlies door zweten weer aan te vullen.
  • Een voldoende gevarieerde en evenwichtige voeding brengt alle noodzakelijke vitamines en mineralen aan. Voedingssupplementen zijn dan meestal ook overbodig.
Referenties
  1. Vanhee P. Betere sportprestaties met een aangepast voeding. Nutrinews nr. 2, 2007.

Lees meer

Voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek is een goede leidraad om gezond en milieuverantwoord te eten.

Meer bewegen, hoe begin je eraan?

Een sedentaire levensstijl of gebrek aan fysieke activiteit kan de kans op welvaartsziekten verhogen. Meer bewegen, hoe begin je eraan?

Syndroom RED-S: relatief energietekort in de sport
Nutrinews

Syndroom RED-S: relatief energietekort in de sport

RED-S is het gevolg van een lage energiebeschikbaarheid. Het kan ernstige fysiologische en psychologische gevolgen hebben.

OP DEZE PAGINA