leestijd

Lekker Gezond!: Educatief pakket lagere school

Welke tussendoortjes ‘blaken van gezondheid’? Welke voedingsmiddelen laten je leerlingen best zoveel mogelijk links liggen? En comment kunnen ze hun courses doen en Français? Wij schotelen op deze en véle andere vragen een hapklaar antwoord voor: in het educatief pakket ‘Lekker Gezond!’ voor de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs.

Educatief gezond eten

Lekker Gezond! is een educatief pakket over de voedingsdriehoek voor leerkrachten in de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs. Het zijn kant-en-klare materialen waarmee je in je klas of als school aan de slag kan gaan rond gezonde voeding. Wist je dat kinderen die gezond en evenwichtig eten zich beter kunnen concentreren, een groter leervermogen hebben én betere schoolprestaties boeken? Ze hebben er dus alle baat bij om vroeg te leren hoe een gezond voedingspatroon eruitziet. Da’s goed voor lichaam én geest.
Lekker Gezond! geeft lessuggesties gerangschikt per graad en thema. Zo leren de kinderen bij over de voedingsdriehoek, de verschillende eetmomenten, boodschappen doen en reclame. Deze lessuggesties zijn een concrete toepassing van de leerlijn voeding voor het lager onderwijs.
 

Gezonde voeding op alle vlakken, in álle vakken

Gezonde voeding komt in dit educatief pakket niet alleen in de lessen WO aan bod: Lekker Gezond! is vakoverschrijdend. Zo leren de kinderen ook boodschappen doen in het Frans (oui oui!), oefenen ze op woordbeelden terwijl ze naar groenten zoeken in een woordzoeker en ontdekken ze aan de hand van breuken hoe een gezonde warme maaltijd samengesteld is. Op die manier wordt er ook aan de eindtermen van andere leergebieden gewerkt, terwijl je de leerlingen iets bijbrengt over voeding.
 

En waarom geen projectweek?

Denk je aan een projectweek rond gezonde voeding? Ook daarvoor leent het educatief pakket zich. Lekker Gezond! omvat tal van inspirerende voorstellen om zo’n week in te vullen. Zo kan je op klas- en schoolniveau, over de vakken heen, werken rond gezonde voeding. Met de voedingsdriehoek als houvast.
 

Digitaal lessenpakket en materialen op Knooppunt

Het lessenpakket is digitaal uitgewerkt zodat jij en je leerlingen het gemakkelijk kunnen gebruiken op een digitaal schoolbord, computer of tablet. Het pakket bevat tal van interactieve oefeningen. Liever op papier? Dan kan je ook werkblaadjes downloaden en afprinten.

Het lessenpakket en alle bijhorende materialen zijn gratis toegankelijk voor alle leerkrachten op Scoodle. Alle informatie vind je hier.

Het educatief pakket kadert in het Vlaams schoolfruit-, schoolgroenten- en melkproject ‘Oog voor Lekkers’. Dit pakket werd gerealiseerd in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven, NICE en de Christelijke Mutualiteit (CM).

Meer weten over het dossier 'Onderwijs'?

Een gezonde schooldag
Dossier

Onderwijs

De school biedt heel wat kansen om kinderen te leren over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes te bevorderen.

Land van calcimus
Onderwijs

Het land van Calcimus

Educatief spelproject voor de lagere school om op een leuke, niet belerende manier te werken over gezonde voeding.

werken aan gezonde voeding op school
Onderwijs

Werken aan gezonde voeding op school: tools en materialen

NICE ondersteunt leerkrachten met concreet les- en spelmateriaal, relevante achtergrondinformatie en extra informatiemateriaal voor de ouders.

OP DEZE PAGINA