leestijd

Werken aan gezonde voeding op school: tools en materialen

Elke basisschool en secundaire school in Vlaanderen werkt aan gezonde voeding. Dat bleek uit de recentste indicatorenmeting. Voedingseducatie maakt een vast onderdeel uit van het gezondheidsbeleid op school. NICE ondersteunt de kleuterleid(st)ers,  leerkrachten en docenten bij het uitwerken van de lessen voedingseducatie met concreet les- en spelmateriaal, relevante achtergrondinformatie en extra informatiemateriaal voor de ouders.

werken aan gezonde voeding op school

Aan de slag in de kleuterklas met ‘1 2 3 aan tafel’

Wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. Voedingseducatie start best al in de kleuterklas. Het project “1 2 3 aan tafel” reikt kleuterjuffen en –meesters enkele ideetjes en hulpmiddelen aan om het thema gezonde voeding op een leuke manier aan de kleuters over te brengen.

Elke dag 1 tot 2 stukken fruit is naast een flinke portie groenten een must voor iedereen, ook voor kleuters. Spijtig genoeg eten kleuters steeds minder groenten en fruit. Om kleuters te motiveren voldoende fruit te eten, is er het fruitkaartje. Het is een spaarkaart, waarop de juf of meester het fruit kan aanduiden hoeveel fruit de kleuter heeft opgesmuld. Steek ze bij de heen-en-weerschriftjes van de kinderen, zo kunt u ook de ouders bij de gezonde voeding van hun kleutertje betrekken. Bij een volle kaart hoort natuurlijk een beloning! Er is ook een melkkaartje om kleuters aan te sporen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid melk of melkproducten te nemen. Neem je als school deel aan het project ‘Oog voor Lekkers’? Gebruik de kaarten om de goede gewoonte te kiezen voor gezonde tussendoortjes thuis voort te zetten.

De juf of meester die eens iets anders dan de klassieke fruitspies wil maken, vindt op de site een hele reeks lekkere, kindvriendelijke receptjes voor verschillende maaltijdmomenten. Er wordt telkens aangegeven wat de kleine chefs zelf kunnen en waar ze nog een beetje hulp kunnen gebruiken.

Tot slot zijn er grappige infoblaadjes, makkelijk af te drukken op papier of etiket, voor in de heen-en-weerschriftjes, en kleurplaten met illustraties van Frow Steeman en Gerda Dendooven uit het boekje “123 aan tafel.
 

Aan de slag in de lagere school

Het hoeven niet altijd lesjes over gezonde voeding te zijn. ‘Het land van Calcimus’ is een educatief spelproject dat al sinds 1998 leerkrachten van de lagere school helpt op een speelse manier aan voedingseducatie te doen. In 2017 werd het project grondig vernieuwd.
In juni 2019 werkte NICE samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Christelijke Mutualiteit (CM) het educatief pakket ‘Lekker Gezond!’ uit in het kader van het project ‘Oog voor Lekkers’.
 

Achtergrondinformatie voor leerkrachten, docenten en studenten

Leerkrachten of docenten die op zoek zijn naar bijkomende informatie over gezond eten om te verwerken in de lessen of om projecten op school uit te werken, kunnen steeds terecht op de website van NICE . Ze vinden er een schat aan wetenschappelijk onderbouwde informatie verzameld uit het tijdschrift Nutrinews, en talrijke weetjes en tips bijvoorbeeld over gezond eten voor kinderen en jongeren, tussendoortjes of andere gezonde maaltijden. NICE realiseerde een reeks infografieken handig om in de les eerder complexe topics eenvoudige en aanschouwelijk uit te leggen. Ook studenten kunnen er terecht voor opzoekwerk of het schrijven van hun eindwerk. Diegenen die wensen op de hoogte te blijven van interessante voedingsweetjes en –feiten, aankondigingen en nieuwe realisaties van NICE, kunnen zich inschrijven in de digitale nieuwsbrief.
 

Informatiemateriaal voor de ouders

Om kinderen een gezond voedingsgedrag bij te brengen moeten ouders en school samenwerken. De thuisomgeving heeft onmiskenbaar een grote invloed op het voedingsgedrag van kinderen. Het gezondheidsbeleid op school kan een gezond voedingsgedrag vanaf jonge leeftijd helpen bevorderen. Onderlinge ondersteuning en samenwerking is cruciaal voor succes. Maar ouders zijn niet altijd op de hoogte van wat gezond eten precies betekent en waarom het zo belangrijk is. Een positieve sensibilisatieactie in de vorm van extra achtergrondinformatie, kan daarom nuttig zijn. NICE biedt ook informatiemateriaal aan voor de ouders.

De NICE-TO-KNOW folders zijn ideaal om ouders te sensibiliseren voor en ook te informeren over een gezonde eet- en leefstijl. De reeks bestaat nu al uit 13 folders, 5 folders rond de verschillende levensfasen, 4 folders rond maaltijdmomenten en 4 om te leren gezonder te eten, gezond kiezen, gezond koken, met aandacht voor het budget. Er is een folder specifiek voor de ouders van kinderen van 6 tot 12 jaar maar er zijn ook folders voor alle andere leden van het gezin (mama en papa zelf, oudere broers of zussen en eventueel zelf de grootouders). Een gezonde voeding is immers belangrijk voor een gezond leven op elke leeftijd. Voor de ouders van kleuters is er het weetjesboekje “1 2 3 aan tafel”.

U kunt het informatiemateriaal naar keuze met de kinderen meegeven op het ogenblik dat ze op school werken rond het thema gezonde voeding. Zo worden de ouders geïnformeerd over wat de kinderen op school leren. De folders kunnen bovendien het gesprek tussen ouders en kinderen over gezond eten aanzwengelen en mogelijk verkeerde denkbeelden helpen corrigeren. De folders zijn ook geschikt om mee te geven ter gelegenheid van een oudercontact of infoavond waar het voedingsbeleid van de school in de kijker staat.

Ontdek hier meer inspiratie en concreet lesmateriaal over gezonde en duurzame voeding

Meer weten over het dossier 'Onderwijs'?

Een gezonde schooldag
Dossier

Onderwijs

De school biedt heel wat kansen om kinderen te leren over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes te bevorderen.

Slurp & Slice
Onderwijs

Oog voor Lekkers: fruit, groenten en melk op school

Oog voor Lekkers biedt scholen Vlaams-Europese financiële steun voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten en melk.

Land van calcimus
Onderwijs

Het land van Calcimus

Educatief spelproject voor de lagere school om op een leuke, niet belerende manier te werken over gezonde voeding.

OP DEZE PAGINA