leestijd

Het land van Calcimus

“Het land van Calcimus” helpt leerkrachten van de lagere school al sinds 1998 te werken rond gezonde voeding.  Het vertrouwde educatieve project werd in 2017 vernieuwd. Koning Calcimus neemt de kinderen mee op ontdekking doorheen zijn land en leert hen dat een gezonde voeding met een gezonde portie melk of melkproducten, voldoende groenten en fruit en beweging belangrijk voor hen is.

Land van calcimus

Het project biedt leerkrachten ideeën en zeer concreet lesmateriaal om in de klas maar ook daarbuiten te werken rond de thema’s gezonde voeding en beweging, belangrijke aandachtspunten binnen het gezondheidsbeleid dat elke Vlaamse school sinds 1 september 2018 moet voeren. Het materiaal is bovendien uitermate geschikt om “Oog voor Lekkers”, het project rond melk, fruit en/of groenten op school, verder tastbaar en boeiend in de klas uit te werken.
 

Educatieve spelkoffer

Tussen de lessen voedingseducatie door of als afsluiter van een projectweek gezonde voeding kan de educatieve spelkoffer worden ingezet. Samen met de juf of de meester maken de leerlingen een avontuurlijke ontdekkingstocht naar “Het land van Calcimus”. Om het geheime land van de bottenkoning Calcimus te bereiken, moeten de spelers hun kennis bovenhalen om vragen te beantwoorden en raadseltjes op te lossen. Op het einde van het spel worden de kinderen beloond voor hun inzet met een tattoo op hun arm.
Elke school kan gratis een koffer ontlenen via het online bestelformulier. De koffer wordt op de afgesproken datum op school afgeleverd en 2 weken later terug opgehaald.
 

Les- en spelmateriaal

Om voedingseducatie in de klas concreet te maken ontwikkelden Gezond Leven, NICE en CM samen, het educatief pakket ‘Lekker gezond’ over de voedingsdriehoek. Leerkrachten in de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs vinden er inspiratie voor lesjes die perfect aansluiten bij de vragen uit de spelkoffer. Daarnaast vinden de leerkrachten nog een divers aanbod aan educatief materiaal op de Calcimus-site om hun eigen hun eigen lesmenu verder te stofferen. Een reeks infofiches en werkbladen zijn per leerjaar opgebouwd rond diverse voedings- en gezondheidsthema’s zoals beweging, gezonde voeding, melk en calcium. Alle lesmateriaal is makkelijk en gratis van de website te halen.


Voor het les- en spelmateriaal, meer info en reservaties van de educatieve spelkoffer, surf naar www.calcimus.be.

Meer weten over het dossier 'Onderwijs'?

Slurp & Slice
Onderwijs

Oog voor Lekkers: fruit, groenten en melk op school

Oog voor Lekkers biedt scholen Vlaams-Europese financiële steun voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten en melk.

Educatief gezond eten
Onderwijs

Lekker Gezond!: Educatief pakket lagere school

Lekker Gezond! is een educatief pakket over de voedingsdriehoek en gezond kiezen voor leerkrachten in de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs.

werken aan gezonde voeding op school
Onderwijs

Werken aan gezonde voeding op school: tools en materialen

NICE ondersteunt de leerkrachten met concreet les- en spelmateriaal, relevante achtergrondinformatie en extra informatiemateriaal voor de ouders.

OP DEZE PAGINA