leestijd

Aardappelen bewaren, hoe doe je dat?

De vitaminen in aardappelen zijn gevoelig voor warmte, lucht, licht en water. Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om.
Bewaar aardappelen nooit in de koelkast. Verwijder vochtige aardappelen om te vermijden dat ze de andere aardappelen gaan aantasten.

Aardappelen bewaren, hoe doe je dat?

Aardappelsoort en houdbaarheid

Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen kunnen maar enkele dagen worden bewaard. Het zijn broze piepers met een flinterdunne pel. Schil ze niet voor het koken of het stomen en laat ze niet langer garen dan nodig. Zij moeten na het oogsten jong en snel worden gegeten. Bij langere bewaring gaat hun kwaliteit snel achteruit. Nieuwe aardappelen zijn een echt seizoenproduct: van begin juni tot 15 augustus (bv. Doré, Eersteling, Frieslander, Première).

Bij bewaaraardappelen blijft de schil vastzitten wanneer je erover wrijft. September en oktober zijn de voornaamste oogstmaanden voor de bewaaraardappelen. De geoogste aardappelen gaan direct een geventileerde schuur in. In het donker en bij een temperatuur van 7°C kunnen de meeste aardappelen tot een jaar worden bewaard (bv. Agria, Astérix, Bintje, Charlotte, Corne de Gatte, Désirée, Donald, Nicola, Franceline).
 

Tips aardappelen bewaren

  • Indien te koud bewaard: de aardappelen drogen snel uit en het zetmeel zet zich om in suiker; de aardappelen krijgen zo een onaangename zoete smaak. Bij bakken en frituren kleuren ze ook te snel bruin.
  • Indien te warm en te lang bewaard: de knollen krijgen uitlopers of spruiten die de aardappel taai maken en het vitaminegehalte in de aardappel verlagen.
  • Indien te vochtig bewaard: meer schimmelvorming en rotting.
  • Indien in te veel licht bewaard: meer vorming van solanine en uitlopers.
  • Indien in plastieken zak bewaard: In een plastieken zak zonder gaatjes ontstaat snel condens waardoor de aardappelen sneller gaan rotten. Bovendien zijn aardappelen in een plastieken zak meer blootgesteld aan licht wat eveneens de vitamineafbraak en de groenkleuring bevordert.
  • Indien te ruw op de grond of in een bewaarbak gegooid: de knollen krijgen gemakkelijk blauwe plekken. Deze stootplekken zijn niet schadelijk en hebben geen invloed op de smaak. Ze worden bij het koken wel bruin-zwart wat niet aantrekkelijk is.
Referenties
  1. NICE. Aardappelen lekker en gezond. Special Nutrinews Aardappelen, maart 2004.

Meer weten over aardappelen?

Aardappelen klaarmaken doe je zo!

Aardappelen kan je op ontelbare wijzen klaarmaken. Van gekookt tot gepoft of liever van puree tot krokant in de oven?

Is de aardappel gezond?

De laatste jaren ligt de aardappel regelmatig onder vuur. Onterecht, want de aardappel past prima in een gezonde voeding. Tijd voor klare taal.

De voedingswaarde van een aardappel

De aardappel is een voedzaam voedingsmiddel want het biedt heel wat nuttige voedingsstoffen. Ontdek hier de voedingswaarde van de aardappel.

OP DEZE PAGINA