leestijd

De voedingswaarde van een aardappel

De aardappel is een voedzaam voedingsmiddel want het biedt heel wat nuttige voedingsstoffen. Ontdek hier de voedingswaarde van de aardappel.

De voedingswaarde van een aardappel

Waarom zijn aardappelen gezonde energieleveranciers?

Aardappelen leveren energie in de vorm van complexe koolhydraten en essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Ze leveren weinig vetten (minder dan 1 gram per 100 g) en dragen, weliswaar in beperkte mate, bij tot de eiwitinname. Ongeveer 10 % van de energetische waarde van aardappelen wordt geleverd door plantaardige eiwitten. Tot slot bestaan aardappelen voor een groot deel uit water (76 g per 100 g).

Welke vitaminen en mineralen levert een aardappel?

Een portie gekookte aardappelen van 200 g is een goede bron van voedingsvezels, vitamine B6 en kalium. Het vitamine C-gehalte in aardappelen varieert in functie van de variëteit, de teeltvoorwaarden, het seizoen en de bereidingswijze. Nieuwe rauwe aardappelen zijn een bron van vitamine C maar tijdens de bereiding onder invloed van warmte en door uitloging in water gaat er veel vitamine C verloren.

Afhankelijk van de variëteit brengen aardappelen nog andere bioactieve stoffen aan, zoals antioxidantia. De aardappelen met diepgeel vruchtvlees bevatten relatief hoge concentraties carotenoïden zoals zeaxanthine. Aardappelen met een purper vruchtvlees leveren anthocyaninen.

Wat is de kwaliteit van aardappeleiwit?

De biologische waarde van eiwitten in aardappelen is lager dan deze van eiwitten in vlees, melk en melkproducten maar hoger dan deze van eiwitten in tarwe en haver. Aardappeleiwit bevat aanzienlijke hoeveelheden lysine maar is deficiënt in methionine.

Bevat de schil meer voedingsstoffen?

Diverse voedingsstoffen bevinden zich zowel in de schil als in het binnenste van de aardappel. In de schil zitten iets meer vezels. Wens je de schil mee op te eten, was en schrob deze dan grondig schoon onder stromend water.

Wat is het verschil met een zoete aardappel?

De voedingswaarden van zoete aardappelen zijn erg gelijkaardig aan die van de aardappel. Ze brengen evenveel koolhydraten aan als de gewone aardappel. Ze zijn tevens rijk aan vezels en vitamine A en een goede bron van kalium. De rood-oranje soorten bevatten tevens veel β-caroteen. Vandaar ook het typisch oranje vruchtvlees. Beide passen in een gezond voedingspatroon. Kies de ene keer bijvoorbeeld voor een hippe gepofte aardappel en de andere keer voor een portie ovenfrietjes van zoete aardappel.

Referenties
  1. Richtlijn 90/496/EEG - Bron van vitaminen en mineralen: een portie levert 15 % van de in de bijlage aangegeven aanbevolen dosis
  2. Verordening (EG) Nr. 1924/2006 - Rijk aan vitaminen en mineralen: een portie levert 30 % van de in de bijlage van de Richtlijn 90/496/EEG aangegeven aanbevolen dosis
  3. Verordening (EG) Nr. 1924/2006 - Rijk aan voedingsvezels: het vezelgehalte van het product bedraagt minimaal 6 g/100 g of 3 g/100 kcal
  4. Bonierbale M. et al. Composition nutritionelle des pommes de terre. Cahiers de nutrition et diététique 2010; 45: S28-S36
  5. Nutritionele waarde zoete aardappel, aardappel nieuw, gekookt in de schil, gekookt zonder schil en rauw. Geraadpeegd via www.internubel.be op 2018 oktober 3.
  6. Riley H. Potato consumption in the UK. Why is ‘meat and two veg’ no longer the traditional Britisch meal. Nutrition Bulletin 2010; 35: 320-331

Meer weten over aardappelen?

Is de aardappel gezond?

De laatste jaren ligt de aardappel regelmatig onder vuur. Onterecht, want de aardappel past prima in een gezonde voeding. Tijd voor klare taal.

Aardappelen, pasta of rijst?

Gerechten met pasta en rijst zijn niet zonder meer gezonder dan gerechten met gekookte aardappelen. Lees hier het verschil tussen aardappelen, pasta en rijst.

Aardappelen bewaren, hoe doe je dat?

De voedingstoffen in aardappelen zijn gevoelig voor warmte, lucht, licht en water. Bewaar aardappel daarom op een donkere, droge en goed verluchte plaats.

OP DEZE PAGINA