leestijd

Aardappelen klaarmaken doe je zo!

De aardappel is zeker geen saaie knol. Er zijn tal van manieren om aardappelen klaar te maken: van gekookt in water tot gepoft in de oven en met of zonder schil!

Aardappelen klaarmaken doe je zo!

Mag je rauwe aardappelen eten?

Rauwe aardappelen eten is af te raden omwille van het feit dat er te veel onverteerd zetmeel of resistent zetmeel in de dikke darm terecht kan komen. De darmbacteriën fermenteren het zetmeel, wat aanleiding kan geven tot flatulentie en darmkrampen, eventueel zelfs tot diarree. Aardappelen vereisen dus best eerst een bereidingsstap vooraleer ze worden geconsumeerd.

Vastkokende of bloemige aardappelen?

Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en behouden hun vorm perfect na het koken. Omdat ze zo vast zijn, vragen ze een iets langere kooktijd. Zij zijn bij uitstek geschikt om gekookt of gebakken op te dienen (bv. Charlotte, Corne de Gatte, Nicola, Ratte, Franceline). Het buitenbeentje onder de vastkokende aardappelen is de zwarte aardappel, ook Chinese truffel genoemd.

Bloemige aardappelen vertonen na het koken een bloemig karakter en zijn nagenoeg voor alle toepassingen geschikt: koken, bakken, poffen, frituren. Hoe hoger het zetmeelgehalte, hoe bloemiger de aardappel (bv. Agria, Bintje, Désirée, Première, Sante).

Tips aardappelen klaarmaken

 Met de volgende tips beperk je het verlies aan vitaminen en mineralen:

  • Aardappelen die in de schil worden gekookt of gestoomd verliezen minder vitaminen, mineralen en smaak. Je proeft het verschil met gekookte geschilde aardappelen. Aardappelen die in de schil worden bereid moeten vooraf grondig worden schoongeborsteld onder stromend water om restjes aarde weg te halen.
  • Laat aardappelen nooit in water liggen; was ze kort voor het koken.
  • Voeg de aardappelen pas toe zodra het water kookt.

Andere handige weetjes over aardappelen klaarmaken:

  • Nieuwe aardappelen zijn het lekkerst in de schil. De schil is eetbaar op voorwaarde dat ze grondig gewassen is.
  • In de schil gekookte aardappelen pellen gemakkelijker als ze eerst onder koud stromend water worden opgeschrikt.
  • Voor de bereiding in de microgolfoven van aardappelen in de schil moet de schil vooraf worden doorprikt met een vork of de punt van een mesje. Dit om te vermijden dat de aardappelen in de microgolfoven ploffen.
  • De bereiding van geschilde aardappelen: schil, was en snij de aardappelen net voor het koken in gelijke stukken, kook ze vervolgens gaar in een kleine hoeveelheid water.
  • Aardappelen worden sneller gaar in de snelkoker of in de microgolfoven (afgedekt in een schaal in een bodempje water).
  • Gebruik geen kookvocht van aardappelen in verdere bereidingen omdat het geringe hoeveelheden solanine kan bevatten.
  • De smaak van aardappelen kan worden verhoogd door ze in bouillon of samen met een laurierblad te koken.

Van eenvoudig lekker tot verrassend origineel

Aardappelen kunnen op zeer verschillende manieren worden bereid:

  • Gekookte of gestoomde aardappelen, met of zonder de schil, afgewerkt met peterselie;
  • Aardappelpuree met melk of bouillon;
  • Groentestamppot met bijvoorbeeld wortelen, savooien, boerenkool, peterselie, spinazie of andere groenten;
  • Een koude aardappelsalade, bijvoorbeeld aangemaakt met olie, azijn, lenteuitjes, peper en zout;
  • Gepofte aardappelen bereid in de oven om vervolgens met diverse koude of warme ingrediënten te vullen ("jacket potatoes"): was de ongeschilde aardappelen en doorprik ze rondom met een vork, leg ze op een rooster of bakplaat in een hete oven en laat ze  garen;
  • Aardappelen in soep, stoofschotels of hartige taarten; gegratineerde aardappelen in de oven;
  • Gebakken aardappelen in de pan (met antiaanbaklaag), in de wok of in de oven;
  • Aardappelkoekjes op smaak gebracht met allerhande groenten en kruiden;
  • Kleine vastkokende aardappeltjes kunnen worden gekookt om koud te serveren als aperitiefhapje gevuld met bijvoorbeeld garnalen, kruidenkaas of kaviaar;
  • Zomers op de barbecue: kook vooraf de aardappelen beetgaar in de schil, wikkel ze eventueel samen met wat kruiden in folie en laat ze kort opwarmen op de rooster;
  • Knödels (op zijn Duits) of gnocchi (kleine knödels);
  • Frieten en kroketten. Zet ze niet te vaak op het menu en beperk je portie.
Referenties
  1. NICE. Aardappelen lekker en gezond. Special Nutrinews Aardappelen, maart 2004.

Meer weten over aardappelen?

De voedingswaarde van een aardappel

De aardappel is een voedzaam voedingsmiddel want het biedt heel wat nuttige voedingsstoffen. Ontdek hier de voedingswaarde van de aardappel.

Is de aardappel gezond?

De laatste jaren ligt de aardappel regelmatig onder vuur. Onterecht, want de aardappel past prima in een gezonde voeding. Tijd voor klare taal.

Aardappelen, pasta of rijst?

Gerechten met pasta en rijst zijn niet zonder meer gezonder dan gerechten met gekookte aardappelen. Lees hier het verschil tussen aardappelen, pasta en rijst.

OP DEZE PAGINA