leestijd

Hoeveel aardappelen per persoon?

Een portie aardappelen past prima in een gezonde voeding. Aardappelen zijn goed ingebed in het Belgische voedingspatroon. Daarom worden ze als een aparte voedingscategorie beschouwd en niet als groenten. De voorkeur gaat naar gekookte of gestoomde aardappelen met weinig of geen toegevoegd zout en vet.

Update: 24 juni 2025

Hoeveel aardappelen per persoon?

Wat is de aanbevolen hoeveelheid aardappelen per persoon?

In haar voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking (2025) stelt de Hoge Gezondheidsraad dat men regelmatig aardappelen of zoete aardappelen kan consumeren. Hoeveel hangt af van de energiebehoefte van de persoon. Zoete aardappelen behoren botanisch gezien niet tot de categorie aardappelen maar hebben een vergelijkbare voedingswaarde. Ze kunnen variatie bieden.

De voorkeur gaat naar gekookte of gebakken producten terwijl het verbruik van gefrituurde producten best beperkt blijft.

Hoeveel aardappelen eet de doorsnee Belg per dag?

De gemiddelde consumptie is 60 g aardappelen per dag, waarvan gemiddeld 25% afkomstig is van gefrituurde aardappelen. Het aandeel gefrituurde aardappelen is het hoogt bij adolescenten (38%) en het laagst bij 65-plussers (15%).

Bijna 14% van de Belgen (3 jaar en ouder) eet dagelijks aardappelen; 37 % van de bevolking eet twee tot vier keer per week aardappelen, slechts 2% eet nooit aardappelen. Er zijn geen verschillen in frequentie van aardappelconsumptie tussen mannen en vrouwen.
De oudste leeftijdsgroep (65 jaar en ouder) consumeert frequenter aardappelen: 23% vijf tot zes keer per week, 33% minstens een keer per dag.
Meer jongvolwassenen (18-39 jaar) dan andere leeftijdsgroepen geven aan dat ze een keer per week (28%) of minder dan een keer per week (22%) aardappelen eten.

Meer lezen over de Belgische Voedselconsumptiepeiling 2022-2023

Waarom deze aanbeveling voor aardappelen?

Er zijn weinig wetenschappelijke gegevens over de gezondheidseffecten van aardappelen op chronische ziekten bij de Belgische bevolking die de Hoge Gezondheidsraad in haar voedingsaanbevelingen in overweging heeft genomen. In observationele studies zijn vaak tegenstrijdige resultaten waargenomen. Dat kan liggen aan verschillen in bereidingswijze van aardappelen. Gefrituurde aardappelen bevatten meer vet en mogelijk ook meer zout.
Er lijkt geen verband te zijn tussen het verbruik van gekookte aardappelen en bepaalde gezondheidsproblemen.

Zo zet je een portie aardappelen op het menu

Een portie aardappelen bij de warme maaltijd of bij de lunch kan bijdragen tot de dagelijkse koolhydraten- en energiebehoefte maar ook tot de inname van belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en kalium. Gekookte of gestoomde aardappelen of aardappelen bereid in de (microgolf)oven krijgen de voorkeur. Hoeveel aardappelen je per persoon moet rekenen, hangt af van hoeveel energie die persoon nodig heeft. Zorg ervoor dat er naast aardappelen voor de rest van de dag ook voldoende volle graanproducten op het menu staan.

Zo zet je bijvoorbeeld een portie aardappelen op het menu in combinatie met voldoende volle granen:
een schaaltje havermout (30 g) bij het ontbijt, 2 sneden volkoren brood (à 30 g) bij de lunch, 3 volkoren beschuiten (à 10 g) als tussendoortje en een portie gekookte aardappelen (bv. 3 stuks ter grootte van een ei) bij het avondmaal.

Referenties

 

  1. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking – 2025. Brussel: HGR; 2025. Advies n° 9805-9807 - https://www.hgr-css.be/nl/advies/9805-9807/voedingsaanbevelingen-voor-de-belgische-bevolking-2025
  2. Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België - https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie
  3. Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023: Voedselconsumptie en naleving van de voedingsaanbevelingen door de Belgische bevolking. Brussel, België - https://www.sciensano.be/fr/biblio/voedselconsumptiepeiling-2022-2023-samenvattend-rapport-over-voedselconsumptie-en-naleving-van-de 

Meer weten over aardappelen?

Aardappelen
Productinfo

De aardappel

Aardappelen passen prima in een gezonde voeding en bieden ook op culinair vlak tal van mogelijkheden. Het zoveelste bewijs dat gezond en lekker perfect kunnen samengaan.

Is de aardappel gezond?

De laatste jaren ligt de aardappel regelmatig onder vuur. Onterecht, want de aardappel past prima in een gezonde voeding. Tijd voor klare taal.

De voedingswaarde van een aardappel

De aardappel is een voedzaam voedingsmiddel want het biedt heel wat nuttige voedingsstoffen. Ontdek hier de voedingswaarde van de aardappel.

OP DEZE PAGINA