Wat is de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag?
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 g fruit of 2 stukken fruit te eten. Men varieert daarbij best in soorten fruit. Op die manier krijgt men een brede waaier aan voedingsstoffen en bioactieve stoffen zoals polyfenolen binnen. Kies ook bij voorkeur fruit van het seizoen.
Fruitsap, confituur en fruitproducten met toegevoegde suiker, zout of vetten (bv. gedroogd fruit omhuld met chocolade, chutney) worden niet meegerekend in de definitie van fruit en in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Hoeveel fruit eet de doorsnee Belg per dag?
De gemiddelde consumptie is 114 g fruit per dag. De gemiddelde consumptie van fruit neemt af met de leeftijd van 125 g per dag bij kinderen (3-9 jaar) tot 81 g per dag bij adolescenten (10-17 jaar) en 96 g per dag bij jongvolwassenen (18-39 jaar). Daarna stijgt het weer tot 118 g per dag bij volwassenen van middelbare leeftijd (40-64 jaar) en tot 144 g per dag bij 65-plussers.
Zo’n 90% van de volwassen bevolking voldoet niet aan de aanbeveling om minstens 250 g fruit per dag te eten.
Slechts 48% van de bevolking eet minstens één keer per dag fruit.
Meer lezen over de Belgische Voedselconsumptiepeiling 2022-2023
Waarom deze aanbevolen hoeveelheid fruit?
De gezondheidseffecten van de consumptie van fruit zijn meestal samen met de inname van groenten onderzocht. Een gevarieerde inname van groenten en fruit is in verband gebracht met een lager risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten.
Zo zet je voldoende fruit op het menu
We eten best 2 stukken fruit of 250 g per dag. Een stuk fruit komt overeen met 125 g. Er zijn voldoende eetmomenten waarop je fruit kan inschakelen: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch en zelfs bij het avondmaal. Zo haal je gemakkelijk de dagelijkse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit: Doe een handvol frambozen in je yoghurt bij het ontbijt, kies een banaan als zoet beleg tijdens de lunch en sluit de dag af met een salade die je afwerkt met een handvol blauwe bessen.
! Niet elk stuk fruit weegt evenveel. Check onze portiewijzer voor meer info of ontdek hier wat je kan rekenen tot één stuk fruit:
1 stuk = | |
---|---|
Middelgrote appel, peer, banaan, sinaasappel, perzik = 125 g | 1 stuk |
Trosje druiven = 125 g Druif = 7 g |
1 trosje |
Schaaltje frambozen = 100 g Framboos, bes = 4 g |
1 schaaltje |
Schaaltje aardbeien = 100 g Middelgrote aardbei = 15 g |
1 schaaltje |
Schaaltje kersen = 140 g Kers = 4 g |
1 schaaltje |
1/4 meloen = 180 g met schil = 125 g zonder schil |
1/4 meloen |
Kiwi = 55 - 75 g | 2 stuks |
Middelgrote mandarijn = 60 g | 2 stuks |
Middelgrote pruim = 55 g | 2 stuks |
Pompelmoes = 210 g | 1/2 stuk |
Verse vijg = 50 g Gedroogde vijg = 20 g |
2 stuks vers |
Eet jij voldoende fruit?
Fruit hebben bij het groot publiek terecht een gezond imago. Desondanks blijkt het voor de meesten nog altijd een hele opdracht om de aanbevelingen te halen. Eet jij voldoende fruit?
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking – 2025. Brussel: HGR; 2025. Advies n° 9805-9807 - https://www.hgr-css.be/nl/advies/9805-9807/voedingsaanbevelingen-voor-de-belgische-bevolking-2025
- Vlaams Instituut Gezond Leven. 2021. Eten volgens de voedingsdriehoek: goed voor jezelf en de planeet. I.s.m. departement Omgeving en Agentschap Zorg en Gezondheid. Laken (Brussel) - https://www.gezondleven.be/themas/voeding
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België - https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023: Voedselconsumptie en naleving van de voedingsaanbevelingen door de Belgische bevolking. Brussel, België
- Maten en gewichten: Handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België”, een uitgave van de Hoge Gezondheidsraad, januari 2005. Beschikbaar via https://www.health.belgium.be/nl/advies-6545-2-maten-en-gewichten.
Lees meer
Groenten en fruit
Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.
Eet dag in, dag uit voldoende fruit
We eten nog te weinig fruit. Hoe komt dat? Welke determinanten spelen hierin mee? Hoe kunnen we de fruitconsumptie verhogen?
TOOL - Lekker makkelijk meer fruit eten
Lekker makkelijk meer fruit eten. Voor elk ‘excuus’ is er een oplossing.