leestijd

Hoeveel fruit per dag?

Fruit staat in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. We mogen er gerust meer van eten. Volgens de Hoge Gezondheidsraad is dagelijks minstens 250 g eten een goede gewoonte.

Hoeveel fruit per dag?

Wat is de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag?

De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 g fruit of 2 stukken fruit te eten. Je varieert daarbij best in soorten fruit. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur fruit van het seizoen. Fruitsap en confituur worden niet meegerekend in de definitie van fruit en in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Naast deze Belgische voedingsaanbevelingen, zijn er ook internationale aanbevelingen voor groenten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om dagelijks minstens 5 porties groenten én fruit te eten. Maar wat zijn 5 porties per dag?
 

Hoeveel fruit eet de doorsnee Belg per dag?

Uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2014) blijkt dat de Belg (3-65 jaar) gemiddeld 1 stuk fruit per dag eet. Minder dan de helft van de Belgen eet dagelijks vers fruit. Naarmate kinderen opgroeien, eten ze minder en ook minder vaak fruit. Kortom, we eten nog te weinig fruit.
 

Waarom deze aanbevolen hoeveelheid fruit?

Een voeding met te weinig fruit - minder dan 300 g fruit per dag - wordt in verband gebracht met een hoger gezondheidsrisico (bv. kanker ter hoogte van mond, keel, long en slokdarm, hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes mellitus type 2). De Hoge Gezondheidsraad deed hiervoor beroep op de gegevens van het Global Burden of Disease (GBD) project.
 

Zo zet je voldoende fruit op het menu 

We eten best 2 stukken fruit of 250 g per dag. Een stuk fruit komt overeen met 125 g. Er zijn voldoende eetmomenten waarop je fruit kan inschakelen: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch en zelfs bij het avondmaal. Zo haal je gemakkelijk de dagelijkse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit: Doe een handvol frambozen in je yoghurt bij het ontbijt, kies een banaan als zoet beleg tijdens de lunch en sluit de dag af met een salade die je afwerkt met een handvol blauwe bessen.

! Niet elk stuk fruit weegt evenveel. Check onze portiewijzer voor meer info of ontdek hier wat je kan rekenen tot één stuk fruit:

  1 stuk =
Middelgrote appel, peer, banaan, sinaasappel, perzik = 125 g 1 stuk
Trosje druiven = 125 g
Druif = 7 g
1 trosje
Schaaltje frambozen = 100 g
Framboos, bes = 4 g
1 schaaltje
Schaaltje aardbeien = 100 g
Middelgrote aardbei = 15 g
1 schaaltje
Schaaltje kersen = 140 g
Kers = 4 g
1 schaaltje
1/4 meloen
= 180 g met schil
= 125 g zonder schil
1/4 meloen
Kiwi = 55 - 75 g 2 stuks
Middelgrote mandarijn = 60 g 2 stuks
Middelgrote pruim = 55 g 2 stuks
Pompelmoes = 210 g 1/2 stuk
Verse vijg = 50 g
Gedroogde vijg = 20 g
2 stuks vers

 

Eet jij voldoende fruit?

Fruit hebben bij het groot publiek terecht een gezond imago. Desondanks blijkt het voor de meesten nog altijd een hele opdracht om de aanbevelingen te halen. Eet jij voldoende fruit?

Doe de fruittest

Referenties
  1. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284.
  2. Ost C. Fruit. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.
  3. Maten en gewichten: Handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België”, een uitgave van de Hoge Gezondheidsraad, januari 2005. Beschikbaar via https://www.health.belgium.be/nl/advies-6545-2-maten-en-gewichten.

Lees meer

Groenten en fruit
Productinfo

Groenten en fruit

Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.

Eet dag in, dag uit meer fruit
Nutrinews

Eet dag in, dag uit voldoende fruit

We eten nog te weinig fruit. Hoe komt dat? Welke determinanten spelen hierin mee? Hoe kunnen we de fruitconsumptie verhogen?

TOOL - Lekker makkelijk meer fruit eten
Gratis Materiaal

TOOL - Lekker makkelijk meer fruit eten

Lekker makkelijk meer fruit eten. Voor elk ‘excuus’ is er een oplossing.

OP DEZE PAGINA