Wat is de aanbevolen hoeveelheid vis?
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 200 g vis, week- en schaaldieren per week te eten, waaronder ook vette vis.
Wissel af qua soort en oorsprong. Een portie van 100 g bereide vis komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vis.
Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jonge kinderen gelden bijkomende aandachtspunten.
- Beperk de consumptie van verse tonijn en tonijn in blik tot maximaal een keer per week.
- Vissen waarin zich contaminanten ophopen moeten worden vermeden (bv. zwaardvis, haai, zelfgevangen paling).
- Tijdens de zwangerschap moeten ook rauwe vis (bv. carpaccio, tartaar, sushi, sashimi), koudgerookte vis (bv. gerookte zalm) en schelpdieren (bv. mosselen, oesters) worden vermeden.
Hoeveel vis eet de doorsnee Belg?
De gemiddelde consumptie van vis, schaal- en schelpdieren is 19 g per dag (waarvan 14 g vis, 4 g schaal- en schelpdieren en 1 g visproducten en gepaneerde vis) of 133 g per week. Dat ligt onder de aanbeveling. De gemiddelde consumptie is hoger bij 40 tot 64-jarigen (26 g per dag) en bij 65-plussers (24 g per dag) dan bij kinderen (11 g per dag), adolescenten (13 g per dag) en volwassenen van 18 tot 39 jaar (13 g per dag).
35% van de bevolking van 3 jaar en ouder consumeert één keer per week vis, 46% consumeert minder dan één keer per week vis en 9% consumeert nooit vis.
Meer lezen over de Belgische Voedselconsumptiepeiling 2022-2023
Waarom deze aanbevolen hoeveelheid vis?
De Hoge Gezondheidsraad baseert haar aanbeveling op de vele voordelen van vis voor de gezondheid. De hoeveelheid van minstens 200 g vis per week dekt de behoeften inzake de omega 3-vetzuren EPA en DHA, heeft een positieve impact op de gezondheid en vermindert het risico op de ontwikkeling van meerdere chronische ziekten. Met deze aanbeveling blijft tegelijk het risico op blootstelling aan verschillende contaminanten, zoals kwik en dioxinecomponenten, beperkt.
Vis en zeevruchten leveren essentiële voedingsstoffen voor een optimale neurologische ontwikkeling. Bij kinderen kan dit samengaan met verbeteringen in cognitieve resultaten. Dat vraagt al de nodige aandacht tijdens een zwangerschap. Er zijn ook gunstige verbanden gevonden met een vermindering van het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. Voor een gunstig effect op depressie zijn er nog geen eenduidige resultaten.
Regelmatig vis eten conform de aanbevelingen is geassocieerd met een significante vermindering van het risico op hart- en vaatziekten en met een lager risico op verschillende soorten kanker (darm, long, slokdarm en lever).
Geef de voorkeur aan duurzame vis
Varieer, kies vis van het seizoen (zie de viskalender) en duurzaam gevangen vis. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee en zoals groenten en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. De viskalender houdt rekening met de aanvoer in onze havens en met opgelegde vangstbeperkingen om een duurzame en toekomstgerichte visserij te verzekeren.
Duurzaam en verantwoord gevangen of gekweekte vissoorten kan je ook herkennen aan de volgende labels: ‘Visserij verduurzaamt’ (dit label erkent de inspanningen van de Belgische visserijsector op vlak van duurzaamheid), MSC-keurmerk (duurzame visvangst) en ASC-label (duurzame aquacultuur).
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking – 2025. Brussel: HGR; 2025. Advies n° 9805-9807 - https://www.hgr-css.be/nl/advies/9805-9807/voedingsaanbevelingen-voor-de-belgische-bevolking-2025
- Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsdriehoek - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vis (geraadpleegd 25 januari 2018)
- Vlaams Instituut Gezond Leven. 2021. Eten volgens de voedingsdriehoek: goed voor jezelf en de planeet. I.s.m. departement Omgeving en Agentschap Zorg en Gezondheid. Laken (Brussel) - https://www.gezondleven.be/themas/voeding
- De voedingsaanbevelingen voor België. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België. Herziening 2016
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België - https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023: Voedselconsumptie en naleving van de voedingsaanbevelingen door de Belgische bevolking. Brussel, België
Gerelateerde artikels
Voedingswaarde van vis
Vis is een belangrijke meerwaarde in een gezonde voeding. Ontdek de belangrijke voedingsstoffen in vis.
Vis en gezondheid
Vis heeft belangrijke gezondheidstroeven. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?
Vis bereiden en bewaren
Vis biedt veel variatie in soorten en bereidingsmogelijkheden. Bekijk ook onze kindvriendelijke vistips