leestijd

Vis bereiden en bewaren

Vis biedt veel variatie in soorten en bereidingsmogelijkheden. Bekijk ook onze kindvriendelijke vistips

Sfeerbeeld zeetongen_productfoto

Vis bereiden kan eenvoudig of gesofisticeerd als voor- of hoofdgerecht, op de barbecue, in soep, in salades of als sushi. Vis is ook lekker als beleg bij de broodmaaltijd en als hapje bij een drankje.

Welke vis kiezen?

Verse vis, diepvriesvis of vis in blik op eigen nat genieten de voorkeur en bieden meer mogelijkheden en controle met het oog op lekkere én gezonde bereidingen.
Gerookte en gemarineerde vis en vis in blik zijn snel en makkelijk te gebruiken. Omdat ze doorgaans ook meer zout bevatten is enige matiging aangewezen.
Kant-en-klare visgerechten en vissalades kunnen handig zijn maar bevatten meestal nogal wat toegevoegd vet of mayonaise en zout. Je kan vissalades makkelijk zelf bereiden met verse ingrediënten. Zo bepaal je zelf de samenstelling en kan je veel meer variëren in smaak.
Gefrituurde en gepaneerde visproducten slorpen veel vet op en behoren tot de rode zone buiten de voedingsdriehoek en nemen we dus best niet te vaak en niet te veel.

Hoe herken je verse vis?

  • Een frisse, zilte geur. Vis met een ammoniakgeur is niet meer geschikt voor consumptie.
  • De ogen zijn bol, de pupillen zwart en glanzend.
  • Een glanzende huid zonder verkleuringen. De schubben zitten goed vast.
  • De kiewen zijn glanzend en meestal helderrood van kleur, nooit grijsachtig van tint.
  • Het visvlees is vast en elastisch.
  • Visfilets zijn naargelang de soort egaal wit of rooskleurig.

Koop verse vis altijd op het laatst van je inkoopronde. Laat verse vis pas schoonmaken of versnijden op het moment van aankoop. Voorzie een koeltas of koelbox voor het vervoer.

Goed om weten

  • Vraag je visboer om de vis volledig schoon te maken zodat hij klaar is voor gebruik.
  • Het visvlees van verse vis is zacht en fijn van smaak en vergt maar een korte bereidingstijd. Overgare vis wordt droog en verliest veel van zijn smaak
  • Vis is gaar wanneer het visvlees gemakkelijk in laagjes uit elkaar valt en het zijn doorschijnende of rauwe kleur heeft verloren. Prik met een vork of mesje in het dikste gedeelte van de vis om de gaarheid te controleren. Vis heeft doorgaans ongeveer 2 tot 3 minuten nodig per centimeter dikte.
  • Wil je vis bereiden in de oven, hou er dan rekening mee dat de ovenschaal eerst warm moet worden.
  • Breng vis vooral op smaak met citroen, aromatische kruiden en specerijen in plaats van met boter, room en zout. Serveer vis altijd met een ruime portie groenten.

Vis bereiden

Je kan vis op veel verschillende manieren klaarmaken. Het vraagt doorgaans ook weinig tijd.

  • Vis ‘en papillot’ is vis die je inpakt in aluminiumfolie en samen met fijngesneden groenten, kruiden en eventueel een scheutje wijn gaart. Je kan de gevulde papillot zowel in de oven als op de gril of op de barbecue laten garen.
  • Vis pocheren doe je in bouillon die net onder het kookpunt blijft (80-90°C). De bouillon mag in elk geval niet koken anders verliest de vis zijn fijne smaak. Reken 2 liter pocheervocht voor 1 kg vis. Kleine vissen zijn in 2 tot 4 minuten gaar.
  • Vis stomen gebeurt boven hete waterdamp onder een deksel. Leg de vis op een bedje van groenten en aromatische kruiden voor meer smaak. Naargelang de dikte en de grootte van de vis varieert de stoomtijd van 5 tot 15 minuten.
  • Vis stoof je in een bodempje vocht zoals water, bouillon, citroensap of witte wijn. Zet een deksel op de pan, dan droogt de vis niet uit en ontstaat er een kruidig vocht dat je kan gebruiken als basis voor een fijne vissaus.
  • Vis grillen of roosteren is een snelle bereidingswijze met weinig vetstof. In de zomer kan je vis ook grillen op de barbecue.
  • Vis bereiden in de microgolfoven in een klein bodempje vocht (max. 1 cm) kan ook. Visfilets dek je best af. Hele vissen bereid je beter in een open schaal. Schik de dunnere delen van de vis altijd in het midden want aan de rand van de schaal werken de microgolven sterker dan in het midden. Respecteer nauwgezet de bereidingstijden. Laat de vis na de bereiding afgedekt een minuutje rusten, dan kan de hitte zich goed verdelen.

Kindvriendelijke vistips

Kinderen en vis zijn niet altijd de beste maatjes. Mits enkele slimme trucs kunnen ze toch de smaak van een gezonde portie vis te pakken krijgen.

Hou er rekening mee dat kinderen vaak niet iets van de eerste hap lusten. Dat geldt zeker ook voor vis. Blijf het daarom geregeld aanbieden om te proeven, eventueel in een andere vorm. Pas na gemiddeld acht tot negen keren proeven, herkennen en waarderen kinderen een nieuwe smaak.

  • Kies voor visfilets of moten zonder graten. Een slecht terechtgekomen graatje kan zorgen voor een levenslange afkeer voor vis.
  • Camoufleer de vis, bv. in de vorm van balletjes of een hamburger, in tomatensaus of een lekker eenpansgerecht.
  • Combineer vis met producten waar kinderen dol op zijn, bv. puree, appelmoes of ander fruit, worteltjes, spaghetti, in lasagne, op pizza.

Vis bewaren

Verse vis bewaar je idealiter op ijs bij 0°C. De bewaartemperatuur mag zeker niet hoger zijn dan 4°C. Goed schoongemaakte vis, verpakt in folie of in een goed sluitende doos blijft in de koelkast ongeveer 24 uur goed. Laat vis in afwachting van de bereiding nooit buiten de koelkast liggen. Diepgevroren vis kan je naargelang de vissoort gedurende 3 tot 8 maanden bewaren bij maximum -18°C. Let op de houdbaarheidsdatum.

Referenties
  1. Vlaams Instituut Gezond Leven. Voedingsdriehoek - https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vis (geraadpleegd 25 januari 2018)

Gerelateerde artikels

Voedingswaarde van vis

Vis is een belangrijke meerwaarde in een gezonde voeding. Ontdek de belangrijke voedingsstoffen in vis.

Vis en gezondheid

Vis heeft belangrijke gezondheidstroeven. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?

Hoeveel vis per persoon?

Een tot twee keer per week vis op het menu is een gezonde gewoonte. Waarmee hou je rekening als je vis kiest?

OP DEZE PAGINA