Wat is de aanbevolen hoeveelheid vlees per dag?
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om matig te zijn met vlees. Dat betekent niet meer dan 300 g niet-bewerkt rood vlees en 30 g bewerkt rood vlees per week. Voor de consumptie van wit vlees zijn er geen specifieke aanbevelingen omdat hierover nog meer onderzoek nodig is.
Omdat ook vlees belangrijke voedingsstoffen bevat stelt de Hoge Gezondheidsraad expliciet dat ze niet oproept om vlees uit de voeding te bannen.
Met ‘niet-bewerkt rood vlees’ bedoelt men vers vlees van rund, kalf, varken, schaap, lam, geit en paard dat geen andere behandeling heeft ondergaan dan koelen, invriezen of fijnhakken. Het mag verder worden gekruid, met mate gezouten of gepaneerd voor de smaak (bv. vers gehakt, verse worst of hamburger, schnitzel).
Met bewerkt rood vlees bedoelt men rood vlees dat gerookt, gedroogd of gezouten is voor bewaringsdoeleinden of waaraan conserveringsmiddelen zoals nitrieten en fosfaten zijn toegevoegd. Het betreft vooral verschillende soorten bereide vleeswaren.
Met wit vlees bedoelt men gevogelte (vooral kip) maar ook vlees van kalkoen, eend, gans en konijn. Zij behoren niet tot de groep van rood vlees omdat ze volgens onderzoek niet dezelfde relatie vertonen met de gezondheid en de klimaatimpact als rood vlees.
Hoeveel vlees eet de doorsnee Belg per dag?
De gemiddelde consumptie bij de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder is 104 g vlees per dag (108 g inclusief plantaardige vleesvervangers), waaronder 37 g bewerkt vlees voor de warme maaltijd (bv. worst, hamburger, schnitzel), 24 g gevogelte, 23 g vleeswaren en 20 g niet-bewerkt rood vlees.
Dat betekent gemiddeld 140 g niet-bewerkt rood vlees en 161 g vleeswaren per week. Hij eet daarnaast ook gemiddeld 259 g bewerkt vlees per week voor de warme maaltijd. Vers bereide vleesbereidingen (met kruiden, zout of paneermeel) vallen onder niet-bewerkt vlees.
Specifiek voor rood vlees gelden de volgende cijfers: de bevolking van 3 jaar en ouder eet gemiddeld 44 g niet-bewerkt rood vlees per dag (of 308 g/week) en 27 g bewerkt rood vlees per dag (of 189 g/week).
29% van de bevolking van 3 jaar en ouder eet één keer per week rood vlees, 28% eet 2 tot 4 keer per week rood vlees, 5% eet 5 tot 6 keer per week rood vlees en 5% eet minstens één keer per dag rood vlees. Kipfilet, gehakt en worst blijken de meest geconsumeerde vleessoorten.
Mannen eten gemiddeld meer vlees dan vrouwen: 124 g per dag (128 g inclusief plantaardige vleesvervangers) versus 85 g per dag (89 g inclusief plantaardige vleesvervangers).
Zo’n 45% van de volwassen mannen overschrijdt de aanbevolen wekelijkse consumptie van niet-bewerkt rood vlees; bij vrouwen van die leeftijdsgroepen is dat 27% van de 18 tot 64 jarigen en 39% van de 65-plussers.
Meer dan 90% van de volwassen bevolking eet ten slotte meer dan de voor de Belgische eetcultuur weliswaar strike norm van 30 g bewerkt rood vlees per week.
Meer lezen over de Belgische Voedselconsumptiepeiling 2022-2023
Waarom deze aanbevolen hoeveelheid vlees?
Het advies om rood vlees en vooral bewerkt vlees te beperken is gebaseerd op observationele studies die een verband vonden tussen veel rood vlees eten en een verhoogd risico op colorectale kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. De verbanden waren sterker voor bewerkt rood vlees.
Het heterogene karakter van bepaalde studieresultaten kan het gevolg zijn van de grote diversiteit in soorten vlees en bereidingswijzen van vlees en van verschillende definities die voor rood vlees zijn gebruikt.
Observationeel onderzoek zegt niets over causale verbanden. Andere leefstijlfactoren kunnen eveneens een rol spelen. Wie veel vlees eet, eet mogelijk ook weinig groenten en volkoren producten. Het is het totale voedingspatroon dat telt. Dat blijkt ook uit de 17 voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.
Zo past een stukje vlees prima op het menu
De praktische aanbeveling voor vlees en volwaardige vervangproducten kan bijvoorbeeld als volgt worden ingevuld:
- 2 maal per week rood vlees;
- 2 maal per week gevogelte;
- 1 maal per week eieren;
- 1 maal per week (vette) vis;
- 1 maal per week peulvruchten.
Vleeswaren kunnen worden afgewisseld met vis(conserven), spreads op basis van peulvruchten, groenten of noten, fruit, eieren en kaas.
- Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking – 2025. Brussel: HGR; 2025. Advies n° 9805-9807 - https://www.hgr-css.be/nl/advies/9805-9807/voedingsaanbevelingen-voor-de-belgische-bevolking-2025
- https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vlees (geraadpleegd 7 oktober 2019)
- Vlaams Instituut Gezond Leven. 2021. Eten volgens de voedingsdriehoek: goed voor jezelf en de planeet. I.s.m. departement Omgeving en Agentschap Zorg en Gezondheid. Laken (Brussel) - https://www.gezondleven.be/themas/voeding
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België - https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie
- Sciensano. Voedselconsumptiepeiling 2022-2023: Voedselconsumptie en naleving van de voedingsaanbevelingen door de Belgische bevolking. Brussel, België
Lees meer
Voedingswaarde van vlees
Een stukje vlees is een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen in een goed opneembare vorm. Ontdek de voedingswaarde vlees.
Dierlijke producten dragen bij tot betere voeding en gezondheid
Dat is de conclusie van een lijvig wetenschappelijk onderbouwd FAO-rapport als antwoord op soms tegenstrijdige visies hierover in de media.
Waarop letten als je vegetarisch of veganistisch eet?
Wie vegetarisch of veganistisch eet, moet de voedingsstoffen die vlees, vis, eieren en melkproducten aanbrengen in voldoende mate elders halen.