Voeding en corona

We blijven in tijden van COVID-19 online inzetten op correcte, heldere en praktische informatie om gezond te eten. In dit dossier verzamelen we al onze voedingsinfo die hierbij van pas kan komen. Je vindt hier meer achtergrondinfo bij de volgende kernboodschappen.

  • Wees waakzaam voor misleidende voedingsadviezen ter preventie of remedie tegen COVID-19. Er bestaan geen ‘superfoods’ of wonderpillen, ook niet tegen COVID-19.
  • Een gezond eet- en leefpatroon draagt bij tot een betere weerstand en een goede gezondheid.
  • Of extra vitamine D beschermt tegen een COVID-19-infectie en invloed heeft op de ernst van de ziekte is nog niet bewezen.
  • Er is geen bewijs dat het nieuwe coronavirus via voedsel wordt overgedragen.
  • Mensen met overgewicht lijken extra kwetsbaar bij een besmetting met het coronavirus. Evalueer en pak overgewicht op een gezonde manier aan.
  • Gezond eten als je meer thuis zit, betekent vasthouden aan een goede verdeling van de maaltijdmomenten over de dag en kiezen voor gezonde maaltijden en de juiste porties.
  • Het feit dat we nu meer thuis zitten, is ideaal om gezonde eetgewoonten te installeren.
Fact Fake
Nieuwsbericht

Vlaamse wetenschappers waarschuwen voor corona-indigestie

Volgens Vlaamse wetenschappers is en blijft een gezond voedingspatroon de beste bijdrage voor een gezond immuunsysteem. Zo onderscheid je fabels van feiten.

Gezonde keuzes maken
Nieuwsbericht

Aandachtspunten voeding in tijden van corona

Wondermiddelen – dus ook niet tegen het COVID-19-virus - zijn er niet. Een gezond voedingspatroon kan helpen om onze weerstand te onderhouden.

Gezond eten

Een gezonde en evenwichtig voeding voorkomt voedingstekorten en biedt preventie tegen welvaartsziekten. Maar wat houdt gezond eten precies in?

Focussen op een handvol superfoods kan een vals gevoel van veiligheid geven. Waarom?

Evenwichtig en gevarieerd eten biedt de beste garantie voor de juiste hoeveelheid essentiële voedingsstoffen voor een optimale gezondheid.

Lees meer

Voedingssupplementen: zin en onzin

Voedingssupplementen zijn enkel zinvol om de voeding waar nodig aan te vullen bij risicogroepen. Ze kunnen een goede voeding niet vervangen.

Lees meer

Vitamine D, een wondermiddel?

Zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zit ook in onze voeding, hetzij in veel mindere mate. Waar is vitamine D goed voor?

Lees meer

Ondervoeding bij ouderen voorkomen

Nutrinews schetst kort de problematiek van ondervoeding en geeft concrete voedingstips om tijdig in te grijpen...

Lees meer

Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas hangen nauw samen met ongezonde eetgewoonten en weinig beweging. Lees meer over de preventie en aanpak van overgewicht.

Lees meer

Een goede hygiëne voor veilig voedsel

Naast een correcte (gekoelde) bewaring van voedingsmiddelen, is ook de nodige hygiëne in de keuken belangrijk. Bacteriën houden vooral van warmte, vocht en vuil. Hou het daarom altijd koud, droog en proper.

Lees meer

Gezond koken & kopen

Met een gezond boodschappenlijstje haal je de juiste ingrediënten in huis om gezond te koken. Ontdek nog meer tips voor gezond koken.

Porties en hoeveelheden

Naast rekening houden met wat we eten, is ook hoeveel we eten van belang. Lees hoe gezonde porties kunnen bijdragen tot een goede gezondheid. 

Gezonde maaltijden

Gezonde maaltijden voorzien je lichaam van essentiële voedingsstoffen. Zo stel je een gezond ontbijt, lunch en warme maaltijd samen!