leestijd

Resultaten Voedselconsumptiepeiling 2022-2023

Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2022-2023) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. Waar zitten de knelpunten?

Publicatiedatum: 17 juni 2025

Resultaten Voedselconsumptiepeiling 2022-2023

De Belgische voedselconsumptiepeiling werd uitgevoerd door Sciensano. Tussen maart 2022 en december 2023 werden de eet- en drinkgewoonten van 3.777 Belgen vanaf 3 jaar in kaart gebracht. Voor het eerst zijn ook 65-plussers opgenomen in het onderzoek. De resultaten werden gepubliceerd op 17 juni 2025.
 

Voedingsaanbevelingen worden niet gehaald

Uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat de gemiddelde Belg in 2022-2023 niet voldoet aan de algemene voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (link leggen naar artikel aanbevelingen).

Vooral de consumptie van groenten, fruit, water, noten, peulvruchten, melkproducten en vis, die gelinkt worden aan positieve gezondheidseffecten, blijft in de Belgische volwassen bevolking nog steeds ver onder de aanbevelingen.

Tegelijkertijd blijft de inname van producten die best worden beperkt, zoals bewerkt rood vlees, alcohol en gesuikerde dranken, te hoog conform de voedingsaanbevelingen.
 

Aanbeveling versus gebruikelijke consumptie

De gebruikelijke consumptie verschilt tussen bevolkingsgroepen. Vrouwen, mensen met een hoger opleidingsniveau en inwoners van Vlaanderen eten en drinken doorgaans meer in lijn met de voedingsaanbevelingen. Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) eten in het algemeen meer fruit, maar drinken minder water dan jongere volwassenen.
 

Tabel 1 geeft van de voornaamste voedingsmiddelen de aanbeveling en de gebruikelijke consumptie weer.

Evolutie sinds 2014

Een vergelijking tussen de meetjaren 2014-2015 en 2022-2023 (voor personen van 3 tot 64 jaar, of volwassenen van 18 tot 64 jaar) toont een gemengd beeld: hoewel enkele gewoonten enigszins in positieve richting evolueren, blijft een groot deel van de bevolking de voedingsaanbevelingen niet halen.
 

Kleine veranderingen in positieve zin

  • Waterconsumptie is gestegen van gemiddeld 773 ml per dag naar 949 ml per dag. Hoewel dit nog steeds onder de aanbevolen hoeveelheid van 1 tot 1,5 liter per dag ligt, nam het aandeel volwassenen dat voldoende water drinkt toe van 30% naar 44%.
  • De groenteconsumptie steeg licht van 140 g naar 157 g per dag. Slechts 7% van de volwassenen haalt de aanbeveling van minstens 300 g per dag. Dat is een stijging ten opzichte van 4% in 2014-2015.
  • De inname van bewerkt rood vlees daalde van 231 g naar 189 g per week. Ondanks deze daling blijft de consumptie nog steeds ruim boven de aanbeveling van maximaal 30 g per week.
  • Gesuikerde dranken worden iets minder geconsumeerd: gemiddeld 152 ml per dag tegenover 187 ml in de vorige meetperiode. Het advies om deze consumptie zo laag mogelijk te houden blijft van kracht.
  • De consumptie van alcoholhoudende dranken daalde van 193 ml naar 144 ml per dag bij volwassenen. Het percentage volwassenen dat alcohol drinkt nam licht af, van 85% naar 81%. De aanbeveling blijft om geen alcohol te drinken.
     

Negatieve evoluties

  • De consumptie van melk en melkproducten is gedaald van 180 g naar 152 g per dag. Slechts 11% van de volwassenen bereikt de aanbevolen hoeveelheid van 250 tot 500 g per dag, tegenover 18% in 2014-2015.
  • Het aandeel van aanbevolen vetten en oliën (zoals plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren) in de totale vetconsumptie daalde van 57% naar 48%, wat wijst op een minder gunstige keuze binnen de vetinname.
     

Van de gezonde keuze de makkelijke keuze maken

Deze resultaten benadrukken de noodzaak om gezonde voedingskeuzes makkelijker en aantrekkelijker te maken. Dat betekent verder blijven inzetten op preventie en voedselvaardigheden maar ook gezonde voedselomgevingen meer centraal zetten binnen het volksgezondheidsbeleid.
 

Raadpleeg het rapport

Referenties
  1. Sciensano: Voedselconsumptiepeiling 2022-2023: Voedselconsumptie en naleving van de voedingsaanbevelingen door de Belgische bevolking, Brussel, België

Lees meer

Voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

Op 17 juni 2025 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) nieuwe voedingsaanbevelingen. In welke mate wijken ze af van die van 2019?

INFOGRAFIEK - Voedingsprioriteiten puzzel
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Voedingsprioriteiten puzzel

Deze puzzel toont de ‘Food Based Dietary Guidelines’ van de Hoge Gezondheidsraad voor gezonde volwassenen vertaald naar ons bord. Elk puzzelstuk telt.

Voedingsprioriteiten op ons bord
Nutrinews

Voedingsprioriteiten op ons bord

De ‘Food Based Dietary Guidelines’ van de Hoge Gezondheidsraad focussen op 12 voedingsprioriteiten. Hoe vertalen we ze naar ons bord?

OP DEZE PAGINA