Duurzamer eten

Duurzame voeding is een complex thema dat veel aspecten omvat waaronder klimaat, milieu, gezondheid, socio-economische vooruitgang, circulaire productie en verbruik. Voor een meer duurzame voeding zijn veranderingen nodig. Diverse actoren moeten de krachten bundelen om te komen tot een doordachte en succesvolle aanpak om voedsel duurzamer te produceren.

Naast de industrie, de energie-, de transport- en de landbouwsector moet ook de consument zijn steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door gezonder te eten en minder voedsel te verspillen.

Korte keten - Recht van bij de boer
Duurzamer eten

Recht van bij de boer kopen biedt voordelen

Recht van bij de boer of via korte keten voeding aankopen biedt voordelen voor consument en producent omdat tussenschakels worden beperkt.

De voordelen van seizoensgroenten en -fruit

De voordelen van seizoensgroenten en -fruit in een notendop:  meer variatie, lagere prijs, betere kwaliteit én beter voor het milieu.

Expert aan het woord P. Criel
Nutrinews

Expert aan het woord - Voedselverlies bij Vlaamse huishoudens

Voedselverspilling vermijden is een eenvoudige maar belangrijke stap naar een meer duurzame voeding...

Op weg naar minder voedselverspilling
Nutrinews

Op weg naar minder voedselverspilling

Feiten en cijfers over voedselverlies en duiding van de oorzaken en gevolgen hiervan. Inclusief tool met tips om voedselverspilling tegen te gaan.

INFOGRAFIEK - Op naar minder voedselverlies
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Op naar minder voedselverlies

Voedselverlies is een wereldwijde problematiek. Wat kan jij doen om minder voedsel weg te gooien?

Meer plantaardig eten: hoe doe je dat?

Meer plantaardig eten, hoe doe je dat eigenlijk? We vertalen deze boodschap met praktische tips. Lees het concrete advies hier.

Expert aan het woord Joris Relaes
Nutrinews

Expert aan het woord - Geen voeding zonder landbouw

Het ILVO gaat de uitdaging aan om ook in 2050 op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te produceren. J. Relaes geeft meer duiding.

FACTBOOK - De rol van zuivel binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon

Interessante cijfers en onderzoeken over de inspanningen van de zuivelsector inzake duurzaamheid inclusief interviews met experten uit verschillende vakgebieden.

Bioproducten

De term biologisch is wettelijk beschermd en mag alleen worden gebruikt voor producten die op een gecontroleerde en biologisch verantwoorde manier worden geproduceerd.

Meer plantaardig eten gezond bekeken
Nutrinews

Meer plantaardig eten gezond bekeken

Meer plantaardig eten is goed voor mens en planeet. Maar wat betekent dat nu precies en waarop moeten we letten? Meer plantaardig eten in perspectief gezet.