Expert aan het woord

In dit dossier geven we het woord aan experts binnen de thema's voeding en gezondheid. Wat onderzoekt hij of zij? Waarom verdient een bepaald onderwerp bijzondere aandacht? Hoe kijken zij naar bepaalde topics vanuit hun expertisegebied? We laten de experten hier aan het woord.

Devlieghere & De Meulenaer
Nutrinews

Expert aan het woord - 'Clean label' of schone schijn

De professoren Frank Devlieghere en Bruno De Meulenaer nemen de term ‘clean label’ kritisch onder de loep en waarschuwen voor zorgelijke tendenzen.

Interview 4 diëtisten over etnisch divers Vlaanderen
Interview

Voedingsadvies in een etnisch divers Vlaanderen

Waarmee moet je rekening houden bij voedingsadvies aan cliënten met een migratieachtergrond? Wij vroegen het aan vier diëtisten met veel ervaring ter zake.

Expert aan het woord Rian Van Schaik
Nutrinews

Expert aan het woord - Beter voedingsadvies voor kinderen met overgewicht

Voedingsadvies door een diëtist voor kinderen en jongeren met overgewicht wordt voortaan terugbetaald. Rian van Schaik van de VBVD geeft meer duiding.

Expert aan het woord Gerda Feunekes
Nutrinews

Expert aan het woord - Samenwerken voor een gezonder Europa

NICE maakt deel uit van de ‘European Public Health Nutrition Alliance’. EPHNA zet zich in voor een gezonder Europa. Gerda Feunekes vertelt meer.

Expert aan het woord Joris Relaes
Nutrinews

Expert aan het woord - Geen voeding zonder landbouw

Het ILVO gaat de uitdaging aan om ook in 2050 op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te produceren. J. Relaes geeft meer duiding.

Expert aan het woord Laurien Van Heupen
Nutrinews

Expert aan het woord - Minder antibiotica voor mens én dier

Antibioticaresistentie is een bedreiging voor de gezondheid. L. Van Heupen van AB Register vzw licht toe hoe de dierlijke sector hiertegen maatregelen neemt.

Expert aan het woord An Vandeputte
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezondheid boven gewicht

A. Vandeputte van het kenniscentrum Eetexpert.be waarschuwt dat te veel focussen op gewichtsverlies onbedoelde effecten kan hebben.

Expert aan het woord G. Vlaemynck
Nutrinews

Expert aan het woord - Voeding en dysfagie

Dr. ir. G. Vlaemynck over de urgente zoektocht naar manieren om ook voor mensen met slik- en kauwproblemen smakelijke maaltijden te bereiden.

Expert aan het woord R. Van Giel
Nutrinews

Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match

De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren...

Expert aan het woord Tim Smits
Nutrinews

Expert aan het woord - Eten zien, doet eten

Voedselmarketing kan een rol spelen in voedselvoorkeuren en -consumptie, in het bijzonder ook bij kinderen...

Expert aan het woord Hilde Winters
Nutrinews

Expert aan het woord - Sluit niet zomaar voedsel uit

De diëtist is een belangrijke schakel binnen het zorgteam ter ondersteuning van een patiënt met een voedselallergie of -intolerantie...

Expert aan het woord A. Van Kerckhove
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezonder kiezen door nudging

Nudging’ betekent letterlijk: een duwtje geven. Het is een techniek om mensen te stimuleren om betere of gezondere keuzes...

Expert aan het woord P. Criel
Nutrinews

Expert aan het woord - Voedselverlies bij Vlaamse huishoudens

Voedselverspilling vermijden is een eenvoudige maar belangrijke stap naar een meer duurzame voeding...

Expert aan het woord C. Matthys
Nutrinews

Expert aan het woord - Nieuw basisboek over voeding

Het nieuwe Handboek voeding heeft niet als doel om de zoveelste nieuwe hype te verkondigen of te ontkrachten..

Expert aan het woord L. Annemans
Nutrinews

Expert aan het woord - Gezondheidspromotie met een nieuw elan

Op 17 december 2016 vond de Gezondheidsconferentie Preventie plaats. Het startpunt van gezondheidspromotie met een nieuw elan...

Expert aan het woord Loes Neven
Nutrinews

Expert aan het woord - Vullen of voeden?

Steeds vaker is er in onderzoek aandacht voor een meer holistische visie, die gezonde voeding bekijkt op het niveau van voedingsmiddelen en -patronen...

Expert aan het woord Leentje Vervoort
Nutrinews

Expert aan het woord- Gezond eten als beloning

Kinderen en jongeren worden voortdurend blootgesteld aan voedselverleidingen waaraan het moeilijk weerstaan is. Sommigen kunnen hier beter mee omgaan dan anderen.