Voor huisartsen

Huisartsen worden steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van ongezonde eet- en leefgewoonten. Zij zijn de medische experten bij uitstek maar zijn ook vaak het eerste (para)medische contact om problemen rond voeding in beeld te brengen en bespreekbaar te maken. Om patiënten correct en efficiënt te informeren en te sensibiliseren rond gezonde voeding en eetgewoonten ter preventie van chronische aandoeningen, is het belangrijk dat huisartsen op de hoogte zijn van de huidige inzichten rond voeding en gezondheid.

Hier vindt u als huisarts divers informatie- en sensibilisatiemateriaal dat van pas kan komen binnen de huisartsenpraktijk. Het materiaal omvat een mix van theorie en praktijk: wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie, op maat van professionals, aangevuld door heldere en praktische voedingsinfo, op maat van de patiënt.

Wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie

Blijf op de hoogte van recente inzichten rond voeding en gezondheid met onze wetenschappelijk onderbouwde dossiers en artikels en interviews met experten die onder toezicht staan van een wetenschappelijke adviesraad.

Voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

Op 17 juni 2025 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) herziene voedingsaanbevelingen voor de volwassen Belgische bevolking. In welke mate wijken ze af van die van 2019?

Meer focus op voeding voor minder sarcopenie
Nutrinews

Meer focus op voeding voor minder sarcopenie

Sarcopenie heeft een grote impact op de levenskwaliteit van steeds meer ouderen. Hoe pakken we dit sneller en beter aan qua voeding en beweging?

Supergroenten en -fruit

Voor voedingsvoorlichters die met vragen over de zin en onzin van supergroenten en -fruit worden geconfronteerd kunnen de volgende bevindingen en bedenkingen helpen.

Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?

Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.

Wetenschappelijke dossiers en artikels

Groenten en fruit
Productinfo

Groenten en fruit

Voldoende groenten en fruit eten is een lekkere gezonde keuze. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en verlagen het risico op diverse chronische ziekten.

Bewerkt voedsel dossier
Dossier

(Sterk) bewerkt voedsel

Wat zijn (sterk) bewerkte voedingsmiddelen en passen ze in een gezond voedingspatroon?

Wetenschapscommunicatie: weet wat je leest, schrijft, zegt
Nutrinews

Wetenschapscommunicatie: weet wat je leest, schrijft, zegt

Onnauwkeurige of ongenuanceerde berichtgevingen kunnen verwarring scheppen. Hoe breng ik een goed verhaal correct?

Eiwitten

Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen maar spelen ook een rol in talrijke metabole interacties. Ontdek de wondere wereld van de eiwitten.

Interviews met experten

Expert aan het woord R. Van Giel
Nutrinews

Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match

De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren zeker wordt versterkt.

Expert aan het woord G. Vlaemynck
Nutrinews

Expert aan het woord - Voeding en dysfagie

Dr. ir. G. Vlaemynck over de urgente zoektocht naar manieren om ook voor mensen met slik- en kauwproblemen smakelijke maaltijden te bereiden.

Kris Gillis_Allergiedietist
Expert aan het woord

Expert aan het woord - Rol en expertise van de allergiediëtist

Rond voedselallergieën en -intoleranties leven veel misverstanden. Dat kan de gezondheid schaden. Allergiediëtist Kris Gillis geeft meer duiding.

Devlieghere & De Meulenaer
Nutrinews

Experten aan het woord - 'Clean label' of schone schijn

De professoren Frank Devlieghere en Bruno De Meulenaer nemen de term ‘clean label’ kritisch onder de loep en waarschuwen voor zorgelijke tendenzen.

Voedingsadvies bij ziekte en intolerantie

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten behoren tot de top 3 van voornaamste doodsoorzaken. Gezond eten is belangrijk om hart- en vaatziekten te verminderen.

Diabetes

Diabetes is een groeiend gezondheidsprobleem. De behandeling beoogt een goed geregelde glycemie en de preventie van complicaties op lange termijn.

Voedselallergie en -intolerantie

Een voedselallergie is maar één vorm van voedselovergevoeligheid. Andere vormen zijn pseudo-allergieën en voedselintoleranties. Ontdek de verschillen hier.

Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas hangen nauw samen met ongezonde eetgewoonten en weinig beweging. Lees meer over de preventie en aanpak van overgewicht.

Praktische materialen

Met hapklare tips en tricks online en in onze folders, brochures, tools en receptfiches vertalen we de voedingswetenschap naar de praktijk, op maat van de patiënt. Om mee te geven of voor in de wachtkamer.

Alle brochures kan u hier gratis bestellen.

Brochures

Gezond kiezen - Tips en tricks voor in de winkel
Gratis Materiaal

Gezond kiezen - Tips en tricks voor in de winkel

In het grootwarenhuis, bij de bakker of in het tankstation: overal en op elk moment van de dag kan je eten kopen.

Botvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde botten
Gratis Materiaal

Botvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde botten

Stevig in je botten zitten is minstens even belangrijk als je goed voelen in je vel. Enkele eenvoudige eet- en leefregels volstaan om goed voor je botten te zorgen.

Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten
Gratis Materiaal

Hartvriendelijke voeding - Tips en tricks voor gezonde hart- en bloedvaten

Staat je bloeddruk te hoog of heb je te veel cholesterol? Aangepaste eetgewoonten kunnen de risicofactoren op hart- en vaatziekten gunstig beïnvloeden.

10. Gezonder eten stap voor stap
Gratis Materiaal

Gezonder eten stap voor stap - Tips en tricks om vol te houden

Gezond eten kan ertoe bijdragen dat je langer fit en gezond blijft. Maar niemand is perfect. Ingebakken eetgewoonten verander je niet van de ene dag op de andere.

Toolboxen 'Gezond gebeten'

Factsheet kleuters
TOOLBOX

TOOLBOX - Gezond gebeten voor kleuters

Informatie- en sensibilisatiemateriaal rond gezonde voeding en eetgewoontes bij kleuters.

Factsheet lagereschoolkinderen
TOOLBOX

TOOLBOX - Gezond gebeten voor lagereschoolkinderen

Informatie- en sensibilisatiemateriaal over gezonde voeding en eetgewoontes bij lagereschoolkinderen.

Factsheet jongeren
TOOLBOX

TOOLBOX - Gezond gebeten voor jongeren

Informatie- en sensibilisatiemateriaal over gezonde voeding en eetgewoontes bij jongeren.

Tools en infografieken

Infografiek - Eiwitten in de voeding
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Eiwitten in de voeding

Eiwitten zijn nodig voor het lichaam. Wat zijn eiwitten? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waar vinden we ze in de voeding?

INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie
Gratis Materiaal

INFOGRAFIEK - Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon.

TOOL - Gezond eten voor en na de menopauze
Gratis Materiaal

TOOL - Gezond eten voor en na de menopauze

Ontdek de tips & tricks voor na de menopauze voor een gezond gewicht, gezonde botten en een gezond hart. 

TOOL - Voeding en zwangerschap
Gratis Materiaal

TOOL - Voeding en zwangerschap

Eet gezond en gevarieerd, vermijd alcohol en wees op je hoede voor voedselinfecties. Waar moeten zwangere vrouwen op letten, waarom en waarvoor kiezen ze best?

Multidisciplinair samenwerken

Multidisciplinaire samenwerking
Nutrinews

Multidisciplinaire samenwerking

Lees meer over de specifieke rol en taken van de diëtist in een multidisciplinair zorgteam.

Expert aan het woord R. Van Giel
Nutrinews

Expert aan het woord - Huisarts en diëtist, een gezonde match

De samenwerking tussen huisarts en diëtist is een ‘work in progress’ dat de komende jaren zeker wordt versterkt.

Marleen de Pover
Nutrinews

Expert aan het woord - Over diabeteseducatoren

M. De Pover, verpleegkundige en zelf ook diabeteseducator, over de meerwaarde van diabeteseducatoren in meer maatgerichte diabeteszorg voor meer therapietrouw.

Charlotte De Backer
Nutrinews

Expert aan het woord - Meer van elkaar leren

Er is veel verwarring en polarisatie rond voeding. Prof. Charlotte De Backer onderzoekt hoe communiceren over voeding anders en beter kan.