Melkproducten

Melkproducten maken al vele duizenden jaren deel uit van onze voeding en eetcultuur. Dat blijkt onder meer uit de analyse van voedselresten die zijn aangetroffen op scherven van oude potten. De mens heeft eerst op basis van ervaring en later op basis van wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat melkproducten als onderdeel van een gezonde voeding kunnen bijdragen tot een goede gezondheid.

Melk, yoghurt en kaas

Melkproducten bieden voordelen voor jong en oud. Melk, yoghurt en kaas hebben een unieke voedingswaarde. Ze leveren van nature niet alleen voedingstoffen in een goede kwantiteit, maar ook van goede kwaliteit. Zo worden calcium en andere mineralen goed uit zuivel opgenomen, beschikt zuivel over een goede calcium-fosforverhouding en bevatten melkeiwitten alle essentiële aminozuren in de benodigde hoeveelheden.

Melk

Melk is van nature nutriëntdens: het levert veel voedingsstoffen in verhouding tot zijn energiewaarde. Melk is bovendien veelzijdig in de keuken.

Yoghurt

Yoghurt is een eeuwenoud product met een modern imago. Het heeft bewezen gezondheidstroeven maar yoghurt is ook verfrissend en veelzijdig in gebruik.

Kaas

Kaas is een ideale smaakmaker, ook in een gezonde voeding. Het onderzoek naar de gezondheidseffecten van kaas wint bovendien aan belangstelling.

Melkproducten ruimer bekeken

Het wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van melkproducten en in het bijzonder ook van gefermenteerde zuivel zoals yoghurt en kaas wint aan belangstelling.

Zuivel en gezondheid

Melk, yoghurt en kaas dragen bij tot een gezonde voeding voor een goede gezondheid. Wat is bewezen en wat vergt bijkomend onderzoek?

Lees meer

Aanbevelingen voor zuivel

Melk, yoghurt en kaas passen in een gezonde voeding. Hoe kan je er optimaal van de voedings- en gezondheidstroeven van zuivel genieten?

Lees meer

De zuivelmatrix onderzocht

Een internationaal expertenpanel heeft onderzoek over de zuivelmatrix vanuit verschillende wetenschappelijke domeinen geanalyseerd en besproken.

Lees meer

Lactose-intolerantie: zuivel aan de kant?

Bij lactose-intolerantie is zuivel schrappen meestal niet nodig. De tolerantiegraad varieert van persoon tot persoon. Vraag deskundig advies op maat.

Lees meer

Brengt een voeding zonder zuivel voldoende calcium aan?

Melkproducten zijn onze belangrijkste bron van calcium. Hoeveel calcium brengen groenten en andere plantaardige voedingsmiddelen en water aan?

Lees meer